»

Kitajska blokirala Flightradar24

Slo-Tech - Priljubljena aplikacija in spletna stran FlightRadar24, ki omogoča spremljanje skoraj vsega letalskega prometa, bo na Kitajskem odslej nedostopna. Čeprav se FlightRadar 24 zanaša na javno dostopne podatke in sodelovanje tisočev prostovoljcev, ki imajo doma nameščene antene ADS-B za sledenje signalom z letal v bližini, se zdi to kitajskim oblastem grožnja za nacionalno varnost. Zaradi tega posamezniki in podjetja, ki se tudi v veliki meri zanašajo na FlightRadar24, ne bodo mogli več odjemati storitve.

Kitajska je zaskrbljena, da bi lahko tuje agencije tako pridobile podatke o kitajskem letalskem prometu, čeprav ni povsem jasno, kako si predstavljajo, da bo blokada storitve to odpravila. Na Kitajskem je lani veliko prahu dvignilo razkritje, da je nekdo naročil FlightRadarjev sprejemnik in želel aktivnost sodelovati v storitvi kot prostovoljec. A ob tem oblasti pozabljajo, da se dogaja prehod na satelitski ADS-B, za kar sploh ne bodo več potrebni sprejemniki na tleh. To bo očitno...

132 komentarjev

KLM: Letite odgovorno, letite manj

Slo-Tech - Redko se zgodi, da kakšno podjetje izda reklamo, kjer ljudi prepričuje, naj njihove izdelke ali storitve uporabljajo manj. To pot se je tega lotil nizozemski nacionalni letalski prevoznik KLM v okviru nove akcije Letite odgovorno. Gre za varovanje okolja (in tudi prodajo dražjih vozovnic CO2ZERO). A za marketinško akcijo se vseeno skrivajo resnični izzivi sodobnega sveta.

Zelo malo osebnih odločitev tako močno vpliva na posameznikov ogljični odtis kakor nakup letalske vozovnice. Povratni čezatlantski let ustvari poldrugo tono ogljikovega dioksida na potnika, kar je primerljivo z letnimi izpusti ob 25-kilometrski vožnji v službo z avtomobilom. Druga velika osebna odločitev je prehranjevanje z mesom, ki prav tako poskrbi za...

62 komentarjev

Predavanje - Znanost na cesti: Električna mobilnost po zraku

Slo-Tech - V petek, 6. junija 2014, ob 19.30 bo v Kavarni Union predaval prof. dr. Gregor Veble, vodja razvoja v podjetju Pipistrel.

V predavanju bo predstavljen prenos aktualnih znanstvenih dognanj v prakso pri načrtovanju zelo učinkovitih aerodinamskih naprav. Vodja razvoja podjetja Pipistrel d.o.o. bo razkril, kaj je potrebno za zasnovo električnega letala, kaj pripomore k njegovi energetski učinkovitosti in kaj lahko v prihodnosti pričakujemo na tem področju. So to hibridni pogoni, električna potniška letala, zračna osebna vozila? Govorili bomo o aerodinamiki, metodah za optimizacijo aerodinamičnih površin, pa tudi o tekmovanju v ZDA.

Dogodek je del serije poljudnoznanstvenih predavanj Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu. V polurnih predavanjih znanstveniki na poljuden in zanimiv način predstavljajo raziskave in dosežke...

2 komentarja

Pipistrel zmagal na Nasinem natečaju

vir: NASA
NASA - NASA je danes zvečer razglasila rezultate tekmovanja Green Flight Challenge, ki je potekalo v Santa Rosi v Kaliforniji. Na tekmovanju, na katerem so iskali najboljše energetsko varčno letalo, je bilo prijavljenih trinajst ekip, a so pogoje za sodelovanje izpolnjevale le tri. Zmago je že tretjič (po letih 2007 in 2008) osvojilo slovensko podjetje Pipistrel, ki je na tekmovanju zaradi pravil sodelovalo z ameriškim partnerjem Penn State University v ekipi Pipistrel-USA.com. Finančna nagrada znaša 1,35 milijona dolarjev. Drugo mesto je osvojila ekipa eGenius iz Ramone v Kaliforniji, kateri je bil Pipistrel partner, tako da gre na nek način za dvojno slovensko zmago.

Za zmago je moralo letalo Taurus G4 preleteti 200 milj s hitrostjo vsaj 100 milj na uro in pri tem...

