»

Google bo množično odkupoval patente

Slo-Tech - Google je napovedal nov pristop k urejanju patentov, ki so se na področju programske opreme v ZDA precej izrodili in danes zaposlujejo predvsem sodišča in odvetnike, namesto da bi koristili inovatorjem. Od 8. do 22. maja bodo izvedli eksperimentalni program Patent Purchase Promotion, v okviru katerega bodo lahko ljudje Googlu v nakup ponudili svoje patente in predlagali ceno, po kateri bi jih bili pripravljeni prodati.

Google bo po izteku roka pregledal prijave in do 26. junija vsem sporočil, ali so zainteresirani za nakup njihovih patentov ali ne. Kdor bo želel in uspel skleniti pogodbo z Googlom, bo patente prodal in denar prejel še v avgustu letos, načrtujejo v Googlu.

Na spletni strani pojasnjujejo, da so se za eksperiment - za katerega ni nujno, ali bo potem dejansko zaživel - odločili, ker...

18 komentarjev

Amazon dobil patent za fotografiranje pred belim ozadjem

Slo-Tech - Znano je, da je v ZDA mogoče patentirati bistveno več kakor v Evropi, kar je razlog za obstoj patentnih trolov, kakor imenujemo podjetja, ki ničesar ne proizvajajo, le tožarijo se zaradi domnevnih kršitev patentov. Tudi resni proizvajalci se zapletajo v dolge patenten vojne (recimo Apple proti Samsungu), rezultati pa so raznovrstni.

Pred kratkim je Amazon v ZDA dobil patent, ki so ga prijavili leta 2011 in opisuje fotografiranje pred belim ozadjem. V njem Amazon na petih straneh utemeljuje novo tehniko fotografiranja, ki je pravzaprav postavitev, ki jo srečamo v vseh fotografskih studiih. Tehnika sestoji iz štirih ključnih korakov: vključitve...

27 komentarjev

Microsoft in Foxconn podpisala patentni sporazum

OSNews - Microsoft in Foxconn, največji svetovni sestavljalec mobilne in druge tehnološke opreme, sta sklenila licenčni sporazum okoli Microsoftovih patentov, ki naj bi jih tajvanski gigant kršil tekom sestavljanja telefonov, tablic in televizij z Android oz. ChromeOS operacijskim sistemom.

Govora je o patentih, ki se nanašajo na funkcionalnost operacijskega sistema Android (skratka nič strojnega), torej podobne vrste kot je Applov slide-to-unlock patent, ki se že skoraj povsod smatra kot neizviren oziroma neustrezen za patentiranje. Google za tovrstne patente pravi, da so neveljavni, Microsoft pa, da gre za krajo oziroma kopiranje njihove kode.

Zadeva je skrajno zanimiva. Foxconn telefonov (razen za domači trg) ne trži, ampak...

4 komentarji

Google ponuja, Microsoft razkriva patente

Slo-Tech - V ZDA je mogoče patentirati precej več kakor v EU in ena izmed bolj žgočih tem so patenti programske opreme, ki predstavljajo neusahljiv vir streliva za tožbe med podjetji. Številni strokovnjaki opozarjajo, da je trenutni sistem neprimeren za moderno tehnologijo, a sprememb še ni (in jih očitno še precej časa ne bo). Zato podjetja, kot sta Google in Microsoft, sama poizkušajo vnesti nekaj reda na to področje.

Google je tako zagnal OPN (Open Patent Non-Assertion Pledge), s katerim želijo zmanjšati število tožb zaradi patentov. OPN vključuje patente, ki jih Google - in v prihodnosti tudi druga podjetja, si želi Google - ponujajo javnosti. Vsi patenti v OPN so brezplačno na voljo vsakomur, da jih uporabi v svojih izdelkih, Google pa se...

11 komentarjev

Apple in Google skupaj odkupujeta Kodakove patente

Forbes - Redko beremo, da Apple in Google sodelujeta, a ko gre za velike denarje, to ni nič čudnega. Patenti so posebej zanimiva kategorija, kjer se obračajo stotine milijonov, zato najdemo tam tudi precej neobičajna zavezništva. Eno izmed takšnih je skupen nastop Appla in Googla v pogajanjih za odkup Kodakovih 1100 patentov.

