»

Manj običajni prevzemi

Brezpilotno letalo na sončni pogon.

Slo-Tech - Google je podjetje, ki se ukvarja predvsem s programsko opremo in storitvami, a zelo dobro ve, da bo v prihodnosti pomembna tudi strojna oprema. Zato vsake toliko časa presenetijo s kakšnim zanimivim prevzemom, kot je bil decembrski nakup Boston Dynamics. To pot kupujejo Titan Aerospace, ki se ukvarja z brezpilotnih plovil na sončni pogon. Titanova plovila na sončni pogon lahko teoretično v zraku ostanejo več let in nosijo več kilogramov koristnega tovora, predvsem inštrumentov. Google ni bil edini, ki se je zanimal zanj, saj je prehitel Facebook, ki je pred tem za podjetje ponujal 60 milijonov dolarjev.

Titan je uporabna pridobitev za Google, saj mu bo pomagal pri zbiranju zračnih posnetkov za Google Maps in Google Earth. Prav tako bo lahko sodeloval pri...

10 komentarjev

Začel se je World Solar Challenge 2011

Ekipa Twente je predlani po nezgodi končala ob cesti. Letos se jim je že v prvih urah zgodilo podobno, a so nadaljevali.

Slashdot - Danes zjutraj se je v avstralskem Darwinu na severni obali kontinenta začel letošnji World Solar Challenge, ki sicer poteka že od leta 1987, sprva na tri leta, v zadnjem času pa bienalno. Ekipe morajo z avtomobili na sončni pogon čim hitreje pripeljati do Adelajde, ki je na južni obali od Darwina oddaljena 3000 kilometrov. Najhitrejše ekipe tam pričakujemo v sredo popoldne ali v četrtek zjutraj.

Kot je očitno iz imena tekmovanja, sodelujejo ekipe z vozili na sončni pogon. Ekipe sestavljajo vozilo na sončni pogon in spremljevalna vozila, saj morajo biti ekipe celotno pot samozadostne. Vsak dan smejo voziti od 8.00 do 17.00 ure, nato pa se morajo utaboriti, kjerkoli se tisti trenutek nahajajo (na voljo imajo 10 minut...

10 komentarjev

Intel pokazal procesor na sončno energijo

PC World - Intel je včeraj na IDF pokazal eksperimentalni procesor, ki ga poganja sončna energija. Procesor zmore znižati porabo energije na vsega 10 mW, kar je dovolj za sončni pogon, ob čemer seveda pade hitrost izvajanja ukazov za približno desetkrat.

Eksperimentalni procesor v velikosti znamke je tekel na sončni pogon, poganjal pa je računalnik z operacijskim sistemom Linux. Uporabljeni pomnilnik je bil hibridni derivat DDR3 (Hybrid Memory Cube), ki porabi sedemkrat manj energije od klasičnega. Pri tem povejmo, da je celoten računalnik še vedno uporabljal klasično napajanje na elektriko, le procesor je deloval s sončno energijo.

Procesor s kodnim imenom Claremont sicer še lep čas ne bo v...

28 komentarjev

Krogla na sončni pogon

CrunchGear - Roboti, ki delujejo na sončni pogon so še nekaj desetletij stran od splošne razširjenosti. Toda to ni oviralo Robomaniaca, ki je na Instructables objavil navodila kako si lahko vsak sam doma naredi samo-hodečo se kroglo na sončni pogon. Sistem kolesc v sami strukturi zagotavlja, da je sončna celica vedno obrnjena navzgor in tako zagotavlja energijo za vsak premik.



Cena komponent je pod 50 dolarjev, tako da je ta projekt dosegljiv praktično vsem.

Koliko še do prve domače živali v krogli?

4 komentarji

Prisluhnite dogajanju pod ledeno polico na Antarktiki

Wired Blog - Nemški znanstveniki so s pomočjo podvodnega mikrofona vzpostavili zvočni prenos dogajanja pod ledom na Antarktiki, ki naj bi pričaral zvočno podobo skoraj nedotaknjenega oceana. Hidrofon deluje s pomočjo vetrne in sončne energije iz observatorija Palaoa (Perennial Acoustic Observatory in the Antarctic Ocean) na Ekströmovi ledeni polici - podvodne zvoke pa naj bi prenašal ter snemal nekaj let.

Znanstveniki bi radi zabeležili čimveč posebnih načinov oglašanja različnih živalskih vrst, hkrati pa bodo preučevali tudi vpliv ladijskega prometa na njihovo obnašanje. Poslušalce prenosa opozarjajo na nenadne...

17 komentarjev

Nova anketa: je disketna enota v resnici preteklost?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, ali na svojem namiznem računalniku uporabljate tehnologijo za zmanjševanje porabe energije procesorja. Le slaba tretjina uporablja ali Cool'n'Quiet (AMD) ali EIST (Intel). Dobri petni je vseeno za hrup/oddano toploto/strošek, približno enakemu številu pa sistem te funkcije ne podpira. Predvsem pa upamo, da se bo zmanjšal delež tistih, ki te tehnologije sploh ne poznajo.

Na mojem namiznem računalniku uporabljam tehnologijo za zmanjševanje porabe energije procesorja:
moj sistem (procesor/m. plošča) tega ne podpira25%
(294)
Cool'n'Quiet (AMD)24%
(286)
ne uporabljam, ker mi je vseeno za hrup/oddano toploto/strošek22%
(253)
sploh ne poznam21%
(246)
E.I.S.T. (Intel)5%
(56)
drugo (Mac...)3%
(34)
Skupaj glasov: 1169


Tokrat je vprašanje enostavno. Ali je v vaš primaren računalnik (še vedno) vgrajena disketna enota?

53 komentarjev

Pentium 4 6XX (EMT64)

Prescott 2M

X-Bit Labs - Intel je predstavil novo družino Pentiumov 4, 6XX. V čem se ta serija razlikuje od prejšnje, 5XX? Predvsem v tem, da zdaj tudi Intel ponuja procesorje s 64-bitnimi razširitvami, tako kot že kar nekaj časa AMD s svojim A64 in Athlon-FX. V tem trenutku so na voljo izvedenke s tremi različnimi takti delovanja: 630 (3.2GHz), 640 (3.4GHz) in 650 (3.6GHz). Vse izvedenke (še vedno) delujejo na 200 MHz vodilu. Procesor ima 2MB L2 predpomnilnika, ki naj bi odločilno pripomogel k boljšim rezultatom v primerjavi s procesorji...

95 komentarjev

IBM-jevi PowerPC procesorji

The inquirer - IBM je predstavil svoje Power PC 750FX procesorje, ki sedaj delujejo s frekvencami med 750 in 1000 MHz. Po podatkih IBM-a, bodo 800 MHz procesorji porabili le 3.6 W električne energije. Procesorji bodo narejeni na podlagi bakrenih povezav, 0.13 mikronske tehnologije ter tehnologije silicon-on-insulator (SOI). Namenjeni bodo desktop računalnikov, vendar pa se bodo pojavljali tudi v nekaterih drugih napravah. Ker bodo združljivi z obstoječimi PowerPC procesorji, jih bomo najverjetneje videli tudi v Applovih računalnikih. Morda pa tudi ne ;).

1 komentar