»

COBOL še vedno v dobri kondiciji

Slo-Tech - Čeprav je programski jezik COBOL star že več kot 60 let, ga še vedno uporablja precej podjetij in to ne le bank. V raziskavi, ki jo je izvedlo podjetje Micro Focus, so ugotovili, da več kot 71 odstotkov največjih podjetij s seznama Fortune 500 še vedno vsaj ponekod uporablja COBOL. V nasprotju s pričakovanji se vlaganja v ta jezik celo povečujejo. V raziskavi so sodelovala podjetja iz 40 držav.

COBOL je na področju bančništva, ekonomije in trgovine še vedno zelo živahen. Letno se izvede za okoli 3000 milijard dolarjev transakcij, pri katerih so udeleženih sistemi v COBOLu. To ni presenetljivo. V ZDA 92 odstotkov bank uporablja COBOL na svojih osrednjih strežnikih (mainframe), s COBOLom pa se izvede kar 95 odstotkov kartičnih transakcij. Trenutno teče za 220 milijard vrstic kode v COBOLu, ki se še ne bo kmalu poslovila. V resnici se celo povečuje, saj se je v primerjavi s prejšnjo raziskavo leta 2017 število vrstic v poslovnih programih (code base) povečalo z 8,4 na 9,9 milijona....

39 komentarjev

Na Nizozemskem odprli testno kolesarsko stezo iz odpadne plastike

theguardian.com - V nizozemskem mestu Zwolle so odprli trideset metrov dolg testni odsek kolesarske steze, napravljen iz predelane odpadne plastike.

Evropska unija se je pred kratkim odločneje spopadla z odpadno plastiko, ki je v povprečju recikliramo le okrog desetino - predvsem zato, ker se ti postopki v splošnem ne izplačajo. Nov način ponovne uporabe teh materialov utegnejo biti vozne podlage. Nizozemsko podjetje KWS je v navezi z naftnim konglomeratom Total in proizvajalcem cevi Wavin razvilo nadomestek za asfaltno oziroma betonsko podlago, ki ga 70-procentno sestavlja predelana odpadna plastika, preostanek pa polipropilen.

Pred dnevi so v nizozemskem mestu Zwolle odprli prvi, 30-metrski odsek kolesarske steze, enake pa postavljajo ali načrtujejo še v nekaj...

52 komentarjev

Odpadna elektronika ni tako velik problem, kot se je zdelo

Bloomberg - Pogosto se v medijih pojavljajo slike, kakršna je spodnja, ki jo je objavil Greenpeace. Z njimi opozarjajo na problem odpadne elektronike, ki naj bi jo zahodne države množično izvažale na Kitajsko in v revne afriške države, tamkajšnji prebivalci pa naj bi jih nabirali na smetiščih in s strupenimi postopki iz njih izluževali koristne kovine. Toda dokazi o tem početju so bili doslej omejeni na anektodske zapise, resnih študij pa ni bilo. Sedaj smo dobili rezultate prve sistematične študije in ta kaže, da je zgodba precej napihnjena. Večina odpadne elektronike ostane lepo v ZDA (študijo so izvedli Američani).

Študijo je naročila ameriška Komisija za mednarodno trgovino (ITC). V njej je sodelovalo 5200 podjetij, ki se tako...

32 komentarjev

Tudi Apple žrtev istih napadalcev kakor Facebook

vir: Reuters
Reuters - Apple je včeraj zvečer javno priznal, da so bili tudi oni tarče napadov, ki so, kot kaže, delo izpod rok istih ljudi kot napadi na Facebook (ni pa jasno, ali so tudi napadalci na Twitter in ameriške časnike isti ter ali so napadi povezani s kitajsko Enoto 61398) Tudi v tem primeru je bil vektor napada isti, in sicer so napadalci izkoristili ranljivost v Javi, če so zaposleni obiskali okuženo spletno stran. Šlo je za spletno stran, navidezno namenjeno razvijalcem mobilnih aplikacij. Na tak način so pridobili nepooblaščen dostop do nekaj računalnikov zaposlenih, a večje škode po Applovem zatrjevanju niso povzročili. Prav tako naj ne bi bili ukradli nobenih podatkov, saj so vdor pravočasno zaznali.

