»

ECJ ponovno: prometnih podatkov ne smete hraniti na zalogo

Slo-Tech - Sodišče Evropske unije je včeraj razsodilo, da nacionalni organi pregona ne morejo v nedogled hraniti podatkov mobilnih operaterjev vseh uporabnikov. Dopustno je hranjenje za omejen čas, če gre za boj proti najtežjemu kriminalu, ki predstavlja grožnjo nacionalni varnosti, ne pa za pregon morebiten vsakršnih kaznivih dejanj. Konkretno je sodišče razsojalo o irski praksi in ugotovilo, da krši evropsko zakonodajo.

Obsojeni morilec iz Irske se je pritožil, češ da irska sodišča ne bi bila smela uporabiti prometnih podatkov z njegovega telefona med sojenjem. Graham Dwyer je bil namreč leta 2015 obsojen za umor Elaine O'Hara leta 2012, kjer so ključno vlogo odigrali prometni podatki mobilnega operaterja. Brez teh bi bil najverjetneje oproščen, saj ni bilo nobenega očividca in nobenih fizičnih dokazov. Zato se je Dwyer pritožil na irsko vrhovno sodišče, ki je za mnenje povprašalo evropsko sodišče. Odločitev slednjega sicer ni nepričakovana, saj sledi obstoječi sodni praksi, zlasti...

12 komentarjev

V San Franciscu prepovedali samodejno prepoznavanje obrazov

vir: Flickr

vir: The Verge
The Verge - San Francisco je kot prvo mesto v ZDA (najbrž tudi drugod) v prvem branju sprejelo prepoved uporabe tehnologije prepoznave obrazov. Sklep o tem je z veliko večino sprejel mestni nadzorni odbor, veljal pa bo za vse agencije, seveda tudi za organe pregona. Vsaka uporaba tovrstnega nadzora bo poslej zahtevala soglasje mestnih organov, ukrepi, ki so že v uporabi, pa bodo revidirani za nazaj.

Prepoznava obraza je že zdavnaj začela sprožati vprašanja, povezana s temeljnimi človekovimi svoboščinami, na drugi strani pa so praktični preizkusi pokazali celo vrsto napak in odklonov pri njeni uporabi. Celo ponudniki sami so se zavzeli za konkretnejše zakonsko uokvirjenje tega fenomena.

Seveda so se oglasili tudi pristaši...

12 komentarjev

Kako pod vlado Mira Cerarja v Sloveniji nastaja nova politična policija

podcrto.si - Agenti obveščevalno-varnostne agencije naj bi nadzorovali svoje sodržavljane tudi v domovini, na voljo pa bodo imeli vse državne baze podatkov, vse podatke telekomov in vsa hekerska sredstva za vdiranje v zasebnost sodržavljanov. Ter seveda vse v času ranjke Jugoslavije preverjene metode tajnih vstopov v stanovanja, s tajnim nameščanjem snemalne opreme v vaše spalnice vred. Direktor SOVE pa dobiva enaka pooblastila, kot jih imajo ministri, nad delom agentov pa bodo bedeli tajni vrhovni sodniki.

Ne, to ni opis še enega filma o Edvardu Snowdnu ampak hiter...

125 komentarjev

ICREACH: NSA-jev Google search po prometnih podatkih (tudi) za policijske organe

Interceptova karikatura sistema ICREACH.

vir: The Inercept
The Inercept - Greenwaldov The Intercept je ta ponedeljek objavil članek o izjemno obsežni bazi 850 milijard prometnih podatkov, ki jo NSA, vred z "Google-like" iskalnikom, ponuja več kot dvajsetim domačim varnostno-obveščevalnim in policijskim organom, med drugim zveznemu preiskovalnemu uradu FBI in agenciji za boj proti prepovedanim drogam DEA.

V članku objavljene PowerPoint prosojnice iz Snowdenove malhe razkritij (glej slike) služijo kot precej neposreden dokaz, da se ekletantni posegi v zasebnost uporabnikov elektronskih komunikacij, ki naj bi bili na papirju pridržani varnostno-obveščevalnim službam za potrebe boja proti mednarodnemu terorizmu in drugim oblikam najhujših kaznivih dejanj, dejansko na veliko uporabljajo tudi kot orodje za pregon...

