»

Izposojevalec električnih skirojev Bird gre v prisilno poravnavo

Slo-Tech - Podjetje Bird, ki ga poznamo zlasti kot izposojevalca električnih skirojev, gre v prisilno poravnavo. Postopek bo tekel na Floridi, v njem pa bo start-up pet let po doseženi magični meji ene milijarde vrednotenja poizkusil rešiti, kar se rešiti da. Bird je sicer delnice javno ponudil leta 2021, letos septembra pa je newyorška borza ustavila trgovanje, ko je tržna kapitalizacija podjetja padla pod 15 milijonov dolarjev. Jasno je bilo, da je podjetje v hudih škripcih, iz katerega se bržkone ne bo izvleklo brez posledic.

Bird je leta 2017 ustanovil Travis van der Zanden, ki je bil zaposlen v Uberju in Lyftu. Zdelo se je, da gre zmagovalno idejo, saj so kmalu povsod po svetu vzniknili posnemovalci, a posel ni prinašal dobička. Električni skiroji tudi niso povsod popularni, saj so jih na primer v Parizu prepovedali. Pri podjetju je vloženih tudi več kot sto odškodninskih tožb ljudi, ki so se na skirojih poškodovali.

Začasni direktor Michael Washinushi je sicer dejal, da se stvar...

6 komentarjev

Neintuitiven uporabniški vmesnik je Citigroupu povzročil 900 milijonov dolarjev škode

Bloomberg - Ameriška banka Citigroup je lanskega avgusta hedge skladom nakazala 900 milijonov dolarjev. Naslednji dan jim je sporočila, da so naredili napako, in da lepo prosijo, če jim lahko denar vrnejo. Skladi so dejali, v resnici ste nam bili ta denar dolžni. Banka je rekla, teoretično res, ampak zgodba je komplicirana, se vidimo na sodišču. In po najnovejši razsodbi sodišča so imeli skladi prav. A zgodba je zanimiva predvsem zato, ker se je bizarna napaka zgodila zaradi katastrofalnega uporabniškega vmesnika na zanič programski opremi, ki jo uporablja Citigroup. To je v resnici zgodba o pomenu načrtovanju uporabniških vmesnikov.

Citigroup je koordiniral sindicirano posojilo podjetju Revlon, ki je bilo odobreno leta 2016 za sedem let. Ker je imel Revlon nekaj finančnih težav, so posojilo reprogramirali, tako da so nekateri posojilodajalci dobili zavarovani dolg, drugi pa ne, zaradi česar so želeli podjetje tožili. Potem pa jim je en dan pred vložitvijo tožbe od Citigroupa prejeli 900...

69 komentarjev

Citigroup: Apple bi lahko prevzel Teslo, Netflix ali Walt Disney

vir: Reuters
Reuters -
Citigroup je svojim strankam predstavil seznam sedmih podjetij, ki bi lahko bile potencialne prevzemne tarče za Apple. Ta ima trenutno na računih več kot 250 milijard dolarjev gotovine. Večina tega denarja je sicer na računih izven ZDA, vendar zaradi napovedi Donalda Trumpa o le 10-odstotni obdavčitvi dobičkov ustvarjenih izven ameriškega trga, bo jabolčni imperij najverjetneje milijarde počasi pripeljal domov. Vsaj tako se nadejajo analitiki Citigroupa.

Poleg omenjenih podjetij so na seznamu še razvijalci iger Activision Blizzard, Electronic Arts in Take Two Interactive Software ter Hulu. Analitiki so pri pripravi seznam upoštevali pet kriterijev: strateško ujemanje podjetij, svetovni domet prevzemne tarče, ceno prevzema, druge...

33 komentarjev

Facebookova javna ponudba delnic še vedno buri duhove

Forbes - Za vlagatelje, ki so Facebookove delnice kupili na javni ponudbi (IPO) ali po začetku kotacije, gre za najslabši tehnološki IPO v zgodovini. Facebook je izkoristil resnično zadnji vlak za prodajo delnic, saj se je balonček socialnih mrež kmalu zatem razpočil. A to ni edini problem. Veliko so izgubili tudi veliki igralci, kot so investicijske banke, vzdrževalci likvidnosti (market makerji) in hedge skladi, zato bo imela zgodba še precej dolg epilog.

Nasdaq je bil na kotacijo zelo slabo pripravljen, saj so morali prvi dan začetek kotacije odložiti za skoraj uro. Niti potem ni šlo vse gladko, saj je borza pod navalom skoraj pokleknila. Veliki igralci nekaj časa niso mogli vnašati naročil, vmes pa tudi ni bilo jasno, katera naročila so...

22 komentarjev

Hekerji Citigroupu ukradli 2,7 milijona dolarjev, celotna škoda okrog sto milijonov dolarjev

ComputerWorld - Znana je višina škode, ki jo je povzročil majski napad na banko Citigroup, o katerem je bila javnost obveščena ta mesec. Čeprav napadalcem ni bilo potrebno pokazati praktično nobenega znanja, saj so izkoristili trivialno luknjo v upravljanju sej, so po grobih ocenah povzročili skoraj sto milijonov dolarjev škode.

Napadalci ob tem sploh niso pridobili najbolj...

15 komentarjev

Napad na Citigroup izkoristil trivialno luknjo

The New York Times - Prejšnji teden smo poročali, da so hekerji napadli strani ameriške banke Citigroup in odtujili osebne in osnovne finančne podatke (CVV-kod kartic niso dobili) številk približno 200.000 uporabnikov, kar predstavlja en odstotek vse komitentov banke. Uradnih podatkov o škodi tedaj ni bilo in jih ni niti danes, so pa na splet priplavali podatki o vrsti ranljivosti, ki so jo hekerji izkoristili. Izkazalo se je, da je bila za napako kriv površno spisana spletna stran, proti kateri je bila Sonyjeva zaščita kot Fort Knox, kot se je izrazil eden izmed bralcev Slashdota.

Hekerji so se na najprej kot običajen uporabnik prijavili na spletno stran, ki je bila namenjena njihovim komitentov, kar ni težko....

61 komentarjev

Hekerji napadli Citigroup

Financial Times - Ameriška banka Citigroup je priznala, da so hekerji že maja pridobili dostop do osebnih in bančnih podatkov nekaterih komitentov. V ZDA ima Citigroup 21 milijonov komitentov, prizadetih pa naj bi jih bil približno odstotek.

Napaden je bil Citi Account Online, ki vsebuje osnovne informacije, med katerimi so imena, številke računov in elektronski naslovi. Podatke o...

5 komentarjev