Apple je zato že včeraj...

3 komentarji

Domače branje: Peter Hugo: Permanent Error (2011)

Slo-Tech - Pokrajina bi lahko navdihnila režiserje postapokaliptičnih filmov. Skozi pritlehen dim so se prebijale sence osamljenih domačih živali, ki so zatavale na smetišče Agbogbloshie - obsežen predel na obrobju Akre, glavnega mesta Gane. Med odvrženimi računalniškimi zasloni, zakopanimi tipkovnicami in razmetanimi trdimi diski so tekali otroci in pomagali staršem, ki so preiskovali elektronske odpadke in v košare nabirali vse, kar bo hotela odkupiti lokalna podružnica velike korporacije za predelavo odpadkov. Ostale kose pa so odvrgli, zakopali ali skurili na neštetih majhnih nedigitalnih kresovih.

Poti izrabljenih simbolov informacijske družbe so zelo slabo raziskane. Zahodni potrošniki vedo le, da so stari računalnik s podstrešja ali kleti dali nekam „stran“. Verjetno so ga na poseben dan pustili na dvorišču, od koder so ga odpeljali zbiralci nevarnih odpadkov. Ta računalnik je zamenjal nekaj zbirnih mest, se znašel na tovorni ladji in pristal nekje na obalah Afrike ali Kitajske. Če je...

46 komentarjev

Foxconn bi se širil v ZDA

Foxconnov šef Terry Guo

Forbes - Kitajski Foxconn je največji proizvajalec elektronike na svetu, ki zaposluje blizu milijona ljudi. V njegovih obratih se sestavljajo iphoni, galaxyji in vrsta drugih naprav, katerih proizvodnjo zahodne multinacionalke oddajo Foxconnu. V zadnjem času je Foxconn deležen precejšnje publicitete, saj so delovni pogoji v podjetju zelo slabi, pojavljajo se očitki o izkoriščanju, delavci pa so že večkrat stavkali. Kljub temu se v Foxconnu počasi dvigujejo plače in izboljšujejo pogoji za delo, kar počasi načenja glavno prednost, ki jo ima Foxconn na Kitajskem - armado poceni delavcev, ki za nizko plačilo sestavljajo elektroniko.

Zato je precej presenetljiva novica, da Foxconn resno razmišlja o selitvi dela proizvodnje iz...

76 komentarjev

Kitajski izvoz redkih zemelj peša

China Daily - Redke zemlje, kakor označujemo 15 lantanidov, skandij in itrij, so tehnološko izjemno pomembne kovine, ki se uporabljajo pri proizvodnji elektronike. Brez njih ni baterij, elektronskih vezij, mikroprocesorjev, čipov, sončnih celic, avtomobilskih katalizatorjev, mobilnih telefonov in drugih izdelkov. Brez redkih zemelj zelenih (in tudi manj zelenih) tehnologij enostavno ni. Izraz redke zemlje je do neke mere zavajajoč, saj niso posebej redke, le pojavljajo se pretežno enakomerno po vsem svetu in to v prenizkih koncentracijah za izkoriščanje. Le v redkih tipih rudišč jih najdemo v dovolj visokih koncentracijah, da se jih splača rudariti. Dobro četrtino zalog ima Kitajska, ki pa dandanes proizvede (nakoplje in očisti) več...

160 komentarjev

V EU bomo reciklirali 45 odstotkov elektronike

Heise - Evropska unija bo prenovila devet let staro direktivo 2002/96/EC, ki predpisuje recikliranje potrošne elektronike v EU. Direktiva trenutno predpisuje, da mora vsaka država letno na prebivalca zbrati vsaj štiri kilograme odpadne elektronike za recikliranje. Ta določba je malo nenavadna, zato si že nekaj časa prizadevajo primerneje opredeliti zavezo k recikliranju elektronike.

Evropska komisija je v osnutku predlagala, da bi morala vsaka država ločeno zbrati 65 odstotkov vse elektronike, ki gre v promet. Evropski parlament je imel še smelejše cilje, saj so želeli delež dvigniti na 85 odstotkov, kar so izglasovali z neverjetno večino. Evropski ministri za okolje so nekoliko spravljivejši,

16 komentarjev