»

V Seulu začel voziti avtonomni avtobus

Slika: Anthony Wallace / AFP

Slo-Tech - V južnokorejski prestolnici so začeli preizkušati prvi avtobus brez voznika, ki je namenjen splošni javnosti in v katerega lahko sede kdorkoli. Avtobus je opremilo mlado podjetje 42 Dot, ki se ukvarja s tehnologijo samovozečih avtomobilov in ki ga je nedavno kupil Hyundai. Ne gre za avtobus polne velikosti za petdeset ljudi, temveč nekakšen polovični avtobus, v katerega gre dobrih deset ljudi.

Oblikovan je v zaobljenih potezah in z ogromnimi okni, s čimer je še najbolj podoben izdelku iz legokock. Vodja avtonomnih vozil pri 42 Dot Jeong Seong-gyun pojasnjuje, da je to namerno, saj želijo ljudem novo tehnologijo približati in jim pokazati, da ni razlogov za strah. Avtobus vozi na električni pogon in je izdelan iz kompozitnih delov, ki jih je enostavno zamenjati in ki so poceni. Nizki ceni je podrejen tudi način vožnje, saj uporablja kamere in radar, ne pa dragih senzorjev, denimo lidarja. Novi dizajn pa je takisto del prihodnosti, dodaja Jeong Seong-gyun.

Avtobus sicer vozi brez...

22 komentarjev

Tudi Toyoto prizadelo pomanjkanje čipov

vir: BBC
BBC - Polprevodniki za avtomobile so ena izmed elektronskih komponent, ki jih je pandemično pomanjkanje - tudi zaradi slabih odločitev proizvajalcev avtomobilov, ki so ob začetku pandemije nespametno preklicevali naročila - najhuje prizadelo. Medtem ko bo pri računalnikih naposled laže dihati, si proizvajalci vozil še ne morejo oddahniti. Toyota je tako sporočila, da bo zaradi tega prihodnji mesec proizvodnjo vozil zmanjšala za 40 odstotkov. Namesto 900.000 jih bodo izdelali le 540.000, ker za več preprosto nimajo dovolj komponent. Toyota ni edini avtomobilski proizvajalec, ki ima hude težave z dobavo.

Volkswagen je proizvodnjo priškrnil že sredi leta in svari, da jo utegne še dodatno. Pričakujejo, da bo dobava čipov v tem četrtletju zelo spremenljiva in na tesnem. Podobno so proizvodnjo omejili General Motors, Ford, Nissan, Daimler, BMW in Renault. Novica torej ni, da kakšno podjetje (v tem primeru Toyota) krči proizvodnjo, temveč da mora to storiti celo Toyota, ki je imela doslej...

10 komentarjev

Elektrika in vodik na dirkaških preizkušnjah

Priprava na regenerativno polnjenje. Foto: Volkswagen

vir: CleanTechnica
CleanTechnica - Volkswagen se je z minimalno predelanim ID.4 udeležil 1000-kilometrske dirke po brezpotju NORRA Mexican 1000, ki poteka po Nizki Kaliforniji v Mehiki. Dirka je sestavljena iz serije hitrostnih preizkušenj, med katerimi so premori in s tem priložnost za polnjenje baterij, kar je za preizkušanje zmogljivosti električnih vozil idealno.

Poleg namestitve varnostne kletke in ojačitve podvozja je bilo predelav relativno malo (video), pri tem pa je ekipo ovirala tudi integracija senzorjev. Za menjavo tovarniškega sedeža z dirkaškim je bilo namreč potrebno onesposobiti senzor za prisotnost voznika na sedežu, saj brez tega avtomobil ni dovoljeval vožnje.

Najdaljša, 268 kilometrska etapa po brezpotju s porabo 390Wh/km, je bila za doseg ID.4 1st prehud zalogaj, tako da so ga morali del poti vleči s spremljevalnim vozilom, ob tem pa se je vozilo polnilo z regeneracijo.

ID.4 pričakovano ni zmagal, je pa uspešno prišel do cilja, kar v dirkah po brezpotju ni samumevno, saj visoka hitrost,...

