»

Varnost v Visti: igra končana?

Neowin - Raziskovalca Mark Dowd iz IBM-a in Alexander Sotirov in podjetja VMware sta na letošnji konferenci BlackHat v Washingtonu predstavila predavanje z naslovom How To Impress Girls With Browser Memory Protection Bypasses.

V predavanju sta predstavila povsem nov način onesposobljenja vseh mehanizmov za zaščito pomnilnika RAM, ki jih uporablja Vista. Pokazala sta kako je mogoče zaobiti Vistin Address Space Layout Randomization, Data Execution Prevention ter ostale mehanizme s katerimi se Vista skuša zaščititi pred zlonamerno kodo, ki se skuša naložiti preko spletnega brskalnika.

V predstavitvi sta tako pokazala kako je mogoče z različnimi jeziki (Java, ActiveX, .NET) preko okužene spletne strani naložiti kakršnokoli vsebino na katerokoli lokacijo v pomnilniku RAM.

Po mnenju nekaterih uglednih varnostnih raziskovalcev, npr. Dina Dai Zovija, pa pri tem ne gre samo za še eno varnostno ranljivost, pač pa sta raziskovalca predstavila kako zaobiti temeljne varnostne mehanizme Viste, hkrati...

50 komentarjev

Jake2

Monitor - Kljub skorajda uveljavljenemu prepričanju, da programski jezik java ne omogoča izdelave aplikacij, ki bi delovale s spodobno hitrostjo, je deset let razvoja jave prineslo zavidljive rezultate. O tem priča tudi zgodba nemškega programerja, ki je javno objavljeno kodo igre Quake2 prenesel v javo in predstavil rezultate. Jake2, kot se prenos imenuje, deluje tudi na slabših sistemih s hitrostjo, povsem primerljivo izvirniku, ki je napisan v jeziku C. V resnici je prenesen celotni 3D-pogon, kar ponuja drugim razvijalcem možnost, da ga uporabijo za lastne 3D-igre v javi.

Jake2 se lahko pohvali tudi z javansko tehnologijo neposrednega zagona "web start". Z le enim klikom spletne povezave na povsem nedotaknjen sistem namestimo vse potrebno za igranje: javanski izvajalni sistem (če še ni nameščen), potrebne knjižnice, pogon Jake2 in celo zemljevide izvirne igre, ki so prosto na voljo na strežnikih izvirnega avtorja iger Quake, podjetja id software.

13 komentarjev

Microsoft Visual J# .Net

ZDNet - Billy-evo podjetje je izdalo orodje VJ#.Net, s katerimi je razvijalcem omogočeno pisanje programov v javi, ki pa delujejo zgolj in le na platformi .Net ter v povezavi s sistemom (politiko?) Web Services. Orodje je lastnikom Visual Studia .Net na voljo zastonj, v oškatelnih verzijah pa bo na voljo čez nekaj tednov. Klik!

Sun se seveda 'buni', saj se s tem izgublja glavna prednost Jave, torej poganjabilnost na vseh mogočih napravah, ki javo podpirajo. Microsoft trdi, da se je s tem znebil obveznosti do plačevanja licenčnin (roko na srce, če bi Sun vodil malce drugačno politiko glede jave, bi bila slednja veliko bolj uporabljana kot je), pričakujejo pa, da bo v roku leta dni okoli 15 % jave spisane s pomočjo orodja J#.

3 komentarji

Učenje jezika Java skozi igro

več strani - Zadnje čase, se vedno bolj uveljavlja učenje raznih programov skozi igro. Sam se spomnim, da sem že kar nekaj časa nazaj igral igro Monkey Wrench Conspirancy, ki je bila sicer nekakšna 3D streljanka, skozi katero si se lahko naučil uporabe CAD programa. Igra je bila sicer zanič, saj je bila hroščata, nezanimiva, ni podpirala miške in grda (Dukov 3D engine). No, vendar pa je kljub temu pokazala nekakšen napredek v tej smeri. Po poteh oblikovalcev prej omenjene igre so se odpravili tudi pri IBM-u, kjer so se odločili, da bodo skozi igro propagirali programski jezik Java. Igre sicer nisem preizkusil, lahko pa jo vi.
Mimogrede, če vas ne zanima "predrkavanje" igrice in neskončnih vrstic kod, ter bi še vedno radi okusili programski jezik Java skozi že narejene programčke programčke, potem oddeskajte sem, kjer si lahko snamete program Marquee in Living Links SDK. Ves čar vsega je, da preko kode HTML nastavljate programčke .class. Sicer obstajajo še druge strani s tonami Java classov,...

3 komentarji

Ruby - programski jezik

Slashdot - Kljub že kar lepemu številu programskih jezikov, se še vedno pojavljajo novi. Vendar ti novi programski jeziki v večini primerov niso namenjeni vsestranskemu programiranju (C++), ampak so namenjeni le nekateremu ožjemu področju. Eden izmed novincev je programski jezik Ruby, ki je bil narejen na Japonskem in je nekakšna variacija na Perl in tudi druge programske jezike, kot so C++ in Python. Po besedah avtorja članka je Ruby dokaj preprost in lahek za uporabo, vendar zelo močno orodje za uporabo. Če vas Ruby zanima, potem oddeskajte na to stran, kjer boste našli kratko lekcijo, ter nekaj povezav do ostalih virov. Ampak začetnega "Hello world" se pa še vedno ne boste morali znebiti :).
Za novopečene programerje bi še dodal, da se raje za nekaj dni ustavite na enem primeru, kot pa da bi na hitro preleteli vse skupaj, saj boste drugače odnesli zelo malo ali skoraj nič. Sam se spomnim, ko sem se učil programiranja v HTML, JavaScriptu in Javi in sem v vsej svoji zagnanosti na hitro...

3 komentarji