»

Samsung ne bo več proizvajal panelov za LCD

Slo-Tech - Samsung bo že junija prenehal proizvajati panele za LCD-je, poroča The Korea Times. To je bilo sicer v načrtu storiti ob koncu leta, a je zaradi upada povpraševanja, ki je v veliki meri posledica poceni konkurence iz Kitajske in s Tajvana, Samsung nekoliko pohitel. Izdelki se namreč cenijo, Samsung pa težko vzdržuje konkurenčno prednost, ki bi mu zagotavljala stabilno prodajo v primerjavi s cenejšimi izdelki.

Od januarja 2014 do letos so se paneli za LCD-je pocenili že za skoraj dve tretjini. Še pred letom dni, junija 2021, so bili paneli LCD več kot dvakrat dražji kot danes. To je ugotovil celo sam Samsung, saj je njegov Samsung Electronics začel kupovati panele od kitajskega BOE Technology Group in tajvanskega AU Optronics Corp. namesto od lastnega Samsung Display. Ukinitev proizvodnje je bila sprva načrtovana za leto 2020, a so jo potem zaradi povečanega povpraševanja med epidemijo odložili za dve leti. Sedaj se je izkazalo, da je ta prestavitev preveč velikopotezna, zato bodo...

23 komentarjev

Samsung Applu konkurira z Gapgate

Moj telefon je lahko držalo za vizitke

vir: Android Central
Android Central - Po prvih poročilih, da se Applova nova iPhona precej zlahka ukrivita, je sledil val reklam konkurentov, da so njihovi izdelki brez težav na tem področju. Med njimi je bil tudi Samsung, ki je zdaj deležen učinka karme. Nekateri primerki novega paradnega konja, Galaxy Note 4, namreč v roke južnokorejskih kupcev prihajajo z nepričakovano veliko režo med steklom zaslona in kovinsko obrobo stekla. Pričakovali bi, da reže sploh ne bo, tako je namreč na nekoliko manjšem in prav tako svežem Galaxy Alpha ter na praktično vseh modernih mobilnih telefonih. V nekaterih primerih je bojda v režo mogoče vstaviti celo vizitko ali dve. Mnogi so seveda takoj pomislili, da bi to lahko izničilo odpornost telefona na prah in vodo.

Izkaže se, da je...

19 komentarjev

LG: prihodnost je ukrivljena

Tole je vse, kar je LG uspel poslati v javnost.

CNet - Pravzaprav je smešno, kako se zgodovina ponavlja ali pa vsaj zelo rima, če parafraziramo Twaina. V časih zaslonov s katodno cevjo so proizvajalci kar tekmovali, kdo bo uspel izdelati čim bolj raven zaslon. Desetletje ali dve pozneje imamo ravne zaslone, ki nam jih je prinesla tehnologija tekočih kristalov, proizvajalci pa sedaj tekmujejo, kdo ga bo bolj ukrivil. Naslednji v vrsti je LG, ki bo prihodnji mesec pričel prodajo pametnih telefonov z upognjenim zaslonom.

Konec septembra je Samsung za oktober napovedal pametni telefon s ukrivljenim zaslonom. Njegov domači rival LG noče zaostajati niti za ped, zato so danes predstavili svoj izdelek, ki bo na prodajnih policah novembra. Imenoval se bo G Flex....

24 komentarjev

Telefoni s Firefox OS čedalje bliže

Mozilla.org - Mozilla je na novinarski konferenci pred začetkom Mobile World Congressa pokazala, da so pametni telefoni z operacijskim sistemom Firefox OS čedalje bliže. Pred mesecem dni so predstavili prva telefona, ki ju bo poganjal Firefox OS, sedaj pa so postregli z nekaj več podrobnostmi.

Pametna telefona bosta stala med 80 in 100 dolarjev brez subvencije operaterja, tako da bosta primerna za plitvejše trge. Zato tudi ni presenetljivo, da bosta naprej...