13 komentarjev

Toyota s partnerji v Uberjeva avtonomna vozila vlaga milijardo dolarjev

Slo-Tech - Kljub lanski razvpiti nesreči, ki je razkrila zaostanek Uberjeve tehnologije za konkurenco, se vlaganja in razvoj nadaljujejo. Minuli mesec se je tožilstvo odločilo, da Uberja ne bo kazensko preganjalo zaradi smrtne žrtve, saj je peška kršila prometne predpise (bo pa odgovarjala nadzorna voznica). Toyota, ki je že vlagala v Uber, je najavila novo milijardno investicijo v Uberjev program avtonomnih vozil. Poleg Toyote sodelujeta še Denso in SoftBank.

Lanskega avgusta je Toyota podpisala polmilijardno pogodbo, po kateri bodo v svoja vozila Sienna vgradili tehnologijo za samostojno vožnjo. Že pred tremi leti pa je Toyota v Uber vložila 300 milijonov dolarjev. Denso, ki je pri nas nekoliko...

2 komentarja

BMW odstrnil tančice s svojega samovozečega motocikla

Slo-Tech - Motorno kolo, ki skozi ovinke drvi povsem samostojno, ne sliši se preveč smiselno, mar ne? Velika večina si namreč tovrstno vozilo omisli prav zaradi prvinskega užitka pri vožnji. Pri BMW Motorrad so te dni objavili kratek video, v katerem njihov prototip samovozečega motorja (model R1200GS) sam pospešuje, razbira cesto pred sabo, upravlja plin, sklopko in prestave, zavira pred ovinki ter se v njih ustrezno nagiba, kar je resnici na ljubo videti nekako strašljivo čudno.

Ker gre obenem za precej nevaren hobi, kjer poleg voznikovega znanja in drznosti obstaja še cel kup drugih dejavnikov, ki mu strežejo po življenju - je treba dosežek BMWjevih inženirjev gledati predvsem v luči razvoja pomagal, ki bodo v bodoče v pravem trenutku priskočila na pomoč človeškemu vozniku in morda...

39 komentarjev

Uber in Toyota v polmilijardno sodelovanje

Slo-Tech - Čeprav je Uber zaradi nesreče s smrtnim izidom nekoliko upočasnil svoj prodor na trg samovozečih avtomobilov, tega cilja ne opušča. Z japonskim velikanom Toyoto se je dogovoril, da bodo Japonci investirali še 500 milijonov dolarjev in poglobili sodelovanje na področju avtonomnih vozil. V zameno bo Toyota dobila 0,7 odstotka podjetja, torej Uber vrednotijo na 72 milijard dolarjev, kar je 15 odstotkov več kot v zadnjem krogu vlaganja maja (in enako kot februarja). Toyota je v Uber že leta 2016 vložila 300 milijonov dolarjev.

Konkretno bo šlo za vozila Toyota Sienna Minivan, ki naj bi začela po cestah voziti leta 2021. Vozila bodo imela kombiniran sistem, v katerega bosta dele prispevali obe podjetji. Uber bo nadgradil svoj sistem avtonomne vožnje, Toyota pa...

15 komentarjev

Apple proizvajalec avtomobilov? Kot kaže res.

vir: The Verge
The Verge - To, da naj bi Apple nekoč ponudil tudi svoje vozilo, se govori že leta. So pa pred dvema letoma v Cupertinu pričakovanja nekoliko ohladili, ko so napovedali, da se bodo raje posvetili razvoju programske opreme za samostojno vožnjo, kot pa fizičnemu vozilu.

Zdaj pa se zdi, da je ta dan morda vnovič nekoliko bliže, potem, ko je podjetje potrdilo, da so znova zaposlili Douga Fielda. Field je bil nekdaj pri njih že zaposlen, in sicer kot podpredsednik uprave, zadolžen za strojno zasnovo Macov. Pred petimi leti se je zaposlil pri Tesli, prevzel je vodenje proizvodnje Modela 3, kar pa mu ni šlo najbolje od rok. Spomnimo, v prvem kvartalu niso dosegli ciljnega števila proizvedenih vozil. Njegovo delo je zato prevzel kar sam Elon Musk, Field pa je je nato izkoristil še mesec dni dopusta in...

