»

Intervju z Dustinom Kirklandom, glavnim razvijalcem sistemov za šifriranje v Ubuntuju

Slo-Tech - Dustin Kirkland je Ubuntu Core razvijalec, zaposlen pri podjetju Canonical. Preden je začel delati na razvoju Ubuntu strežnika, je preživel 8 let pri IBM-u.

Trenutno je osredotočen na razvoj Ubuntu Enterprise oblaka za prihajajočo različico Ubuntuja, 10.04 LTS, pred tem pa je delal na številnih drugih paketih in zmogljivostih najpopularnejše distribucije, vključno s šifriranim domačim imenikom. Je tudi vzdrževalec eCryptfs, kriptografskega datotečnega sistema, ki ga omenjena funkcionalnost uporablja.

Vsekakor dovolj razlogov, da smo mu zastavili nekaj vprašanj o njegovem delu in distribuciji Ubuntu. Pa prijetno branje!

7 komentarjev

Iskanje Nezemljanov računalničarja stalo službe

Slashdot - Se še spomnite projekta SETI@home, ki od leta 1999 s pomočjo milijonov uporabnikov po svetu išče male zelene in ima svoje podpornike tudi z naših strani. Po desetih letih vesoljcev še niso odkrili, je pa projekt izjemno pomemben, saj je šlo za pionirski poskus uporabe distribuiranega izračunavanja. Rodil je mnogo projektov s sorodnim pristopom, med katerimi je bolj znan in najbolje obiskan Folding@home, ki preračunava zvijanje proteinov in druge aspekte molekularne dinamike.

Te dni se javnost ukvarja z zgodbo Brada Niesluchowskega, ki je bil zaposlen v šolskem centru Higley Unified School District v Gilbertu. Delal je kot vzdrževalec informacijske tehnologije, tako da je imel dostop do vseh računalnikov. Odkrili so, da od njegove zaposlitve prek skoraj 10 leti na vseh pet tisoč računalnikih teče SETI@home. To je upravo tako vznejevoljilo, da je moral odstopiti. Ravnatelj je dejal, da so izobraževalna ustanova, ki podpira raziskave, tako da bi raziskovanje raka odobravali, iskanja...

50 komentarjev

Iskanje informacij na spletu sprošča dopamin

Slashdot - Na Slate lahko preberemo zanimiv prispevek, zakaj ljudi tako močno privlači brskanje za novimi informacijami po spletu, uporaba Twitterja in komuniciranje prek SMS-ov. Prve raziskave na področju mapiranja možganov je leta 1954 opravila ekipa Jamesa Oldsa na McGill University, ko so podganam v možgane zatlačili elektrode, ki so dovedle električni sunek, ko so se podgane zbrale v določenem kotu kletke. Ko so kasneje elektrode zasadili v lateralni hipotalamus, so podgane prožile sunke, dokler niso omedlele. Prva teorija je bila, da so odkrili center ugodnja v možganih, a so...

9 komentarjev

Morski psi se lahko nespolno razmnožujejo

Slashdot - Slashdot poroča o nedavnem odkritju ameriških in irskih znanstvenikov, ki so v nekem živalskem vrtu opazili, da je na svet privekal mladič morskega psa (samička), kljub temu, da so bile v istem bazenu zgolj tri ženske pripadnice vrste. Po analizi genetskega zapisa so ugotovili, da je nova stanovalka nastala v procesu partenogeneze (vrsta nespolnega razmnoževanja) brez oploditve z moškimi spolnimi celicami, kar je dokaz, da se določene vrste morskih psov lahko razmnožujejo tudi brez spolnih odnosov.

Izvorna novica.

98 komentarjev

Lost and found!

Tom's Hardware - Joj, to so ti eni geniji! Novell Inc.-ovi strokovnjaki so pomagali vzdrževalcem omrežja (IT workers) na University of North Carolina rešiti uganko izginulega serverja ! Sicer je res, da je delal brezhibno, (čeprav je bil pogrešan cela 4 leta) vendar nihče ni vedel, kje se fizično nahaja! To so ugotovili tako, da so sledili kablom, ki so povezovali server z ostalim svetom! Lhko uganete kje se je nahajal? Bil je dobesedno ZAZIDAN ! Mislim WTF? Kdo bi zazidal server? No, izkazalo se je, da so ga po nesreči vzdrževalci kar zazidali! LOL Ah, kaj vse se spomnijo ti nori Američani....

18 komentarjev

The MAN!

vir: BBC
BBC - Temu prašičku pa bi res marsikdo lahko zavidal. Tipček po imenu Sooty je na farmi, kjer imajo tudi morske prašičke, pobegnil iz svoje kletke. Vzdrževalci so ga iskali dva dni, nakar so ga našli v kletki s samičkami. Snooty je s samičkami preživel dve burni noči in jih, eno po eno, temeljito... ekhm... obdelal [:))]. Ko so ga vzdrževalci našli, je ubogi Romeo popolnoma izčrpan spal v kotu, po vrnitvi v svojo kletko pa je v njej spal kar dva dni. Ni kaj, vse samičke so ga temeljito izčrpale [:D]. Celotno zgodbo lahko preberete tukaj.

13 komentarjev