»

Družbena omrežja po napadu na ameriški Kongres blokirala Trumpove profile

vir: Axios
Ars Technica - Napad privržencev ameriškega predsednika Donalda Trumpa na kongresni grič je bil naposled dovolj močan razlog, da so Twitter, Facebook in YouTube odločneje omejili objavljanje na Trumpovih računih.

Nismo še dobro zakorakali v leto 2021, pa že imamo nekatere ikonične podobe leta, saj so včeraj zvečer po našem času privrženci Donalda Trumpa in podporniki kulta QAnon prodrli skozi policijsko zaščito in vdrli v stavbo ameriškega Kongresa. Gre za prvi primer po letu 1814, ko so ga požgali Britanci, da je napadalcem dejansko uspelo vdreti v objekt. Dogodek je neposredna posledica hujskanja k nasilju in nepokornosti, ki ga je v zadnjih dnevih izvajal ameriški predsednik Donald Trump, katerega čas na stolčku se sicer izteka, saj ga bo moral 20. januarja predati novoizvoljenemu Joeju Bidnu. Včeraj je potekalo še zadnje uradno dejanje volitev, namreč kongresna potrditev elektorskih glasov, kar je bila tudi ena zadnjih možnosti za Trumpa, da skuša postopek še kako zavleči.

Bizarne podobe so...

2 komentarja

Znanstveniki Zuckerbergu: zaustavite sovražni govor!

vir: Needpix

Slo-Tech - Več kot 140 znanstvenikov, med njimi profesorji z najuglednejših ameriških univerz, kot sta Stanford in Harvard in tudi Nobelov nagrajenec, je v odprtem pismu Marku Zuckerbergu zahtevalo učinkovitejše uveljavljanje pravil Facebooka proti razpihovanju sovraštva. Podpisnike povezuje dejstvo, da je njihovo znanstveno delo financirano iz sklada Iniciative Chan Zuckerberg, ki sta ga leta 2015 ustanovila Zuckerberg in njegova žena Priscilla Chan. Sklad spodbuja uporabo tehnologij pri iskanju rešitev za izzive sodobne družbe.

Pismo je v prvi vrsti uperjeno proti objavam predsednika Donalda Trumpa, po mnenju podpisnikov je njegovo širjenje dezinformacij in sovraštva v neposrednem nasprotju s pravili Faceboooka, predvsem pa v nasprotju s cilji Iniciative Chan Zuckerberg, ki poskuša graditi povezovalno, pravično in zdravo družbo prihodnosti. Med drugim so zapisali: "Zgroženi smo, da Facebook, ko je šlo za predsednika Trumpa, ni sledil svojim pravilom. Denimo, njegova izjava, 'when the...

45 komentarjev

Med zaposlenimi v Facebooku raste nezadovoljstvo nad odzivom podjetja na proteste

The New York Times - Medtem ko sta se Twitter in Google javno postavila na stran protestnikov proti rasizmu in policijskemu nasilju, Facebook vztraja pri nevtralni drži ter odsotnosti cenzure Trumpovih objav. To pa je vznemirilo zaznaven del kadra podjetja, tudi mnogih ljudi na višjih položajih, ki so se odločili javno izraziti nesoglasje.

V Združenih državah bo danes tekel sedmi dan vsesplošnih protestov proti rasizmu in policijskemu nasilju, ki jih je sprožil uboj Georgea Floyda med aretacijo pred tednom dni. Večina tehnoloških velikanov se je že javno postavila na stran protestnikov, toda med njimi je opazna odsotnost enega imena: Facebooka. Mark Zuckerberg je namreč tudi tokrat odločen držati se principa nevtralnosti in znova poudarja, da mora biti družbeno omrežje medij, ki neopredeljeno nosi objave vseh vpletenih strani. Tako na Facebooku, za razliko od Twitterja, niso cenzurirali objave predsednika Donalda Trumpa, da "ko se bo začelo ropanje, se bo tudi streljanje". Mark namreč pravi, da objava...

117 komentarjev

Twitter prepoveduje politične oglase

Slo-Tech - Twitterjev izvršni direktor Jack Dorsey je napovedal popolno ukinitev političnega oglaševanja na platformi. Povedal je, da je internetno oglaševanje izjemno učinkovito, s čimer prinaša tveganja, če se uporablja za vplivanje na volivce. Problematične so zlasti plačane (in tudi neplačane) objave, ki namenoma širijo dezinformacije in laži, da bi vplivale na javno mnenje. To ne pomeni, da politiki na Twitterju ne bodo smeli več objavljati, pomeni pa, da ne bodo mogli več plačati za večjo izpostavljenost in vidnost svojih objav. To bo veljalo tudi za druge ljudi, ki niso politiki, in bi želeli kupiti vidnost objav s politično vsebino. Dorsey pojasnjuje, da ne gre za nikakršno omejevanje svobode izražanja, temveč za omejevanja plačljivega dometa, kar prinaša v današnji politiki tveganja, ki je trenutna demokratična infrastruktura ni sposobna obvladovati.