45 komentarjev

Prirejen GPS signal zlahka prevara človeškega voznika

bleepingcomputer.com - Raziskovalci univerz Virginia Tech in kitajske Univerze za elektroniko in tehnologijo so z Microsoft Researchem uspešno izvedli napad na cestni navigacijski sistem. Povedano drugače, v navigacijsko napravo vozila so pošiljali prirejene podatke, ki so voznika namesto od točke A do točke B, pripeljali do točke C, ne da bi voznik pri tem opazil kaj nenavadnega. Slednje je pri vodnih in zračnih plovilih zaradi manjšega števila vidnih orientacijskih točk običajno nekoliko lažje doseči.

V ta namen so razvili poseben algoritem, ki deluje v skoraj realnem času in ki prirejene podatke o navigaciji sproti usklajuje s stanjem v resničnem svetu. Denimo, da voznik dobi povelje "zavij levo" dejansko samo v trenutkih, ko je tak manever mogoče na cesti tudi zares...

19 komentarjev

Lanska prva smrtna žrtev asistenčnega sistema v Tesli odgovorna sama

Slo-Tech - V prvi prometni nesreči delno avtonomnega vozila, ki je zahtevala smrtno žrtev, je bil udeleženec tudi sam odgovoren za nezgodo, je pokazalo vmesno poročilo preiskovalne komisije NTSB (National Transportation Safety Board). Voznik ni upošteval varnostnih opozoril avtomobila, naj položi roke na volan, če bo treba upravljati z vozilom.

Spomnimo, da je maja lani Joshua Brown z velikansko hitrostjo v Tesli S trčil v prikolico tovornjaka, ki je peljala čez cesto in je avtopilot zaradi odbleska ni zaznal. Tesla je ves čas poudarjala, da Tesla S v resnici nima avtopilota, temveč zgolj pripomoček za ohranjanje razdalje do prednjega vozila in držanje linije. Zaradi tega morajo vozniki še vedno ves čas vožnje imeti roke na volanu. V trenutnih modelih je tako, da...

86 komentarjev

Uber zaračunava toliko, kolikor lahko

Slo-Tech - Eden izmed pomembnih dosežkov zahodne civilizacije naj bi bil konec barantanja, saj za izdelke in storitve načeloma plačujemo vsi enako (če odmislimo milijon popustov in akcij). Uber pravi, da to ni potrebno. Vodja programa Daniel Graf je mrtvohladno priznal, da vam Uber zaračuna ceno, ki ste jo po njegovi oceni pripravljeni plačati.

Že dlje časa se je govorilo, da Uber cene določa nekoliko po svoje, vozniki pa so se pritoževali, da se vrzel med njihovim zaslužkom in cenami povečuje. Uber je ves čas trdil, da se cena oblikuje na podlagi prevožene razdalje, časa in povpraševanja. A to ni vsa resnica.

Graf je pojasnil, da Uber nekaterim zaračunava višje cene, ker potrebuje več denarja (lani so ustvarili 2,8 milijarde dolarjev izgube). V...

31 komentarjev

Tudi Samsung bo preizkušal samovozeče avtomobile

Slo-Tech - Dolgemu seznamu proizvajalcev, ki preizkušajo avtonomna vozila, se pridružuje še eno podjetje, ki ga poznamo po pametnih telefonih. Samsung je v domači Južni Koreji dobil dovoljenje za preizkušanje samovozečih avtomobilov na javnih cestah, so včeraj sporočili s pristojnega korejskega ministrstva. V Južni Koreji ima tako dovoljenje že skoraj dvajset podjetij in drugih ustanov (recimo univerz), potem ko je prvo februarja lani dobil Hyundai. In Samsung bo uporabljal prav Hyundaijeva vozila, ki jih bo nadgradil z lastno tehnologijo.

Le vprašanje časa je bilo, kdaj bo Samsung dobil dovoljenje za to početje, saj avtonomna vozila razvijajo vsi njegovi konkurenti. Google, Uber, Waymo in Apple jih testirajo v ZDA, Samsung pa jih bo seveda na rodni grudi....

32 komentarjev

Apple dobil dovoljenje za testiranje avtonomnih vozil

Bloomberg - Končno je uradno potrjeno, da tudi Apple testira samovozeče avtomobile. O njegovih aktivnostih na tem področju smo pisali že pred dvema letoma, sedaj pa je postalo to tudi uradno. Apple je namreč pridobil dovoljenje kalifornijskega urada za promet za testiranje avtonomnih vozil, s čimer se je vpisal na že precej dolg seznam proizvajalcev in podjetij s tem dovoljenjem. Kdaj točno je Apple pridobil dovoljenje ni znano - 30. marca ga še ni imel, sedaj pa ga ima.

