»

Novi Pixel 7 ne bo več podpiral 32-bitnih aplikacij

Slo-Tech - Ni skrivnost, da se Google pripravlja na prehod na izključno 64-bitni operacijski sistem in aplikacije, saj bo prihajajoči Pixel Tablet prihodnje leto že podpiral zgolj 64-bitni Android. Izkazalo se je, da bo tudi novi pametni telefon Pixel 7 maral le z 64-bitne aplikacije. Mishaal Rahman iz Esperja je ugotovil, da bo imel Pixel 7 programsko zastavico, ki bo preprečevala poganjanje 32-bitnih aplikacij s sporočilom o nezdružljivosti (App not installed as app isn't compatible with your phone.). Zygote bo torej 64-bitni, uporabniški del (vsaj nekatere knjižnice) bo 32-bitni in 64-bitni, a 32-bitnih aplikacij ne bo moč zagnati. Velika večina uporabnikom ne bo opazila nobenih sprememb.

Google v Play Storu že od leta 2019 zahteva, da imajo aplikacije podporo za 64-bitno poganjanje. Aplikacije v Javi se tako ali tako prevajajo z Android RunTime, ki zgradi 64-bitne izvršljive datoteke. Problematične bi lahko bile zgolj res stare aplikacije, ki se ne posodabljajo več in so bile svoj čas...

1 komentar

Microsoftov protivirusnik prihaja tudi na macOS

Slo-Tech - Microsoftov protivirusni sistem Windows Defender Advanced Threat Protection, ki je minuli teden dobil razširitve za Chrome in Firefox, prihaja na Applovo platformo. Z novim imenom Microsoft Defender ATP bo na voljo za naprave, ki imajo macOS Mojave, High Sierra ali Sierra. Predogledna verzija je že na voljo za podjetja, ki uporabljajo Windows Defender ATP, le prijaviti se je treba.

Novi program se bo na macih posodabljal z Microsoftovim orodjem AutoUpdate. Trenutno ga ni mogoče namestiti prek App Stora, temveč potrebujemo poseben namestitveni program. Ponujal bo enake funkcije kakor na Windows: zaznavanje...

25 komentarjev

Izšel macOS 10.14 Mojave

Apple - Danes je izšla nova verzija Applovega namiznega operacijskega sistema macOS 10.14, ki nosi kodno ime Mojave. Nova različica precej izboljšav v drobovju operacijskega sistema - še vedno je dolgoročen Applov cilj poenotiti macOS in iOS - nekaj pa je tudi vidnih novosti. Novi macOS 10.14 tako v namizni svet prinaša nekaj novih aplikacij iz iOS-a. Apple News, Home, Stocks in Voice Memos so odslej prilagojeni tudi za macOS. Prinašajo seveda nekaj dodatnih funkcionalnosti, a imajo pomembnejšo dolgoročno nalogo. Gre za Applov interni preizkus iniciative Marzipan, s katero bodo v prihodnosti omogočili enostaven prenos aplikacij za iOS tudi na macOS.

Najočitnejša vizualna sprememba je Dark Mode, ki uporabnikom omogoča preklop uporabniškega...

19 komentarjev

Spectre in Meltdown zakrpana na ravni operacijskih sistemov

Slo-Tech - Tudi Apple je sledil Microsoftu in Linuxovi skupnosti ter izdal popravke za svoja operacijska sistema, s katerimi odpravlja ranljivosti Spectre in Meltdown v skoraj vseh modernih procesorjih. V iOS 11.2.2 in macOS High Sierra 10.13.2 sta luknji zakrpani. Apple poudarja, da je v novem iOS, ki je kot OTA-posodobitev na voljo za iPhone 5S, iPad Air in iPod šeste generacije ter novejše, zakrpan Spectre, medtem ko so Meltdown zakrpali že v iOS 11.2. Za Spectre sicer popoln popravek ne obstaja, zato smo obsojeni na boljše in slabše poizkuse. Podobno velja za macOS, kjer so Meltdown odpravili že prej, sedaj pa so otežili še izrabo Spectra. Apple Watch ni ranljiva, še dodajajo.

...

82 komentarjev

Huda varnostna luknja v macOS

Slo-Tech - V najnovejši različici Applovega operacijskega sistema macOS High Sierra so odkrili veliko luknjo, ki omogoča prevzem nadzora nad računalnikom vsakemu mimoidočemu. Ranljivost je znana že dva tedna, a se je resnost luknje razkrila šele sedaj. Apple je že izdal popravek, ki jo odpravlja.

Izkaže se, da ima macOS sicer onemogočen administratorski račun (root), a ta ni zaščiten z geslom in ga je mogoče omogočiti, kar omogoča zlorabo. Če ugasnjen računalnik vključimo, se lahko ob pozivu za vnos gesla preprosto vpišemo kot root in pustimo polje za geslo prazno, pa nas bo sistem ob nekaj zapornih pritiskih na vnašalko spustil mimo. Ranljivost je pred dvema tednoma povsem brezbrižno omenil eden izmed uporabnikov kot rešitev težave, če nas macOS zaklene...

