»

Fujitsujev program uničil življenja stotnijam britanskih poštarjev

BBC - Med letoma 2000 in 2014 je Britanska pošta kazensko preganjala 736 vodij poštnih izpostav in njihovih namestnikov, v povprečju po enega tedensko, razlog za postopke pa so bili podatki o denarnih primankljajih, ki so izhajali iz programske opreme po imenu Horizon. Nekateri so zaradi očitanih finančnih malverzacij končali v zaporu, nekateri so bili finančno uničeni, drugi so postali socialno izobčeni v svojih okoljih, eden pa je celo storil samomor. Po desetletjih pravnih bitk pa jih je zdaj 39 doseglo sodno razveljavitev svojih obsodb.

Končno je postalo jasno, da je bila krivda v programu Horizon, ki so ga razvili v japonskem Fujitsuju in je bil v uporabi od leta 1999. Horizon bodo kljub očitnim pomankljivostim upokojili šele sedaj in ga nadomestili z novo oblačno rešitvijo. Ob vsem pa zdaj prihajajo na dan informacije, da je bil pravni oddelek britanske pošte že v času pred prvimi obsodbami seznanjen z dejstvom, da je šlo za napako v programu, a niso ukrepali, domnevno v skrbi za...

25 komentarjev

Hrvaško pretresa afera lažnih SMS sporočil

Zdravko Mamić, vir: Total Croatia News

vir: Index
Index - Lažna SMS sporočila, s katerimi je hrvaški nogometni poslovnež in nekdanji izvršni direktor NK Dinamo Zdravko Mamić dan pred svojo obsodbo mahal na tiskovni konferenci, dobivajo sodni epilog. V sporočilih je bila zapisana lažna korespondenca med hrvaškim generalnim pravobranilcem in neimenovanim sodnikom osiješkega sodišča, ki je bil član senata v procesu proti Mamiću, ki so mu sodili zaradi davčne utaje in poneverbe 15 milijonov sredstev NK Dinama.

Zdaj je znano, da je SMS sporočila ponaredil informatik Franjo Varga, ki je nekoč delal v hrvaški policiji, obenem pa je povezan z drugim človekom HDZ Milijanom Brkićem. Slednji se je v zadevo vpletel tudi tako, da svojemu sorodniku Blažu Curiću naročil, naj Vargo posvari...

26 komentarjev

Prva zaporna kazen v primeru Megaupload

Ars Technica - V zgodbi Megaupload, ki se vleče že tretje leto in v kateri glavni kolovodja Kim Dotcom še vedno uspešno izpodbija izročitev v ZDA, smo vendarle dočakali prvo obsodbo. V ZDA so obsodili estonskega državljana Andrusa Nomma, ki je v zameno za priznanje krivde prejel leto dni zaporne kazni.

Nomma so prvikrat aretirali že leta 2012 na Nizozemskem skupaj s Svenom Echternachom, ker so za njima ZDA razpisale tiralico. Nomm se je pogodil z ameriškim tožilstvom in v zameno za nižjo kazen priznal krivdo in ni ugovarjal izročitvi.

V času delovanja strani Megaupload je bil Nomm eden glavnih programerjev na strani, ki je skrbel za vzdrževanje kode, razvijanje novih funkcionalnosti in testiranje....

42 komentarjev

Hawking: klasičnih črnih lukenj ni

Nature - Predstavljajte si, da ste na majhen prostor stlačili toliko mase, da je ubežna hitrost tega skupka višja od svetlobne hitrosti v vakuumu. Rezultat je črna luknja, ki je hkrati tako kontroverzen pojem v astrofiziki, da se znanstveniki o njem še vedno niso poenotili, po drugi strani pa tako prikladen, da se je prikradel tudi v vsakdanji jezik. Črne luknje obstajajo in so jih naši teleskopi v vesolju že opazili, a podrobnosti o njihovem delovanju so še daleč od dorečenega.

Ugledni britanski fizik Stephen Hawking je ta mesec predložil članek (ki še čaka na recenzentski postopek, peer review), v katerem razrešuje paradoks, ki nastane zaradi različnih napovedi, ki jih o dogajanju za dogodkovnim horizontom dajeta...

12 komentarjev

Prva obsodba zaradi sovražnega govora na internetu

Slo-Tech - Pred skoraj dvemi leti smo poročali, da je bila na pobudo lokalnega župana podana prva kazenska ovadba zaradi zbujanja sovraštva, razdora in nestrpnosti na internetu v Sloveniji. Na spletnem forumu Lendava.net se je namreč 11. junija 2004 zvečer pojavilo sporočilo, ki poziva k pobojem Romov, omenja Hitlerja in širi nestrpnost.

Sodni mlini so mleli in primleli do prve obsodbe. Okrajno sodišče v Lendavi je po predlogu Okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti za izdajo kaznovalnega naloga, izdalo sodbo v kateri je enemu storilcu za kaznivi dejanji zbujanja narodnostnega rasnega sovraštva, razdora ali nestrpnosti po 1. odstavku 300. člena Kazenskega zakonika in kaznivega dejanja žaljive obdolžitve po 1. odstavku 171. člena Kazenskega zakonika, izreklo pogojno obsodbo. Sodišče mu je določilo enotno kazen 6 mesecev zapora, ki pa ne bo izrečena, če v času enega leta ne bo storil novega kaznivega dejanja. Sodba je že pravnomočna.

Pri istem sodišču je bil zoper drugega storilca...

86 komentarjev