Bloomberg poroča, da bo Apple že kmalu začel svojo programsko opremo za avtonomno vožnjo testirati na ulicah. To se ima zgoditi z obstoječimi vozili, ki so sodeč po dovoljenju trije Lexusi RX450h. V Applu ima licenco za upravljanje takih vozil šest ljudi, saj mora biti med vožnjo nekdo vseeno za krmilom,...

0 komentarjev

Intel z nakupom Mobileya na trg avtonomnih vozil

Slo-Tech - Intel je potrdil, da bo za 15 milijard dolarjev prevzel izraelsko podjetje Mobileye, ki je vodilni proizvajalec na področju računalniškega vida za avtonomna vozila. Glede na Mobileyev dobiček bo Intel zanj plačal 60-kratno premijo (P/E). Intel je z Mobileyem sodeloval že od lani. S tem se bo Intel izstrelil med vodilne razvijalce opreme za samovozeče avtomobile, kjer sta Nvidia in Qualcomm njegova resna konkurenca. Trg asistenčnih sistemov in avtonomnih vozil je bil predlani vreden tri milijarde dolarjev, leta 2025 naj bi bil 96 milijard dolarjev, leta 2035 pa že okrog 290 milijard dolarjev, ocenjuje Goldman Sachs.

Intel doslej ni bil velik igralec v tem segmentu, zato so kupili Mobileye, kar bo spremenilo položaj. Mobileye se trenutno...

21 komentarjev

Pirhi tudi v pametnih avtomobilih

Slo-Tech - Avtomobili postajajo čedalje pametnejši in čedalje bolj podobni računalnikom, kar vključuje tudi pirhe (easter eggs). Gre za skrito funkcionalnost v programski opremi, do katere lahko pridemo le s posebnimi ukazi, in sega od preprostih slik ter seznamov programerjev do simulatorjev letenja v Excelu 97. Svoj čas so bili pirhi zelo priljubljeni, dandanes pa zaradi strožjega nadzora koda, h kateremu so botrovali tudi čedalje domiselnejši virusi, pirhov ne najdemo več tako pogosto. Razen v Tesli. Nova posodobitev programske opreme za Teslo Model X in Model S prinaša v avtomobile dva nova pirha.

Če v Tesli Model X na kontrolnem zaslonu pet sekund pritiskamo na logotip, potem pa vnesemo kodo holiday ali modelxmas, aktiviramo disko sekvenco (

10 komentarjev

Nvidia razvija samovozeče avtomobile, Michigan najliberalnejši

Slo-Tech - Seznam tehnoloških in avtomobilskih velikanov, ki se podajajo na področje samovozečih avtomobilov, vsebuje vsako podjetje, ki kaj pomeni - med velikani denimo Google, Tesla, Ford, Mercedes-Benz, Apple, BMW, Honda, VW. Zato ni presenetljivo, da sedaj dobiva tudi Nvidio. Ta teden je kalifornijska agencija za promet Nvidii izdala dovoljenje za testiranje avtonomnih vozil na javnih cestah.

Nvidia že zdavnaj ne proizvaja več le grafičnih kartic, temveč razvija umetno inteligenco ter sisteme za računalniški vid (Drive PX2 so pokazali že na CES-u) in strojno učenje, ki jih uporabljajo tudi nekateri proizvajalci samovozečih avtomobilov (npr. Tesla in Delphi). Kot kažejo posnetki prvih testov,...

90 komentarjev

Koga naj ubije samovozeč avtomobil?

Slo-Tech - Razcepu se približuje vlak, ki se ne more ustaviti. Na enem tiru je zvezanih pet ljudi in tja bo vlak tudi zapeljal, če ga s kretnico ne bomo preusmerili na drugi tir, kjer bo treščil le v enega človeka. To je zelo znan problem v etiki in filozofiji, ki nima enostavnega odgovora. V glavnem teoretičen problem utegne postati zelo realen, ko bodo samovozeči avtomobili postali vsakdanjost, le da se bomo spraševali, ali naj avtomobil reši voznika ali gručo ljudi. Mercedes-Benz pravi, da bo v prvi vrsti ščitil voznike.

