»

Nemčija želi Apple prisiliti v odprtje dostopa do NFC

Slo-Tech - Pristojni odbor nemškega parlamenta je ta teden sprejel novelo zakona o preprečevanju pranja denarja , ki bo imela pomembne posledice tudi za Apple, njegovo storitev Apple Pay in čipe NFC v iPhone. Doslej je Apple ljubosumno preprečeval dostop do čipov NFC v svojih telefonih, ki jih je lahko uporabljal le Apple Pay. Čeprav je sčasoma pripustil dostop tudi nekaterim drugim aplikacijam, ni bilo možno plačevati drugače kakor z Apple Payem. Sedaj se bo to moralo spremeniti.

Novi nemški zakon, ki bo začel veljati prihodnje leto, ko ga bo podprl tudi zgornji dom parlamenta, med drugim določa, da bodo morali proizvajalci telefonov dostop do čipov NFC dovoliti tudi drugim inštitucijam (bankam). Zakon sicer izrecno ne omenja Appla, a v ekosistemu Android teh problemov ni. Pri Applu pa je trenutno edini način plačevanje Apple Pay, kjer dobi Apple 0,15-odstotno provizijo. Konkurenca mora uporabljati bolj zamudne metode, denimo kode QR. Sedaj bo moral Apple tudi nemškim bankam dovoliti dostop...

13 komentarjev

Prihaja iPhone 5SE

9to5Mc - Po neuradnih, a običajno zanesljivih virih 9to5Mac, Apple pripravlja novo 4-palčno verzijo iPhona 5SE. Sprva se je govorilo, da gre za pomanjšanje verzijo iPhona 6, a bo Apple v resnici izdal nadgrajeni iPhone 5. Kodno ime je za zdaj N69, iPhone 5SE pa je najverjetnejše tržno ime.

V primerjavi s staro petico bo novi model Apple vseboval enaki kameri kot iPhone 6 (torej z osmimi in 1,2 milijona točkami) s podporo za večje panorame in samoizostritvijo med zajemom videoposnetkov, senzor za zračni tlak (barometer), čip NFC za Apple Pay, Bluetooth 4.2, VoLTE in 802.11ac ter procesorska čipa A8 in M8 (ali pa A9 in M9, to še ni čisto jasno). Po drugi strani pa bo zaslon ostal enak kot v petici (štiri palce in 1136 x 640 točk), torej ne bo zaznaval različnih jakosti dotika.

Kar se tiče...

60 komentarjev

Kako odporen je v resnici iPhone 6 na upogibanje

Slo-Tech - Po izidu iPhona 6 in iPhona 6 Plus je bil internet nenadoma poln fotografij posnetkov telefonov, ki so se nič hudega slutečim uporabnikov zvili. Zadostovalo naj bi že običajno premetavanje po žepih in sedenje na njih, pa se telefon upogne. Afera je takoj dobila neizvirno ime bentgate, Apple pa se je odzval z besedami, da so prejeli vsega devet pritožb. Trdnost novih telefonov so merile tudi neodvisne strani, ki ne ugotavljajo nobene pretirane upogljivosti.

Na Consumer Reports so se lotili testa upogljivosti modernih telefonov, v katerem so poleg iPhona 6 in iPhona 6 Plus preizkušali še iPhone 5, LG G3, HTC One (M8) in Samsung Galaxy Note 3. Telefone so podvrgli strojnemu testu, kjer je bil...

68 komentarjev

Prodaja iPhona 6 ruši rekorde

Slo-Tech - V petek se je začela prodaja novih modelov iPhone 6 in iPhone 6 Plus, ki je podrla vse rekorde. Čeprav sta bila telefona na voljo le v desetih državah, je prodaja vseeno presegla 10 milijonov enot.

Nova telefona sta uradno na voljo v ZDA, Avstraliji, Kanadi, Franciji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Hongkongu, Portoriku, Singapurju in na Japonskem. Večji del preostalega sveta ju bo dobil še letos, 20 držav že v petek. Čeprav na primer med prvimi ni Kitajske, ki je Applov največji trg, je prodaja iPhona 6 in Phona 6 Plus presegla lanski rekord iPhona 5S in iPhona 5C...

196 komentarjev

Nova iPhona že razprodana, v Sloveniji ju še ni

Slo-Tech - Strahovi, da bo imel Apple vsako leto težje delo z vzdrževanjem visokih prodajnih številk novih modelov iPhona, so se letos izkazali za neupravičene. Po torkovi predstavitvi Applovih novosti, med katerimi je seveda glavne pozornosti delež iPhone 6, je telefon v preprodaji že pošel.

Predprodaja se je začel v danes, prodaja pa bo stekla prihodnji petek. Točne številke o prodaji niso znane, a očitno je šel novi iPhone kot vroče žemljice, saj sta oba modela (iPhone 6 in iPhone 6 Plus) za septembrsko dostavo že pošla. Datum dobave za nove kupce se je že pomaknil v oktober in se odmika. Teže je dobiti večji model iPhone 6 Plus, a ni jasno, ali je to posledica večjega navala ali manjše...

129 komentarjev

Applove novosti: Smart Watch, iPhone 6 in iPhone 6 Plus, Apple Pay in iOS 8

Slo-Tech - Potem ko je bil Apple letos bolj skop s predstavitvami novih izdelkov kot v minulih letih, so zvečer včeraj v Flintovem centru za upodabljajoče umetnosti v kalifornijskem Cupertinu, nedaleč stran od sedeža podjetja, predstavili zvrhan koš novosti. Iz Appla prihajajo pametna ura, nova in večja iPhona ter nov način plačevanja.

Pametnih ur smo letos videli že precej (recimo Samsung Gear S in LG G Watch R), zato Apple ni imel druge izbire, kakor vključiti se v tekmo. In tako smo danes dočakali pametno uro, ki so jo precej neizvirno poimenovali Apple Watch. Najprej od daleč.

Zaslon je iz safirja, ki je zelo odporen na praske in ga razi le diamant. Zaslon je pravokotne oblike, uro pa na zapestje pričvrstimo s pasom, ki ga...

227 komentarjev

Septembra iPhone 5S in cenejši iPhone 5C

Slo-Tech - Na internetu je čedalje glasneje slišati, da bo Apple nov model svojega iPhona predstavil na dogodku 10. septembra. Pa 4. septembra, 18. septembra in praktično vsakega septembra. Torej, enkrat septembra bo iPhone tu skupaj z novim iOS 7, ki se nam takisto obeta. Za razliko od dosedanjih najav, ko je vsako leto prispel nov model, bosta to pot luč sveta ugledala dva. Prvi bo namenjen tistim, ki želijo najnovejši in najboljši Applov telefon ter to tudi lahko plačajo - iPhone 5S - medtem ko bo cenejši iPhone 5C narejen za skromnejše.

Cenejša verzija se bo imenovala iPhone 5C. Stala naj bi okrog 300 dolarjev brez vezave, zato jo bo Apple primerno oskubil. Ne bo imela asistentke Siri in še nekaterih...

54 komentarjev