»

AMD ustanovil Radeon Technologies Group

AMD - AMD ima že dlje časa težave s svojimi procesorji, ki so obtičali generacijo za Intelovimi, čemur razumljivo sledi tudi padanje tržnega deleža. Ker so se težave pojavile tudi na trgu grafičnih kartic, so pri AMD-ju reagirali in korenito reorganizirali oddelek za grafične čipe. Ustanovili so Radeon Technologies Group, ki ga bo vodil Raja Koduri.

Koduri je sprva delal pri S3, kasneje pa je prestopil k ATI-ju. Ko je AMD leta 2006 prevzel ATI, je postal tehnični direktor za grafične čipe. Leta 2009 je zapustil AMD in postal direktor oddelka za grafično arhitekturo pri Applu, kjer je gradil linijo Retina, predlani pa se je vrnil k AMD-ju.

Radeon Technologies Group bo še vedno sodil pod AMD, a bo de facto...

88 komentarjev

Quanta toži AMD zaradi neustreznih grafičnih čipov

Bloomberg - Tajvanski proizvajalec računalnikov, prenosnikov in druge elektronske opreme je vložil tožbo zoper AMD, v kateri jim očita dobavo neustreznih grafičnih čipov, ki so jih potem vgrajevali v prenosne računalnike. Gre za grafične čipe ATI RS600ME, ki jih ne proizvajajo več. Quanta trdi, da naj ne bi ustrezali toplotnim tolerancam, zaradi česar so povzročali odpovedi naprav. Zaradi naj bi tega utrpeli škodo in realizirali manj dobička, kot bi ga lahko bili, zato terjajo odškodnino.

Quanta je znani podizvajalec za velike znamke, ki sestavlja računalnike, na katere se potem nalepijo prestižna imena, kot so HP, Acer, Apple in podobna. Imajo več kot tretjinski delež na trgu prenosnih računalnikov, čeprav ni nikjer napisano njihove ime. V tožbi gre izključno za računalnike, ki so jih izdelovali za NEC in so se zaradi domnevno neustreznih grafičnih čipov...

13 komentarjev

ATi vodilni na trgu mobilnih grafičnih kartic?

TG Daily - Pri ATIju oz. AMDju trdijo, da imajo trenutno največji delež diskretnih grafičnih čipov v prenosnikih, kamor ne spadajo čipi, vgrajeni v samo vezno čipovje. Popolnoma varno je tako trditi, da v splošnem merilu vodstvo še vedno drži Intel. Pri AMDju svoje trditve opirajo na raziskavo družbe Mercury Research, Asif Rehman, menedžer AMDjeve mobilno-grafične divizije, pa je povedal, da so v zadnjih devetih mesecih pridobili 16 odstotnih točk tržnega deleža.

Zdaj naj bi bili tako že na 57%, na drugo mesto pa so zrinili nVidio, ki ji je blamaža z umirajočimi čipi brez dvoma pomagala pri tem sestopu. S prvimi mobilnimi Radeoni, ki bodo podpirali DirectX 11 in bodo na trg prišli v prvem četrtletju leta 2010, bodo po Rehmanovih besedah sodelovali že z 90% izdelovalci prenosnikov, ki Radeone vgrajujejo v prenosnike z Intelovimi in AMDjevimi procesorji.

35 komentarjev

AMD prevzel Ati

Dave Orton (ATI) in Hector Ruiz (AMD)

AnandTech - Proizvajalec centralnih procesorjev, AMD, je za 5.4 milijarde ameriških dolarjev prevzel proizvajalca grafičnih procesorjev in veznih naborov, ATi. Tako so meso postale govorice, ki so po medmrežju krožile približno dva meseca.



Kaj to pomeni za trg veznih naborov, kako bo to vplivalo na ponudbo grafičnih procesorjev (in na nVidio), ali bo AMD lažje ponudil platformo za namizne in prenosne računalnike, kaj si ob vsem tem misli Intel, so le delček vprašanj, ki se ob prevzemu pojavljajo…

Več o tem tukaj.

111 komentarjev

Bo AMD prevzel ATI?

Slo-Tech - Na spletu so se pojavile borzne špekulacije, ki govorijo o možnosti AMD-jevega prevzema proizvajalca grafičnih kartic ATI-ja, s čimer bi pridobil nove segmente poslovanja, predvsem področje grafičnih kartic ter veznih naborov. Poleg tega bi ob predpostavki, da prevzame ATI-ja, AMD lahko, podobno kot Intel, kupcem ponudil kompletne računalniške platforme, saj bi sam proizvajal tako procesorje kot vezne nabore zanje, obenem pa bi lahko prodrl tudi na področje mobilnih telefonov. Potrebno je podariti, da gre le za špekulacije posameznih analitikov, do katerih je prišlo predvsem zaradi slabših poslovnih rezultatov ATI-ja. Zaenkrat ni nič uradnega v zvezi z možnostjo prevzema.

Več o tem si preberite v izvorni novici.

Kaj pa, če je vse res?

34 komentarjev

SIS nadaljuje z razvojem grafike

X-Bit Labs - Čeprav se SIS v daljni preteklosti ni nikoli preveč izkazal s svojimi grafičnimi pospeševalci, ki so zaostajali celo za tistimi, ki jih je Intel vgrajeval v svoje najmanj zmogljive nabore, so SIS-ovci začeli počasi kazati zametke solidnega proizvajalca rešitev za manj zahtevni trg. Podjetje se je nedavno predstavilo s svojo serijo grafičnih čipov SIS315, ki se je lahko primerjala z Nvidiinimi GeForci 2 MX, nadaljujejo pa jo s čipi serije SIS330. Zaenkrat o teh koščkih silicija še ni podrobnejših specifikacij. Govori se, da jih proizvajalec že pošilja sestavljalcem grafičnih kartic in da naj bi bili primerljivi z Nvidiinimi GeForci 2. Sliši se sicer malce utopično, vendar pa počakajmo na prve teste. Kdo ve, morda zna SIS presenetiti tako, kot je z naborom SIS735. Lahko pa tudi ne ...

0 komentarjev