»

Ponujamo zaposlitev: Razvojni inženir in Razvojnik za računalniške sisteme @ Ekwb d.o.o.



V podjetju EKWB iščemo izkušenega inženirja raziskav in razvoja, ki ima znanje na področju strojnega oblikovanja in novega člana razvojne ekipe s poglobljenim znanjem računalniške strojne opreme. Naši uporabniki pričakujejo od nas drznost, inovativnost in dih jemajoč dizajn. In mi smo tukaj zato, da to naredimo. Z nasmehom na licu in iskricami v očeh. Izzivi nas navdihujejo, da razmišljamo drugače, zato lahko drzno premikamo meje mogočega. Za vsem tem stojimo EK-jevci, ekipa, ki komaj čaka besede "ne da se". Da dokaže nasprotno. Se nam želiš pridružiti?

Preberi več »

Hekerji d.o.o. izven darkweba in forumov najraje komunicirajo prek Skypa

vir: ZDNet
ZDNet - Svet digitalnega kriminala vse bolj spominja na ustaljene prakse v legalnem poslovnem svetu. V večini primerov gre za skupine visoko usposobljenih ljudi z različnimi znanji (razvijalci zlonamerne kode, spammerji, specialisti za finančne transakcije… ), ki skupaj sodelujejo na veliko različnih projektih. In seveda morajo med seboj komunicirati.

»Forumi so srce in ožilje ekonomije digitalnega kriminala.« Tako so zapisali pri analitični hiši Flashpoint, ki je včeraj izdala analizo komunikacije digitalnih kriminalcev. Raziskava je sicer trajala štiri leta. V njej avtorji ugotavljajo, da so forumi, predvsem na temni strani interneta, še vedno steber komunikacije...

13 komentarjev

Kaj pa retencija pisemskih pošiljk?

vir: BBC
BBC - Ena od bolj zanimivih stranskih določb v predlagani novi britanski retencijski zakonodaji zahteva tudi evidentiranje podatkov o klasični pošti (snail mail), ne zgolj o novodobnih elektronskih komunikacijah, h katerim naj bi se sicer v vedno večji meri obračali teroristi in kriminalci britanski državljani. Državni Royal Mail in ostali ponudniki pisemske in paketne dostave bodo primorani k evidentiranju in hranjenju vsega na zunanji strani pošiljk, se pravi, imena in naslova pošiljatelja in prejemnika, datuma na znamki, teže in drugih karakteristik pošiljke. Pri razglednicah in dopisnicah bodo morali po naravi stvari zabeležiti tudi vsebino.

Problem pri tem je, da se javnost, sploh malce starejša in z izkušnjami iz hladne vojne, bistveno bolje zaveda koncepta...

11 komentarjev

Ameriški cariniki zaslišali avtorja Crypotocata

Zeropaid - Prejšnji teden so med obiskom Združenih držav cariniki na meji s Kanado ustavili, zadržali ter zaslišali libanonskega študenta Nadima Kobeissja. 22-letni Kobeissi v Montrealu študira politologijo in filozofijo, znan pa je predvsem kot varnostni raziskovalec, heker, zagret podpornik WikiLeaksa in Bradleya Manninga, ter -- avtor programa za anonimni spletni klepet, Cryptocat. Prav delo na slednjem je najbolj zanimalo zasliševalce.

Nadim Kobeissi.

vir: Wikipedia


Cryptocat je odprtokodni programski paket in hkrati spletna stran (http://crypto.cat) za anonimni spletni klepet in pošiljanje krajših datotek (do 600k). Sestoji iz dveh delov - javascript kode v brskalniku in nekaj pomožne php kode na strežniku. Strežniški del skrbi zgolj za komunikacijo med udeleženci pogovora in oblikovanje kanalov (v stilu IRC-a), medtem ko se vsakršno šifriranje klepeta (AES-265) izvede že v brskalniku, tako da strežnik nikoli ne vidi čistopisov, kot tudi ne izmenjave ključev. Obenem se aktivno ščiti še

15 komentarjev

Napadi na pravico do anonimnega komuniciranja

Sad Internet is sad.

vir: Telegraph News
Wikipedia - Ne da bi podcenjevali resnosti boja proti kriminalu oziroma terorizmu, moramo vendarle izpostaviti eno skrajno zaskrbljujočo misel: politiki širom oble se (ponovno? preprosto?) ne čutijo več dolžne kaj posebej utemeljevati posegov v človekovo pravico do miru pri svojem vsakodnevnem življenju in delu (zasebnost). Nova policijska pooblastila so kar sama od sebe "sorazmerna" in "nujna", škodljive posledice iz njih "zanemarljive", nasprotovanje njim pa "čudno" in "nedržavotvorno", če ne kar "sumljivo". Sorazmernost ukrepov se domneva ali domišlja, naj se slučajno že znajde na mizi.

Zgodovina cenzure je dolga, trnova ter lep opomnik na pomen in nevarnost, ki so jo...

68 komentarjev

Orwell se je motil oz. Slovenija 2011

Slo-Tech - Slovenska vlada je bila ta teden precej aktivna na področju kazenske zakonodaje. Ker je lovljenje kriminalcev in kriminalcev precej kompleksna zadeva, pa je v paketu potrebno rahlo popraviti (beri: 124 strani popravkov skupaj z utemeljitvijo) tudi Zakon o kazenskem postopku. Ena izmed bolj norih sprememb uvaja možnost množičnih poizvedb o posameznikih, ki so se skupaj s svojim mobilnim telefonom v nekem času nahajali na nekem območju.

Tako se med drugim spreminja člen o prikritih preiskovalnih ukrepih (149.b):

V prvem odstavku 149.b člena se črtajo besede "elektronskega komunikacijskega omrežja", beseda "mu" pa nadomesti z besedama "pristojnemu organu".
V drugem odstavku, se za besedo "sredstva" dodata besedi "ali opreme".
V tretjem odstavku se za besedo "operaterja" se črtajo besede "elektronskega komunikacijskega omrežja".
V četrtem odstavku se črtajo besede "elektronskih komunikacij", besedi "preiskovalnemu sodniku" se nadomestita z besedama "pristojnemu organu".


...

76 komentarjev

Uspešno razbitje biometričnega potnega lista!

Guardian - "Da bi preprečili nove teroristične napade, je potrebno uvesti biometrične potne liste, ki jih kriminalci ne bodo mogli ponarediti. Z njimi bomo vsi bolj varni." Tako je šla mantra o potrebnosti novih biometričnih potnih listov, ki so jo začeli v ZDA, kmalu pa jo je začela prepevati še Evropa.

A kako je v resnici?

Danes je The Guardian objavil članek, kjer opisuje, kako je dvema britanskima raziskovalcema uspelo v britanski biometrični postni list dejansko tudi vdreti.

Raziskovalca sta namreč uspela razbiti šifrirno zaščito potnega lista (oziroma njegovega RFID-čipa) in s tem pridobila dostop do domnevno varne vsebine potnega lista. Vsebina potnega lista poleg osebnih podatkov vsebuje osebno fotografijo, v bodoče pa bo vsebovala tudi prstne odtise.

Izkazalo se je namreč, da komunikacija med RFID-čipom in čitalcem sicer poteka v šifriranem načinu (uporabljajo 3DES), vendar se šifrirni ključ nahaja na samem potnem listu! Ključ je namreč sestavljen iz številke potnega lista,...

46 komentarjev