28 komentarjev

Ustavno sodišče odločilo v zadevi SOVA

Slo-Tech - Na spletni strani Ustavnega sodišča je bila včeraj objavljena razsodba iz 8. januarja 2009 v katerem je Ustavno sodišče sprejelo odločitev o zahtevi za oceno ustavnosti 21. člena Zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji.

Kot je znano je postopek za oceno ustavnosti pred približno letom dni sprožila Informacijska pooblaščenka in sicer zato, ker je v inšpekcijskem pregledu na SOVI ugotovila, da SOVA izvaja nadzor mednarodnih sistemov zvez tako, da prisluškovanje odobri direktor SOVE. Zakon o SOVI namreč določa, da lahko tako odredbo za prisluhe mednarodnim sistemom zvez izda direktor SOVE sam, po mnenju Pooblaščenke pa je to neustavno, saj 37. člen Ustave izrecno zahteva odredbo sodišča.

Ustavno sodišče si je za odločanje vzelo skoraj leto dni, nato pa odločilo, da zahtevo za oceno ustavnosti zavrže.

V obrazložitvi je Ustavno sodišče zapisalo, da je Pooblaščenka v okviru inšpekcijskega postopka ugotovila, da je SOVA v konkretnem primeru osredotočeno spremljala tuj...

17 komentarjev

Sprememba Zakona o SOVI - bo SOVA lahko neomejeno prisluškovala?

Slo-Tech - Ta teden je vlada parlamentu v zakonodajni postopek poslala spremembo Zakona o slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. Kot razlog za spremembo zakona je vlada navedla sodelovanje z EU in NATO-m v boju proti terorizmu

Novela Zakona o SOVI prinaša dve temeljni spremembi. Prva sprememba je, da izključno pristojnost odrejanja posegov v komunikacijsko zasebnost (nadzorovanje in snemanje vseh oblik telekomunikacij ter dostop do prometnih podatkov) z dosedanjega predsednika okrožnega sodišča v Ljubljani prenaša na predsednika Vrhovnega sodišča. Takšna rešitev sicer ni sporna, vendar pa predlog vztraja pri (dosedanji) rešitvi, po kateri je odločanje o najhujših posegih v zasebnost v pristojnosti zgolj enega predstavnika sodne oblasti v državi, kar morda ni najboljša ureditev. Problem je tudi v tem, da je sodnik pri odločanju odvisen od informacij, ki mu jih posreduje agencija. Rešitev, da bi o tovrstnih posegih odločal npr. posebni senat Vrhovnega sodišča bi bila gotovo ustreznejša.

...

17 komentarjev

Carnivore v Sloveniji?

Slo-Tech - Avtor legendarnega šifrirnega programa PGP Phil Zimmerman je leta 1993 ameriškim senatorjem razložil, da je za razliko od glasovnih komunikacij elektronska sporočila mogoče prestrezati in analizirati "preprosto, rutinsko, avtomatsko in neopazno ter v velikem obsegu". Leta 2000 so v javnost pričeli prihajati podatki, da FBI razvija poseben sistem za nadzor interneta, imenovan Carnivore. Gre za poseben računalniški sistem, ki ga FBI namesti na povezave ISP-ja, namenjen pa je prestrezanju in filtriranju celotnega internetnega prometa, ki poteka preko ISP-ja. Zaradi narave samega internetnega prometa sistem deluje tako, da prestreza ves promet, FBI pa potem s filtri shrani samo tiste podatke, za katere imajo sodni nalog (za razliko od glasovnih komunikacij, kjer je mogoče prestrezanje omejiti samo na telefon osumljenca). Vsaj tako pravi teorija. Izvorna koda programa namreč ni javno dostopna, saj FBI trdi, da je ne sme razkriti, ker mu to menda prepovedujejo licenčni pogoji.

40 komentarjev