Situacija ni tako neverjetna, kot bi se zdelo na prvi pogled. Glavni cilj vsakega algoritma za vožnjo avtomobila bo seveda pot opraviti brez žrtev in škode, a kaj če zaradi takšnega ali drugačnega razloga to ne...

229 komentarjev

Prvi so avtonomne taksije dobili v Singapurju

Slo-Tech - Prvega avtonomnega taksija niso dobili v ZDA, čeprav sta Uber in Volvo to že na glas napovedala za prihodnji mesec, temveč v Singapurju. Novo zagonsko podjetje nuTonomy je namreč začelo preizkušati storitev, kjer lahko stranke prek telefona z aplikacijo pokličejo avtonomni taksi, ki jih odpelje na želeno destinacijo.

Drobnega tiska je precej, a načeloma gre za prava avtonomna vozila. Predelana Renault Zoe in Mitsubishi i-MiEV imata kljub temu voznika, ki nadzoruje vožnjo in v kritičnih situacijah lahko prevzame nadzor nad vozilom. V poizkusni vožnji, ki je je bil deležen novinar Associated Pressa, se je to zgodilo enkrat, ko je moral pritisniti na zavoro.

Za zdaj vozni park sestavlja šest vozil, ki vozijo po štiri kvadratne kilometre velikem...

16 komentarjev

General Motors investira v Lyft in želi samovozeči avtomobil

Slo-Tech - Ameriški proizvajalec avtomobilov General Motors bo v Lyft vložil 500 milijonov dolarjev, s čimer želijo pospešiti razvoj samovozečih avtomobilov, ki bodo še zlasti uporabni kot taksiji. Lyft je sicer v zadnjem krogu financiranja nabral milijardo dolarjev pri vrednotenju 5,5 milijard dolarjev, polovico pa je torej prispeval General Motors. Drugo polovico so prispevali v glavnem Kingdom Holding Co. iz Saudove Arabije, Janus Capital Management LLC in japonski Rakuten Inc.

General Motors in Lyft sta posel označila kot dolgoročno strateško zavezništvo, so zapisali v izjavi za javnost. V zameno za vložek bo General Motors dobil sedež v upravnem odboru Lyfta.

Trenutno Lyft podobno kot Uber, ki je tudi njegova največja...

13 komentarjev

Musk obljublja samovozeče Tesle do konca leta 2017

Slo-Tech - Elon Musk si je pridobil renome človeka, ki mu projekti ne le uspejo, temveč kar pozlatijo. SpaceX ne vozi v vesolje le satelitov, temveč želi kmalu tudi ljudi, hkrati pa je prvi v razvoju raket za večkratno uporabo. Električna vozila Tesla so v ZDA že precej pogost pojav na cesti, vozijo pa se tudi po Evropi. PayPala sploh ni treba posebej omenjati. Musk pa se loteva tudi bolj smelih projektov, kot so transportne cevi za ljudi (hyperloop), lastne šole ipd. Sedaj je Musk neskromno najavil, da bodo v dveh letih na cesto postavili popolnoma avtonomno vozilo znamke Tesla.

Kot pravi Musk, imajo vso potrebno tehnologijo že danes, treba jo je le sestaviti skupaj in preveriti. Tesla Model S se lahko že danes vozi bolj ali manj...

32 komentarjev

Pionirska Kalifornija ne bo dovolila samovozečih avtomobilov brez voznikov

Slo-Tech - Samovozeči avtomobili se nezadržno prebijajo na ceste, a voznikov se vendarle še ne bomo mogli znebiti. Kalifornija bo ena izmed prvih (zveznih) držav, ki bo področje celovito zakonsko uredila, in prvi osnutki prihajajoče zakonodaje kažejo, da brez ljudi ne bo šlo. Medtem ko si Google in konkurenca želijo, da bi zakonodajalec dovolil vozila brez možnosti človeškega krmiljenja, tako ne bo šlo.

