»

AMD presenetil in objavil odprtokodni gonilnik za prihajajoči HD 8000

Phoronix - AMD (oz. prej ATI) v GNU/Linux svetu ni ravno znan po promtni ali popolni podpori gonilnikov za svoje grafične kartice. Nviidin zaprti gonilnik je hitrejši in bolje optimiziran, podobno Intelov, ki je obenem še odprtokoden. Tudi jih ni ravno skrbelo za imetnike starejših čipov, sploh potem, ko je xorg nekoliko spremenil model za gonilnike. Zato je toliko bolj prijetno slišati, da so ta teden, se pravi še pred (poletnim) izidom prvih kartic, začeli objavljati izvorno kodo za prihajajočo serijo HD 8000 ("Sea Islands").

"Začeli" bo kar prava beseda. Za zdaj so odprli kodo zgolj za en čip - HD 8000 "Oland" - pa še to zgolj v 2D delu, torej brez podpore za 3D (OpenGL 3.0) oz. za strojno pospešeni video (Unified Video Decoder). Podpore je torej približno toliko kot...

78 komentarjev

Torvalds pokazal sredinec Nvidii

Nvidia - Nvidia predstavlja eno najbolj togih podjetij, ko govorimo o podpori za Linux. Čeprav so poleg AMD-ja edini omembe vreden proizvajalec grafični čipov in njihovi čipi Tegra poganjajo ničkoliko Androidnih naprav, se Nvidia ne premakne niti za milimeter. Resda so letos postali član The Linux Foundation, a večina distribucij mora še vedno uporabljati ljubiteljske odprtokodne gonilnike, ki so napisani z reverznim inženiringom. Ta teden je zato zelo zabavno počilo na relaciji Linus Torvalds-Nvidia.

Torvalds posebne predstave ne potrebuje, saj je izumil Linux, za kar je letos prejel posebno nagrado. Zaradi tega se je mudil na Finskem in ob tej priložnosti je Univerza Aalto organizirala debato s Torvaldsom (posnetek je spodaj). Zanimiv del se prične nekako ob 49. minuti, ko...

193 komentarjev

X.org dodal podporo za multitouch zaslone

Phoronix - Letos jeseni bo minilo 25 let od izdaje 11. različice grafičnega sistema in mrežnega protokola X Windows (tj. X11), ki še dandanašnji zagotavlja sliko na skoraj vseh GNU/Linux distribucijah. Ob tej priložnosti bo od 19. do 21. septembra v Nürnbergu potekalo srečanje razvijalcev, so nas pa že ta teden razveselili s svežo izdajo X11 7.7.

Med novostmi najdemo podporo za multitouch zaslone (za tablete, prenosnike in mešanice med temi), izboljšave za delo z več zasloni (window managerji bodo lahko definirali svoje meje velikosti zaslona za vsako aplikacijo posebej, kar bo olajšalo delo z maksimiziranimi in raztegnjenimi aplikacijami čez več zaslonov, posebej če bodo...

20 komentarjev

Patentni spor med Motorolo in Applom zaključen

vir: Scribd
Scribd - Prišlo je do zanimivega preobrata v patentnem sporu med Motorolo in Applom: sodnik Posner je v kratki, še ne dvostranski delni sodbi zavrnil zahtevke obeh strani in ju, dobesedno (with prejudice), poslal domov. Ne Motorola ne Apple ne moreta glede istega spora vložiti nove tožbe, konkretno Moto ne glede svojih patentov na brezžične tehnologije, Apple pa ne na patentne na multitouch zaslon.

Posner, ki šteje že 73 let in sodi med najbolj ugledne strokovnjake za gospodarsko pravo v državi, je podjetjema razložil, da na (številnih) dosedanjih narokih preprosto nista uspela dokazati kršitve nasprotnih patentov, če pa že, pa nista uspeli pokazati, da bi te kršitve povzročile zadosti visoko škodo, da bi se sploh dalo razmišljati o...

11 komentarjev

Palmov iPhone killer?

Palm Pre

vir: engadget
engadget - Palm je na letošnjem CESu predstavil svoj nov pametni telefon z zabavim imeno Pre. Telefon bo imel vgrajen 3,1" multitouch zaslon z resolucijo 320x480 pik, merilec pospeška, GPS, fotoaparat s tremi megapiksli ter LED bliskavico, wifi, 3G podporo, 8GB flash pomnilnika. Poleg tega pa ima telefon tudi polno QWERTY tipkovnico za tiste, ki ne marajo vnašanja besedila preko na dotik občutljivega zaslona. Prav tako ne manjka odstranljiva baterija za vse okoljevarstvenike. Še bolj zanimiv pa je prvi brezžični polnilnik baterije - prvič na voljo v mobilnem telefonu. Najbolj pomemben pa je zagotovo Palmov novi WebOS operacijski sistem. Telefon bo na ameriškem tržišču izšel že v prvi polovici letošnjega leta, šušlja pa se tudi o sočasnem evropskem izidu. Za...

57 komentarjev

Nov grafični strežnik za Linux, Mac OS X in prijatelje

Slashdot - Grafični strežnik XFree86 je od različice 4.4 naprej začel toniti v pozabo, saj so mu zaradi sporih licenčnih pogojev dali košarico prenekateri distributerji Linuxa in ostalih Unixov. Iz organizacije The X Consortium se je zato razvil X.org, ki deluje v okviru freedesktop.org in ga večinoma predstavljajo nekdanji razvijalci XFree86.

Kmalu po izdaji XFree86 4.4 je že izšel X11R6.7, ki je izpeljan iz veje XFree86 4.4rc2, ko licenca še ni bila sporna, a ni prinesel vidnejšega napredka. Zato so razvijalci zavihali rokave ter vključili nekatere samostojne projekte v razvoju in zdaj smo priča novemu grafičnemu strežniku, X11R6.8.

Novosti je zelo veliko, med najpomembnejšimi pa so prav...

16 komentarjev

X.Org Foundation izdala X11R6.7

Slashdot - X.Org Foundation je nova organizacija, ki je nasledila nekdanji X Consortium, ki so ga večinoma ustvarili pomembnejši sodelavci projekta XFree86. Izdali so nov okenski sistem, X11R6.7, ki je "iztrgan" iz razvojnega debla zadnje izdaje XFree86, ki je dvignila mnogo prahu zaradi spornih licenčnih pogojev. Ker so Mandrake, Gentoo, OpenBSD in Debian že napovedali, da XFree86 4.4 ne bodo uporabili v svojih distribucijah, bo X11R6.7 vsekakor postal grafični sistem večine uporabnikov prostega operacijskega sistema.

8 komentarjev

Quantum3D in Nvidia

X-Bit Labs - Quantum3D in Nvidia sta danes najavial podpis sporazuma, po katerem bo Nvidia Quantumu3D še naprej dobavljala VSA-100 in Voodoo3 čipe. Ko veste, so ti v uporabi na Quantumovih Aalchemy in Graphite grafičnih pospeševalnikih, ki se uporabljajo v raznih 3D simulatorjih in grafičnih sistemih. Še bolj pa je presenetljiva novica, da naj bi Quantum3D in Nvidia sodelovala pri izdelavi novih sistemov, ki bodo bazirali na Nvidiinih čipih. Hudo!

0 komentarjev