Spremenjena politika bo začela veljati 22. novembra. Twitter še ni sporočil, kako bo definiral politično oglaševanje, bodo pa to...

8 komentarjev

Na Facebooku in Twitterju smeš zavajati - če si politik

Technology Review - Pri Facebooku in Twitterju so odklonili odstranitev oglasov predvolilne kampanje Donalda Trumpa, ki širijo neresnične trditve o njegovem tekmecu Joeju Bidnu - z obrazložitvijo, da v ničemer ne kršijo njihovih pravilnikov.

Socialna omrežja so izjemno močno orodje za širjenje (dez)informacij, zato so mnogi zastrigli z ušesi, ko so prejšnji mesec pri Facebooku povedali, da objave politikov ne zapadejo v njihov sistem preverjanja točnosti. Po domače rečeno, če si politik, lahko na Facebooku neovirano lažeš. Pravilnik je takrat sicer še poudarjal, da to velja zgolj za originalne objave, ne pa tudi plačane oglase, medtem ko bi se deljene objave, ki jih je sistem pred tem že označil za neresnične, poskrilo bolj na dno. Toda pozorni raziskovalci so v začetku oktobra pogruntali, da so pri Facebooku te zapovedi prav potiho spremenili, in sicer tako, da so veljavni tudi oglasi z lažnivo vsebino, kadar pridejo neposredno spod rok določenega politika ali njegovih ljudi. Na praktičen preizkus...

42 komentarjev

Facebook priznal, da je najel podjetje za očrnitev nasprotnikov

Sheryl Sandberg in Elliot Schrage

Slo-Tech - Minuli teden je The New York Times objavil daljši članek svojih preiskovalnih novinarjev, kako je Facebook najel PR-agencijo Definers Public Affairs (DPA), da bi očrnil svoje nasprotnike in minimiziral problematiko svojega početja. Ker se je Facebook znašel v neugodnem položaju, ko se je moral hkrati soočati z naraščajočo količino sovražnega govora na strani in z glasnimi očitki, da so njegovo platformo izkoristili za manipulacije javnega mnenja na ameriških volitvah, se je odločil za protinapad. Facebook je sprva zanikal navedbe in jih označil kot veliko pretiravanja in polno nedoslednosti, na praznični večer pa je vendarle priznal, da večina obtožb drži.

Facebook je že v začetku leta 2017 vedel, da na njegovem omrežju...

20 komentarjev

Jeff Bezos, najbogatejši človek v moderni zgodovini

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Ustanovitelj in solastnik Amazona je s 150 milijardami dolarjev premoženja postal najbogatejši človek moderne zgodovine, vsaj v času od leta 1982, ko je revija Forbes začela spremljati neto vrednost posameznikov, primerjalno za nazaj obteženo z učinki inflacije. Samo od prvega junija letos se je Bezosovo imetje povečalo za 5 milijard. Doslej je prvo mesto zasedal Bill Gates, čigar premoženje se je leta 1999 za kratek čas povzpelo...

67 komentarjev

Tor omrežje pomaga Irancem v boju proti cenzuri in omejevanju komunikacij

Slo-Tech - Po tem, ko so v Iranu po volitvah razglasili zmago dosedanjega predsednika Ahmadinejada, so nasprotniki dosedanjega in novega predsednika svetovno javnost pričeli obveščati o nepravilnostih v volilnem postopku, pojavili pa so se tudi dokumenti, ki dokazujejo, da je rezultat volitev zelo verjetno ponarejen.

Iranske oblasti so proti protestnikom pričele z represijo ter omejevanjem dostopa do spleta in ostalih komunikacij. Ker so protestniki objavili precej video posnetkov in fotografij policijskega nasilja in ubitih protestnikov, so iranske oblasti že blokirale Facebook in YouTube.

Kot eno izmed sredstev proti blokadi interneta pa Iranci uporabljajo tudi proticenzurno in anonimizacijsko omrežje Tor.

Sicer obstaja možnost, da iranske oblasti omejijo dostop do glavnega Tor imenika (in s tem do vhodnih točk Tor omrežja), vendar ima Tor rešitev tudi za to težavo. Rešitev so tim. mostovi (ang. bridge relays). Gre za vstopne točke v omrežje Tor, ki niso objavljene v glavnem Tor...

16 komentarjev