Osnutek novih pravil namreč zahteva, da imajo vsa avtonomna vozila možnost, da človek v njih prevzame popoln nadzor nad njimi. To hkrati tudi pomeni, da mora biti v njih ves čas vožnje po javnih cestah priseben človek z vozniškim izpitom. Poleg tega določajo še, da bodo proizvajalci dobili triletne...

75 komentarjev

Volkswagen goljufal tudi v EU, na tnalu tudi BMW

Slo-Tech - Afera Dieselgate še vedno polni naslovnice dnevnega časopisja, saj se vsak dan vrstijo razkritja, ki poglabljajo težave, s katerimi se bosta morala soočiti tako Volkswagen kot celotna nemška avtomobilska industrija. Prva žrtev afere je bil izvršni direktor Martin Winterkorn, ki je danes odstopil. Dejal je, da so ga dogodki zadnji dni šokirali in da ne more verjeti, da je tako obsežna prevara v koncernu Volkswagen sploh možno. Nadzorni svet bo novega direktorja imenoval v petek, neuradni pa je favorit Porschejev izvršni direktor Matthias Müller. Omenjata se tudi Audijev Rupert Stadler ter vodja znamke Volkswagen Herbert Diess, a naj bi imela manj možnosti. Zaradi objektivne odgovornosti...

632 komentarjev

WSJ: Applov avtomobil do leta 2019

The Wall Street Journal - Da Apple misli zelo resno z razvojem samovozečega avtomobila, smo se letos lahko prepričali že pri iskanju lokacije za testiranje. Z načrti za nekaj let v prihodnosti je sicer tako, da se lahko uresničijo ali pa tudi ne, a če gre verjeti Wall Street Journalu, bo Apple prva tovrstna vozila predstavil leta 2019. Projekt naj bi v Cupertinu dobil zeleno luč in rok za dokončanje 2019.

Ekipa 600 ljudi, ki delajo na projektu Titan, se bo potrojila, kar nakazuje vstop na trg avtomobilov. Prva vozila sicer ne bodo povsem avtonomna, temveč nekakšni hibridi, ki bodo še vedno potrebovala človeško interakcijo. Avtonomno vozilo je malce bolj dolgoročni cilj. Tisti bolj skeptični v podjetju dvomijo, da jim bo do leta 2019 sploh uspelo pripraviti vozilo, ki bo naprodaj. Ogromni...

56 komentarjev

Toyota vlaga 50 milijonov dolarjev v raziskave samovozečih avtomobilov

Wired News - Tudi japonska Toyota se pridružuje čedalje daljšemu seznamu proizvajalec avtomobilov, ki se ukvarjajo s konceptom avtonomnih vozil. Toyota je sicer še lani zatrjevala, da je njihova prioriteta večja varnost in da ne bodo razvijali avtomobila brez voznika, a letos vlagajo 50 milijonov dolarjev prav v raziskave slednje tehnologije.

Omenjeni znesek bodo v naslednjih petih letih porabili za postavitev in obratovanje raziskovanih centrov, v katerih bodo skupaj z raziskovalci z MIT-a in Stanforda razvijali tehnologijo inteligentnih vozil. Na MIT-u se bodo ukvarjali z napredno arhitekturo, ki bo vozilom omogočala zaznavati in interpretirati okolico, medtem ko bodo na Stanfordu delali na področju računalniškega vida in...

58 komentarjev

Uber sestavlja ekipo za razvoj avtonomnih vozil

Uber je v preteklosti povzročil proteste taksistov zaradi nelojalne konkurence, zaradi česar je v številnih državah prepovedan,

Reuters - V tujini je kar nekako običajno, da podjetja raziskovalcem, ki odkrijejo resne ranljivosti v njihovih ali konkurenčnih izdelkih in jih odgovorno razkrijejo, ponudijo zaposlitve. Tako je tudi Uber zaposlil Charlieja Millerja in Chrisa Valaska, ki sta minuli mesec pokazala, kako je mogoče na daljavo prevzeti nadzor nad Jeepom Cherokee. Miller je bil doslej zaposlen v Twitterju, Valasek pa v IOActive.

Pridružila se bosta oddelku Advanced Technologies Center, ki ga je Uber februarja odprl v Pittsburghu. V njem že dela precej ljudi, ki jih je Uber z boljšimi plačami speljal Carneige Mellon University (CMU). Uber namreč tako kot ostali tehnološki, IT in avtomobilski velikani razvija samovozeče avtomobile. V podjetju se zavedajo, da je...