21 komentarjev

Apple se poslavlja od 32 bitov

MacRumors.com - Procesorji so že dolga leta 64-bitni, kakršni so postali tudi operacijski sistemi, a na njih še vedno teče lep kup 32-bitne programske opreme. Apple bo na svojih sistemih temu naredil konec. Prihajajoč iOS 11 bo njihov pri sistem, ki ne bo več poganjal 32-bitnih aplikacij, temveč bo striktno zahteval posodobitev na 64 bitov. To sicer ni nič nepričakovanega, saj je iOS že od verzije 10.3 beta (torej od letošnjega januarja) ob zagonu starih 32-bitnih aplikacij prikazoval opozorilo, da v prihodnjih verzijah ne bodo več delovale.

Enako pa se bo zgodilo tudi na namiznem operacijskem sistemu macOS. Apple je že sporočil, da bo prihajajoča verzija macOS High Sierra tudi zadnja, ki bo še podpirala...

108 komentarjev

Microsoft pokazal Windows 10 za ARM, ki bo podpiral x86

Slo-Tech - Na WinHEC-u (Windows Hardware Engineering Community), ki danes poteka v kitajskem Šendženu, je Microsoft pokazal, kako resno misli z Windows 10 in ARM. Windows 10 bo namreč mogoče poganjati tudi na platformi ARM. Prihodnje leto bo Qualcomm izdal procesorje, ki bodo sposobni poganjati Windows 10, ki bo za ARM emuliral x86. Torej bomo na njih lahko poganjali čistokrvni Windows 10 za 64-bitno PC-arhitekturo in ne kakšne oskubljene verzije, kot je bil na primer Windows RT. Če se to sliši zapleteno, povejmo takole - kodo za emulacijo bo vseboval Windows 10, a bo moral biti tudi ARM-procesor na to pripravljen.

Glavni problem Windows RT ni bila hitrost, temveč funkcionalnost. Ker je šlo za drugo platformo, smo potrebovali nove aplikacije, teh...

23 komentarjev

Čez dober teden prihaja macOS Sierra

Slo-Tech - Na včerajšnjem Applovem dogodku je bilo skorajda vse posvečeno novemu iPhonu, a to ne pomeni, da novosti ne bo tudi na "pravih" računalnikih. Apple je skorajda istočasno na svojih spletnih straneh objavil tudi, da bodo 20. septembra izdali končno verzijo prihajajočega operacijskega sistema macOS Sierra, ki bo za vse lastnike dosedanjih verzij brezplačna.

Če se ime bere nekoliko nenavadno, je razlog v spremenjeni shemi poimenovanja. Apple s to verzijo ukinja poimenovanje Mac OS X in prehaja na macOS, da bo ime bolj v skladu z že uveljavljenima watchOS in tvOS. In tako bomo namesto Mac OS X 10.12 dobili macOS Sierra.

Glavne novosti bodo prihod Siri na namizne naprave, univerzalno odložišče (kopiranje med napravami z iOS in macOS), Apple...

42 komentarjev

Applove novosti na WWDC: macOS Sierra, iOS 10, watchOS 3

vir: Apple
Apple - Apple je na letošnji Worldwide Developer Conference (WWDC), kot je že v navadi, predstavil precej novosti, ki nam jih bodo počasi dostavljali do konca leta. Videli smo, kaj bodo prinesli macOS (vanj se bo prelevil trenutni Mac OS X), iOS, watchOS in tvOS v novih verzijah.

Najprej k največji spremembi. Po dolgih letih se znamka Mac OS X, ki vsako leto dobi višjo decimalko, umika. Nov operacijski sistem se bo imenoval macOS Sierra, bo pa to isto kot Mac OS X 10.12 po starem sistemu poimenovanja. Kot smo pričakovali že mesece, bo v njem Siri našla pot na namizne računalnike, kjer bo znala iskati, ustvarjati opravila, pripravljati seznami predvajanja itd. Zadeva bo zelo podobna Cortani v Windows 10, čeprav ne Microsoft ne Apple tega ne...

29 komentarjev

Intel Developer Forum

News Forge - Od 17. do 19. februarja je v Moscone Centru potekal Intel Developer Forum, vsakoletno srečanje soustvarjalcev in podpornikov Intela. O revolucionarnih novostih ne bomo poročali, ker jih pač ni bilo, govora pa je bilo predvsem o spremembah cen. Še najpomembnejši dogodek je verjetno bil, da je Intel končno razkril načrte o razširitvi nabora ukazov x86 s 32 na 64 bitov. Tako je AMD vendarle dobil priznanje za svoje delo s procesorji Opteron, ki so prvi poganjali 32-bitne aplikacije in hkrati tudi 64-bitne. No ja, Intel v dokumentaciji ni niti omenil podjetja Advanced Micro Devices, kar je razjezilo tudi Linusa Torvaldsa, ki je v enem izmed sporočil na dopisnem seznamu pokazal svojo ogorčenost nad egoizmom Intela.

0 komentarjev

Nov AMD-jev logotip

Digit Life - AMD je danes začel s svojim novim AMD64 logo programom, ki bo pomagal potrošnikom prepoznati strojno in programsko opremo pripravljeno za AMD-jeve 64-bitne procesorje, ki bodo lahko poganjali 32 in 64-bitne aplikacije, tako da bodo na njem tekli tud "stari" 32-bitni programi z x86 instrukcijami. Opteron, namenjen strežnikom in delovnim postaja, ter Athlon 64, izdelan za osebne in prenosne računalnike, sta prva procesorja iz AMD64 serije. Logo!

7 komentarjev