»

Konec P4 sporov med Intelom in VIA

X-Bit Labs -

Podjetji Intel Corporation in VIA Technologies sta včeraj objavili, da sta končno podpisali sporazum in se zunajsodno pogodili glede mnogih tožb s strani Intela, ki so VIA obremenjevale neupravičene uporabe Intelovih patentov v svojih čipovjih za Pentium4 procesorje. Skupno so tako odpravili enajst tožb v različnih državah, ki so se nanašale kar na 27 različnih patentov.

Kaj to pomeni za nas? Kakšne bistvene spremembe zagotovo ne, dasiravno so VIA-čipovja za Pentium4 procesorje sedaj uradno požegnana od Intela, kar posledično pomeni, da se bo verjetno več izdelovalcev matičnih plošč opogumilo izdati plošče temelječe na njih. Pričakujemo lahko tudi boljša čipovja, zakaj Intel se je zavezal, da bo VIA dobavljal detajlne informacije o svojih procesorjih, tako da bodo lahko izdelovali karseda dobra čipovja. Več o tem.

7 komentarjev

Kraja pasovne širine

2CPU - Kaj narediti, ko nekdo nekam prilepi sliko s tvojega strežnika in ti tako posledično krade pasovno širino, za katero po možnosti še plačuješ? Tukaj si lahko ogledate eno idejo, kako obračunati z tatovi[:D]. Namig: poglejte si slike v opisu produkta[>:D].

Hehe, po moje bo ta Nemec naslednjič dvakrat premislil, preden bo spet objavil kako tako sliko[:D].

6 komentarjev

VIA podpira DDR333

X-Bit Labs - Pomnilnik DDR SDRAM uživa iz dneva v dan vse večjo podporo in tako vse bolj kaže, da se SDRAM počasi umika v zaslužen pokoj, RDRAM pa uživa še zadnje vzdihljaje, do katerih so ga pripeljali splošna nepriljubljenost zaradi dragih naborov, pomnilnika in prepogostih tožb, s katerimi si je podjetje delalo reklamo. Med fanatične podpornike je tako nedavno pristopila tudi VIA, ki se je odločila, da bo podprla vse proizvajalce, ki so tako ali drugače povezani z najnovejšim pomnilnikom DDR333. Tako bo VIA v naslednje sodelovala s takimi imeni, kot so AMD, Micron Technology, Samsung Semiconductor, Hynix Semiconductor in Infineon. Intela v tem taboru ne bo zaradi spora z Vio.

1 komentar

VIA presedlala na DDR333

The inquirer - Zaradi zamude QBM (Quad Band Memory) modulov naj bi VIA najprej v svoja čipovja dodala podporo DDR333 pomnilniku. Ta preobrat se je zgodil zato, ker VIA ve, da rabi hitre plošče za tako AMD Athlon kot Pentium 4 procesorje. Najave naj bi se zgodile zelo hmalu, VIA pa naj bi začela s KT333 čipovjem za Athlone in P4X333 čipovje za P4. Viri so The inquirerju zatrdili, da naj bi bilo čipovje hitrejše kot katerokoli DDR333 čipovje Viinih rivalov. Poleg tega naj bi imela VIA še eno "prednost". Čipovje bo uporabljalo poseben QDR buffer, s čimer bo dvignila zmogljivosti v primerjavi z drugimi DDR333 čipovji.

0 komentarjev

VIA povečala pasovno širino DDR SDRAMa?

The inquirer - Po besedah The Inquirerja , naj bi VIA na prihajajočih P4X333 čipovjih za Pentium 4 procesorje (PC2700, V-Link/533, AGP 8x), ki naj bi se začelo razvažati že to leto implementirala QBM (Quad Band Memory) arhitekturo. Le ta naj bi "virtualno" povečala pasovno širino DDR SDRAM vodila, brez, da bi vključevala nov spominski kanal. O tem, kako naj bi VIA to izvedla, pa še vedno ni nič konkretnega, le ugibanja. Sigurno se pa RAMBUSu ne piše dobro, saj bo sedaj lahko DDR razpolagal P4 z dovoljšno pasovno širino. Več o tem tu.

0 komentarjev

VIA bo izdala P4 čipovje

X-Bit Labs - V kratkem bo VIA izdala novo čipovje za Intel Pentium 4 procesor, s podporo DDR SDRAM-u. Kot sem vam že omenil, je bilo P4X266 čipovje pripravljeno že konec marca. Problem je bil samo, ker Intel ni dal VII licence za prodajo. VIA se je takrat odločila, da bo počakala. Kar je bila takrat zelo pametna odločitev. Pentium 4 procesorji so bili še vedno dragi in strašansko nepriljubljeni. Sedaj, ko je Intel znižal cene svojim lepotcem, je situacija drugačna. Zato se je VIA odločila, da bo vseeno izdala čipovje. Po njenem mnenju naj bi imela pravico za to, ker je, po tem ko je ta podpisal pogodbo o sodelovanju in izmenjavi tehnologij z Intelom, prevzela S3. Ker je ta s prevzemom postal del nje, lahko VIA uporablja vse dogovore, ki jih je S3 sklenil.
Še vedno se mi pa zdi čudno, zakaj izdati čipovje za P4 procesor na DDR pomnilniku. P4 upraviči svojo ceno le po RDRAM pomnilnikom; z DDR SDRAM je enako, kot če bi uporabljal SDRAM. Mogoče pa je VIA našla kakšno inovativno rešitev tega...

2 komentarja

DDR drag kot žafran

X-Bit Labs - Se še spomnite, kaj so nam obljubljali? DDR RAM za ceno SDRAM - a + 5% ? Lepo se je slišalo, a žal (še) ni tako. Tukaj imate primerjalne cene med RAMBUS, DDR in SDRAM - i:
  • PC800 RDRAM RIMM: $164
  • PC2100 DDR SDRAM DIMM: $179
  • PC133 SDRAM DIMM: $38 (!)
Torej, vidite lahko, da je DDR celo dražji od RAMBUS - a! Ah ja, še zmeraj obstaja upanje na pocenitev... .

13 komentarjev

Rambus vs. DDR

Ace's Hardware - In ko smo že vsi mislili, da bo v boju med obema dotičnima tehnologijami zmagala druga, so se začele pojavljati težave. Najprej so se pojavile težave na AMD-jevih 760 čipovjih. Nato pa je še NVidia preložila izid svojega čipovja Crush. Sedaj pa se je celo izkazalo, da je Rambus celo cenejši!!! Bitke med Rambusom in DDR-om tako očitno še nebo konec...

2 komentarja