67 komentarjev

Nadaljnje prestavitve izstrelitve Endeavourja

Testiranje stikalne omarice.

NASA - Raketoplan Endeavour bi bil moral zadnjikrat poleteti konec aprila, pa so njegovo izstrelitev zaradi težav z grelcem pomožne napajalne enote najprej prestavili za en teden. Kasneje so polet prestavili še dvakrat, tako da je sedaj že jasno, da Endeavour ne bo izstreljen pred prihodnjim ponedeljkom.

Razlog za odlog ostaja enak, in sicer težave z grelnikom hidrazina, ki se uporablja kot gorivo v pomožni napajalni enoti, ki skrbi za hidravliko. Ugotovili so, da je bila napaka v stikalni omarici na krmi plovila, razlogov zanjo pa še ne, saj je ostala tudi po zamenjavi omarice. Ta konec tedna so v raketoplan polagali rezervne kable za povezavo...

7 komentarjev

Hekali bomo prihodnost - na 3. festivalu odprtih tehnologij HAIP 08

Festival HAIP 08

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - A še prej naj vas povabimo na Kiberpipina dogodka v tem tednu. V torek, 21. oktobra ob 19h, se bomo na Pipinem odprtem terminu ponovno spomnili poletja. Z ekipo Kiberpipe in ožjih prijateljev bomo preleteli nekaj odmevnih dogodkov, ki so se zgodili pri nas in v tujini. Ker je FOWA tudi tokrat gostila nekatere zanimive predavatelje, smo se odločili, da vam jih predstavimo na Spletnih uricah v sredo, 22.10. ob 19h s pomočjo kratkih reportaž, ki jih bodo pripravili slovenski udeleženci.



Med 3. in 11. novembrom 2008 pa bo v Ljubljani v organizaciji Kiberpipe potekal 3. mednarodni multimedijski festival odprtih tehnologij HAIP 08. Na mednarodni ravni se bodo predstavili posamezniki in skupine, ki s svojim delovanjem kritično obravnavajo tehnologijo, ki nas obkroža in predstavlja naše vsakdanje okolje. Osrednja linija...

5 komentarjev

Delni lunin mrk

vir: NASA
NASA - Jutri, v četrtek, 7. septembra 2006, bo prišlo do delnega luninega mrka. Trajal bo od 16.42 do 21.00 ure ( UTC). Za izračun lokalnega časa moramo dodati 2 uri, torej bo mrk trajal od 15 do sedmih do enajstih zvečer z maksimumom ob 20.51. To pomeni, da boste vsi ljubitelji astronomije morali gledati proti vzhodu takoj, ko se stemni, če vas ogled mrka seveda zanima. Po besedah meteorologov bo vreme lepo, več podatkov pa lahko dobite s sheme stran na sunearth.gsfc.nasa.gov, ki so jo pripravili pri NASI.



Vsi, ki vas zanima kaj bolj spektakularnega -- 22. septembra bo iz Južne Amerike viden popoln sončev mrk, zato pohitite z rezervacijami letalskih vozovnic.

16 komentarjev

Dogodek Študent je Car - v Ljubljani

Microsoft - V torek, 5.4.2005, od 16.30 naprej, bo v predavalnici P1 na Fakulteti za Računalništvo in Informatiko nov dogodek "Študent je Car". Tokratni dogodek bo zagotovo eden izmed najzanimivejših, saj bodo predstavljeni najpomembnejši Microsoftovi izdelki, ki izzidejo letos, predavatelji so pa redni gostje najpomembnejših IT dogodkov pri nas (NT konferenca, ...).

Seveda ne bo manjkalo nagrad in na koncu še pic [:D]

Program srečanja:
16.30 – 17.15 Novosti v Microsoft Visual Studio 2005 , Luka Debeljak, Microsoft
17.15 – 18.00 Storitveno usmerjene arhitekture , Matevž Gačnik, Gama System
18.00 – 18.30 Novosti v Microsoft SQL Server 2005 , Matjaž Perpar, Microsoft
18.30 – 18.45 Odmor
18.45 – 19.30 Predstavitev Microsoftovega ogrodja ASP.NET 2.0 , Dušan Zupančič, Kompas Xnet
19.30 – 20.15 Testno usmerjen razvoj , Denis Giacomelli, Premisa
20.15 – 21.00 Druženje ob pici in pijači [:D]

Prijava je brezplačna, prijavite se pa na:
http://www.microsoft.com/slovenija/StudentJeCar...

63 komentarjev