»

Konec Omega gonilnikov?

Slo-Tech - Pred časom smo poročali, da je predvsem zaradi skrivanja informacij proizvajalcev, ustavljen razvoj zelo dobrega programa za nadzor temperatur komponent računalnika, Motherboardmonitor (MBM), ki ga mnogi uporabljamo še danes. Kot kaže je, vsaj začasno, ustavljen tudi razvoj modificiranih gonilnikov za grafične kartice, nad katerimi so se navduševali predvsem lastniki kartic, zgrajenih okrog ATi-jevega procesorja. O razlogih si lahko več preberete tukaj.

24 komentarjev

Prozorna ohišja

AnandTech - Nekateri dajo na svoja ohišja veliko in gredo tako daleč, da jih modificirajo. Na AnandTech-u pa so pripravili manjši test prozornih, že tovarniško izdelanih ohišij. Ogledali so si koliko se grejejo posamezne komponente (procesor, disk grafična). Celo izmerili so koliko prepuščajo zvoka (glasnost) in še marsikaj. Nekatera ohišja so imela priložene tudi napajalnike, nekatera ohišja pa so tudi precej dobro izpadla. Test je temeljit, npr. pogledali so tudi to, če ima ohišje snemljvo stranico za matično ploščo. Rezultat? Preberite si tale članek.

3 komentarji

Poraba CPUja?

LAN Addict - Saj poznate "Task Manager" v Oknih, ki vam pove, koliko je zaseden vaš procesor kajne? Tale zadevica vam omogoča prav to, le da jo lahko namestite kamorkoli hočete. Lahko ga prilepite na ohišje, na monitor ali na mizo. S to razliko, da je priklopljena na COM vhod in že vam števec, podoben tistemu za obrate pri avtomobilu, kaže zasedenost vašega procesorja. Uporabno, če vas venomer zanima, kako močno se trudi vaš procesor.

4 komentarji

Mobilci na udaru!

The Register - Problem današnje dobe je, da je nasičena z različnimi virusi. Tukaj ne mislim na viruse kot živa bitja, ampak na zoprne skupke kode, ki lahko uporabniku povzročijo kar precej nevšečnosti. Do nedavnega so bili virusi samo v domeni računalnikov, kasneje pa so se začeli pojavljati tudi na ročnih računalnikih, npr. Palmih. No, vse bolj se zdi, da se bodo virusi s predstavitvijo novih sistemov, ki bodo mobilnim telefonom omogočali hiter pretok podatkov, razširili tudi na to področje. Zaenkrat na srečo še ni čutiti bistvenega vpliva, vendar pa uporabnikom že dalj časa "morijo" hekerji, ki pošiljajo SMS-e, ki vključujejo nestandarden nabor znakov in utegnejo začasno onesposobiti vaš mobilni telefon. Taki SMS-si so bili pred kratkim usodni za Nokie, zdaj pa se je na udaru znašel tudi Simensov mobilnik s številko 3568i. Problem nastane, ko vam heker pošlje SMS v kitajščini, ki izkoristi hrošča v programski opremi. SMS vam lahko začasno onesposobi telefon, saj ni mogoče izbrisati nadležnega...

0 komentarjev

"Sesuvanje" aparatov GSM

The Register - Sedaj sem končno malo prišel k sebi, tako da sem našel eno dosti zanimivo novico.
Glede na razširjenost virusov, trojanskih konjev in podobne nepotrebne šare na računalnikih je bilo pričakovati, da tudi mobiteli ne bodo dolgo imuni. Tako je Job de Haas, raziskovalec za varnost pri ITSX-u, spisal program za uničevanje mobitelov.
Princip je dejansko preprost, saj računalnika, ki lahko pošilja SMS-e, pošljete sporočilo s pokvarjeno uporabniško glavo. Tako mobitela ni več možno prižgati.
Preden v strahu izklopite svoje "tulilce", vas lahko potolažim, da je to preverjeno samo na par Nokiah ( 6210, 3310, 3330 ), popravi pa se z vstavitvijo SIM kartice v nepokvarjen telefon. Nokiini strokovnjaki so že napovedali rešitev tega problema.
Več tukaj.

22 komentarjev

Trga gate

SMS Suite - Kaj bi nekateri dali, da bi vedno vedeli temperaturo svojega procesorja. Samo kaj, ko je treba iti na pot, ampak pustiti računalnik prižgan? Vse kar rabite je mobitel in ta programeček. Ime mu je SMS Suite in vam bo avtomatsko pošiljal SMS-je o temperaturi vašega procesorja. Rabili boste tudi MBM, ki ga dobite tu.

3 komentarji

Plycon 60 to 80mm fan adapter

Slautech - Večina procesorskih hladilnikov podpira 60 mm ventilatorje. To sicer ni nič slabega, vendar ta lastnost postane kar precejšnja omejitev, ko si človek zaželi večji ventilator. Vendar nič več, saj se tudi za take probleme najde rešitev v obliki posebnega adapteja, ki omogoča, da na svoj priljubljen hladilnik pritrdite tudi 80 mm ventilator. S takim posegom lahko znižate temperaturo svojega procesorja za nekaj stopinj. To se sliši malo, vendar se morate zavedati, da je pri overclocku teh nekaj stopinj C lahko še kako pomembnih. Adapter lahko uporabite samostojno ali v navezi s svojim starim hladilnikom. V slednjem primeru lahko pridobite še kakšno stopinjo C minusa. Če se vam izdelek zdi zanimiv, potem si lahko ogledate test. Sicer pa ni vrag, da podobne stvari nebi mogli narediti sami. Če boste izdelek posnemali, se boste kar pošteno namučili z izdelavo, vendar se boste vsaj lahko pohvalili, da ste vse skupaj naredili sami. ...

0 komentarjev