14 komentarjev

V Nemčiji bodo preizkušali samovozeče tovornjake

Spiegel Online - Čedalje več podjetij se ukvarja z raziskavami avtonomnih vozil, zato je le vprašanje časa, kdaj se bodo na cestah množično pojavila. Preizkusi na javnih cestah so prispeli že čisto blizu naših meja, in sicer bo Daimler v Nemčiji testiral samovozeče tovornjake na avtocestah.

Samovozeči avtomobili so na nemških cestah dovoljeni že nekaj časa. Na avtocesti A9 med Ingolstadtom in Nürnbergom Audi že testira svoj avtonomni model A7. Za zdaj zna peljati le po avtocesti, pa še tu se zmede pred delnimi zaporami zaradi dela na cesti, a takšni so pač prvi koraki. Tudi Google jih je imel in medtem ko so Googlova vozila omejena na 40 kilometrov na uro, tale A7 drvi s 130 kilometri na uro. Tehnični del avtonomnih avtomobilov je...

17 komentarjev

Prva nesreča Googlovih avtonomnih avtomobilov s poškodovanci, krivda drugje

Slo-Tech - Google je sporočil, da se je zgodilo, kar se je slej ali prej moralo. Njihovo avtonomno vozilo je bilo prvič udeleženo v prometni nesreči, kjer so bili poškodovani ljudje. Hitrost je bil nizka, zato ni nihče utrpel hujših poškodb. Kot še vsakokrat doslej je bil tudi to pot krivec za nesrečo neprevidni voznik in ne Googlov avtonomni avtomobil.

Če beremo Googlova poročila o napredku in nezgodah njegovih avtonomnih vozil, se hitro začnemo dolgočasiti. Čeprav so prevozili skoraj poldrugi milijon kilometrov v načinu brez voznika, so bili krivci za vse dosedanje nesreče drugi vozniki. Največ, kar 11 nesreč, je bilo zaradi neprilagojene hitrosti voznika za avtonomnim vozilom, ki ni uspel ustaviti, ko je Googlov avto obstal...

60 komentarjev

Apple razvija električni avtomobil?

The Wall Street Journal - Špekulacije o Applovem skorajšnjem vstopu na avtomobilski trg, ki so se razširile minuli teden ob pogledu na nenavadno Applovo vozilo s številnimi kamerami, so še podžgale govorice, da Appla že nekaj mesecev zelo resno z ekipo tisoč inženirjev razvija električni avtomobilov.

Apple dejansko ima dovolj denarja in znanja, da se razvoja električnega avtomobila loti. Projekt z imenom Titan naj bi vodil Steve Zadesky, ki je bil nekdaj zaposlen pri Fordu, sedaj pa je že nekaj let Applovec in je vodil tudi razvoj iPhona. Financial Times ugotavlja , da Apple novači strokovnjake z avtomobilističnega področja, recimo nekdanjega vodja razvoja v Mercedes-Benzu Johanna Jungwirtha in oblikovalca v Fordu Marca Newsona. Reuters pravi, da želi Appli razviti samovozeči električni avtomobil,...

89 komentarjev

Koda v Toyotinih vozilih lahko povzroči prometno nesrečo

Zatikajoč pedal.

Slo-Tech - Toyota se je v razvpitem oklahomskem procesu poravnala z voznico avtomobila Toyota Camry letnik 2005, ki je septembra 2007 povzročila prometno nesrečo s smrtnim izidom za sopotnico. Toyota bo morala zaradi težav z elektroniko v avtomobilu, ki je povzročila prometno nesrečo, izplačati tri milijone dolarjev. Če se stranki ne bi poravnali, bi sodišče prisodilo kazensko oziroma eksemplarično odškodnine (punitive damages), kjer so zneski še bistveno večji.

O slabi kodi, ki poganja svet, smo že pisali. Večina kode v modernih elektronskih napravah zaradi ekonomskih razlogov ne gre skozi temeljit postopek nadzora kvalitete. Kodo je mogoče pisati praktično brez hroščev, kot dokazujejo vesoljska plovila in letala, a to terja nesorazmerno veliko časa in stroškov. Prav v...

70 komentarjev