18 komentarjev

TSMC se pripravlja na proizvodnjo procesorjev za Apple

Slashgear - Apple in Samsung imata čuden grenko-sladki odnos, ki na eni strani sestoji iz obsežnega sodelovanja, ko Samsung za Apple proizvaja vrsto strojne opreme (procesorje, LCD-panele itd.), ter na drugi strani iz nešteto patentnih tožb. Apple je že večkrat dal vedeti, da iščejo alternative oziroma da želijo zmanjšati svojo odvisnost od Samsunga, čeprav korenitejših sprememb doslej še ni bilo.

Zadnja v vrsti novic je TSMC-jeva najava, da bodo začeli proizvajati prve primerke Applovega čipa A6X, ki ga najdemo v najnovejših ipadih. Omenjeni čip v 32 nm-tehnologiji trenutno proizvaja Samsung, TSMC pa bo isti čip proizvajal v 28 nm. S tem bo čip manj potraten, Apple pa naj bi ga predstavil v iPadu 5 in iPadu mini 2. Pričakujemo ju že sredi tega leta.

Apple se je okoli...

24 komentarjev

Kadrovski tsunami v Applu odnesel šefa mobilne programske opreme

Slo-Tech - Applov izvršni direktor Tim Cook je sporočil, da Apple prisilno zapuščata Scott Forstall, vodja oddelka za programsko opremo za mobilne naprave, in John Browett, vodja prodaje. Morda se ne sliši pomembno, a gre za največji kadrovski tsunami v Applu vse od leta 1997, ko se je Steve Jobs v pravem puču s podporo upravnega odbora zavihtel nazaj na vrh podjetja in izrinil Gila Amelia.

Izjava za javnost se bere zelo polikano. Da bi povečali sodelovanje med oddelki strojne opreme, programske opreme in storitev, bodo obstoječi direktorji Jony Ive, Bob Mansfield, Eddy Cue in Craig Federighi dobili nekatere nove zadolžitve, hkrati pa bo podjetje zapustil Scott Forstall. Do konca leta bo ostal na položaju svetovalca, potem pa se...

20 komentarjev

Samsung ne bo več proizvajal LCD-panelov za Apple

Korea Times - Čeprav sta Apple in Samsung konkurenta na trgu pametnih telefonov in tabličnih računalnikov ter zapletena v množico postopkov zaradi kršitev patentov in modelov, sta imeli podjetji doslej tudi plodno sodelovanje. Samsung je namreč eden Applovih največjih dobaviteljev, saj dobavlja LCD-panele za uporabo v jabolčnih napravah. Nič več.

Korea Times namreč poroča, da bo Samsung z letom 2013 odpovedal pogodbo, ki jo ima z Applom. Glavni vzrok za odpoved so težave v verigi dobaviteljev in finance, saj Samsung Applu ne more več dobavljati LCD-panelov tako poceni, kot Apple to pričakuje. Z drugimi besedami, Samsung s prodajo Applu zasluži premalo, da bi se mu to splačalo. Koliko je odločitev finančna koliko...

40 komentarjev

Prepoved prodaje Galaxy Taba 10.1 v ZDA za zdaj odpravljena

The Verge - Ameriški primer Apple proti Samsungu še zdaleč ni končan; pravzaprav se preveša v pravo pravcato sago in nas bo (žal) zaposloval še vsaj naslednje leto, če ne še (precej) dlje. Dogajanje je namreč izjemno pestro. Decembra bo pred sodnico Kohovo razprava o novem paketu začasnih in trajnih prepovedi prodaje, kjer si bo Apple prizadeval prepovedati domala celotno Samsungovo linijo telefonov, sans svežega Galaxy SIII (ker so malo zamudili s papirovjem). A ni skrbi, tudi za tega imajo svoje načrte, saj so že napovedali novo, neodvisno tožbo, zaradi kršitve še več patentov, ki pa bo na vrsto prišla naslednje leto.

Samsung je medtem predlaga, da se odločitev porote razveljavi, ker naj preprosto ne bi bila sklepčna (na kratko,...