Spomnimo, da je Kodak januarja letos začel postopek prisilne poravnave, ker so obveznosti podjetja presegle njegov kapital. Podjetje pred propadom rešilo 950-milijonsko posojilo Citigroupa, ki so ga dali z ostrimi pogoji. Kodak je moral prodati oddelek za proizvodnjo digitalnih fotoaparatov in kamer (kar malce ironično za izumitelja digitalne fotografije), prav tako pa so...

16 komentarjev

Googlova Motorola znova udarila po Applu

Ars Technica - Motorola je v petek zvečer, prvikrat po spremembi lastništva, vložila novo tožbo zoper Apple. Pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (ITC) so se pritožili, da iPhone, iPad in iPod Touch kršijo sedem njihovih patentov, zato zahtevajo prepoved uvoza teh izdelkov v ZDA. Junija je sodnik Posner proces med Applom in Motorolo zavrgel in podjetji poslal domov s prepovedjo vlaganja novih tožb glede istih patentov, Motorola pa na novo salvo ni čakala dolgo.

Katere patente točno naj bi Apple kršil, ni znano, ker pritožba še ni javna. Neuradno naj bi bila...

20 komentarjev

Oraclu patenti kar naenkrat niso več tako zelo všeč

Techdirt - .. in njihov pravni oddelek je bržkone dovolj velik, da si lahko privoščijo sočasno vodenje dveh pravnih sporov na povsem diametralnih pravnih teorijah, brez da bi to komur pretirano motilo spanec.

Še ne 24 ur po precej neprijetnem porazu v sporu z Googlom (pritožba skoraj zagotovo še pride) so ta torek vložili tožbo proti enemu bolj podjetnih patentnih trollov, Teksaškemu podjetju LodSys. Slednji je znan predvsem po lanskem nadlegovanju malih iOS razvijalcev posredi licenčnine na svoj patent na in-app nakupe, ampak od takrat so še nekoliko razširili obzorja (beri kupili še nekaj patentov) in začeli na veliko nadlegovati velike ameriške korporacije, posebej kupce Oraclovih poslovnih...

2 komentarja

Google v EU sprožil postopek proti Nokii in Microsoftu

PC Magazine - Google je pri Evropski komisiji sprožil postopek zoper Nokio in Microsoft, ker naj bi podjetji zlorabljali patentno zakonodajo, so sporočili iz Mountain Viewa. Problem so seveda patenti, ki pokrivajo tehnologije v Androidu, za katere mora Google plačevati licenčnine. Googlov predstavnik za stike z javnostjo je zato dejal, da Microsoft in Nokia sodelujeta in ustanavljate patentne trole (odvisna podjetja), ki višajo ceno izdelkov. Oba trditve zavračata.

Microsoft je Googlovo potezo označil za dejanje iz obupa. Dejali so še, da Google sam predstavlja grožnjo, saj ima obsežno bazo patentov,...

9 komentarjev

Microsoft dosegel pomembno zmago proti Motoroli

Ars Technica - Microsoft je včeraj dosegel pomembno zmago v pravdi z Motorolo (ki jo je medtem dokončno prevzel Google), saj je münchensko sodišče razsodilo, da operacijski sistem Android krši Microsoftov patentov EP1304891. Gre za patent, ki opisuje "prenos večdelnih sporočil med mobilnimi napravami z uporabo standardnega vmesnika" in omogoča pošiljanje SMS-ov, ki so predolgi glede na standard, kot lepljenko iz več SMS-ov. Sodišče je zato pogojno prepovedalo uvoz Motorolinih androidnih telefonov v Nemčijo, dokler Motorola ne sklene dogovora o licenciranju ali funkcionalnost predela tako, da ne bo kršila patenta.

Prepoved je za zdaj pogojna, udejanji pa se lahko ob pologu 15 milijonov evrov varščine. S to vsoto se nato pokrijejo Motoroline izgube zaradi prepovedi prodaje, če bi se v nadaljnjem...

16 komentarjev