5 komentarjev

ITC: Apple ne krši Samsungovih patentov

Reuters - Apple je dosegel še eno zmago proti konkurentu Samsungu, saj je ameriška Komisija za mednarodno trgovino (US ITC) v petek v preliminarni odločitvi razsodila (PDF), da Applovi izdelki (iPod touch, iPhone, iPad) ne kršijo Samsungovih patentov. Postopek je sredi lanskega avgusta sprožil Samsung, ki je želel doseči prepoved prodaje omenjenih izdelkov v ZDA zaradi domnevnih kršitev patentov, ki se nanašajo na tehnologijo 3G. Končno odločitev sicer pričakujemo januarja prihodnje leto, a preliminarne odločitve ITC na področju patentne zakonodaje so se doslej še vedno ujemale s končnimi.

Samsung sicer vsaj v izjavah ne kaže pretirane zaskrbljenosti. Poudarili so, da je treba počakati na končno odločitev...

39 komentarjev

Zmaga za Samsung na Japonskem

BBC - Razplet je dobila še ena lokalna inkarnacija patentne vojne med Samsungom in Applom, in sicer to pot japonska. Sodišče v Tokiu je namreč danes odločilo, da Samsung s svojimi izdelki iz družine Galaxy ni kršil Applovih patentov in zaščite dizajna za iPhone in iPad. Šlo je za patente, ki pokrivajo prenos vsebine med različnimi napravami. Apple je s tožbo zahteval prepoved uvoza Samsungovih galaxyjev na Japonsko plačilo odškodnine, namesto tega pa bo moral plačati sodne stroške.

Samsung se je na odločitev sodišča že odzval in sporočil, da jo pozdravljajo. Apple uradnega komentarja še ni dal, se bodo pa na razsodbo verjetno pritožili. Glede na njihove finance so sodni stroški malenkost, potencialna korist ob...

9 komentarjev

Googlova Motorola znova udarila po Applu

Ars Technica - Motorola je v petek zvečer, prvikrat po spremembi lastništva, vložila novo tožbo zoper Apple. Pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (ITC) so se pritožili, da iPhone, iPad in iPod Touch kršijo sedem njihovih patentov, zato zahtevajo prepoved uvoza teh izdelkov v ZDA. Junija je sodnik Posner proces med Applom in Motorolo zavrgel in podjetji poslal domov s prepovedjo vlaganja novih tožb glede istih patentov, Motorola pa na novo salvo ni čakala dolgo.

Katere patente točno naj bi Apple kršil, ni znano, ker pritožba še ni javna. Neuradno naj bi bila...

20 komentarjev

Ostre besede v kalifornijskem sporu med Applom in Samsungom

BGR - Po bolj ali manj uspešnih skirmiših v Veliki Britaniji, Nemčiji (večkrat), Avstraliji, Hong-Kongu, doma pred ameriškimi sodišči in še pred zvezno komisijo za mednarodno trgovino (ITC), se ta teden začenja tudi sojenje med Samsungom in Applom v Kaliforniji. In pripravljalni material razkriva marsikaj zanimivega.

Za začetek je Apple raztrgal svojo marčevsko ponudbo za poravnavo in dal na mizo strožje pogoje. Zdaj bi radi 2 milijardi dolarjev odškodnine zaradi kopiranja izgleda njihovih izdelkov, 500 milijonov izgubljenega dobička, ter tam 25 milijonov licenčnin za vse kršene patente. To vse za nazaj, seveda. Za naprej bi moral Samsung plačati 2.02 dolarja na napravo za patent '318 (on prijetni over-scroll bounce ob scrollanju čez mejo roba), 3.10 dolarja za patent '915 (splošno scrollanje), 2.02 dolarja za '163 (tap to zoom), in še 24 dolarjev na napravo za kopiranje njihovega distrinktivnega izgleda. To je tam 31 dolarjev na vsako prodano Samsung tablico ali telefon. Istočasno so...

226 komentarjev