»

Nizozemska oglobila Apple zaradi pogojev v App Storu

Slo-Tech - Nizozemska agencija za trg in zaščito potrošnikov (ACM) je Applu izrekla pet milijonov evrov globe, ker je z omejevanjem dostopa do alternativnih plačilnih sistemov v aplikacijah na App Storu nezakonito omejeval konkurenco. ACM je kršitve preliminarno ugotovil že avgusta lani in uradno še decembra lani, ko je sodišče del avgustovske odločbe razveljavilo. Ker Apple kršitev ni odpravil, je ACM sedaj grožnjo uresničil in izrekel napovedanih pet milijonov evrov globe. Če Apple kršitve ne bo odpravil, bo kazen vsak teden zrasla za novih pet milijonov evrov do največ 50 milijonov evrov.

V konkretnem primeru gre za aplikacije za zmenke (dating apps), ki so na voljo v App Storu. Nekatere aplikacije terjajo plačilo naročnine, ki pa jo Apple zahteva prek svojega plačilnega sistema, od katerega vzame 15 ali 30 odstotkov provizije. Ponudniki aplikacij ne smejo v njih niti omeniti, da obstaja možnost plačila izven App Stora, kar je nepošten pogoj, meni Nizozemska. Applove spremembe po...

28 komentarjev

Nizozemska: Applovi pogoji v App Storu nepošteni

Slo-Tech - Nizozemska Agencija za trg in zaščito potrošnikov (ACM) je ugotovila, da Apple s svojo spletno tržnico App Store krši protimonopolno zakonodajo. Za zdaj mu ni izrekla globe, temveč le zahteva odpravo nepravilnosti. Del odločbe je sicer sodišče v začasni odredbo zadržalo, večina pa je obveljala. Apple se je na celotno odločbo sedaj pritožil.

Konkretno gre za ponudnike aplikacije za zmenke (dating apps), ki jih tržijo v App Storu. Založniki teh aplikacij ne morejo prosto izbrati, kateri plačni sistem bodo uporabniki lahko uporabljali, temveč morajo Applovega. Apple ima kot upravljavec unikatne spletne tržnice na platformi iOS obveznost, da svojega prevladujočega tržnega položaja ne zlorablja. Trenutno morajo pisci aplikacij plačati 99 dolarjev letno, da lahko konkurirajo v App Storu. Če pa želijo nuditi še plačljive storitve ali naročnine - takih je okoli 15 odstotkov aplikacij - jim Apple naloži dodatne pogoje. Med njimi je ključni pogoj, da morajo plačati 15 ali 30 odstotkov vseh...

3 komentarji

Rusija od tehnoloških velikanov zahteva lokalne podružnice

Slo-Tech - Rusija od tehnoloških velikanov, kot so Apple ali Meta (nekdanji Facebook), zahteva vzpostavitev lokalnih podružnic v Rusiji v prihodnjem letu. Gre za zahtevo iz novega zakona, ki je začel veljati julija letos in to zahteva od podjetij z več kot 500.000 uporabniki dnevno. Regulator Roskomnadzor je sedaj 13 podjetij že pozval, naj odprejo podružnice v Rusiji. Med njimi so Apple, Google, Meta, Telegram, TikTok in Twitter. V nasprotnem primeru jim grozijo ukrepi, ki obsegajo omejevanje oglaševanja, zbiranja podatkov in finančne sankcije.

Kaj točno od podjetij pričakujejo, v izjavi Roskomnadzor ni zapisal. Nenavadno je tudi to, da imajo nekatere izmed podjetij na seznamu v Rusiji že svoje poslovalnice. Pojavljajo se bojazni, da želi Rusija podjetja prisiliti v odprtje lokalnih pisarn in kasneje skladiščenje podatkov v Rusiji, da bi pridobila vzvod za pritisk nanje. Rusija je letos Google, Facebook, Twitter, TikTok in Telegram že oglobila, ker niso izbrisali vsebin, ki so bile po...

10 komentarjev

Rusija z 10 milijoni evrov kaznovala Apple

vir: FAS

vir: Reuters
Reuters - Ruski zvezni protimonopolni urad (FAS)je zaradi domnevne zlorabe položaja na trgu mobilnih aplikacij izrekel Applu kazen v višini 906 milijonov rubljev, ker je nekaj več kot deset milijonov evrov. Podjetje naj bi z različnimi potezami preferiralo svoje lastne izdelke in na drugi strani oviralo distribucijo tistih od konkurenčnih ponudnikov. Postopek je leta 2019 sprožila ruska družba Kaspersky, potem, ko jim je Apple blokiral nadgradnjo aplikacije za starševski nadzor Safe Kids v trenutku, ko so pri Applu izdali Screen Time, lasten izdelek s tega področja.

Predstavniki Appla so obtožbe že zavrnili in napovedali, da se bodo na odločitev pritožili. Pojasnili so, da so v zadnjih dveh letih v svojem App Storu prepovedali že večje število tovrstnih aplikacij, ki so z invazivno tehnologijo nadzora predstavljale grožnjo varnosti in zasebnosti uporabnikov. Kaspersky ima po njihovih besedah trenutno v App Storu 13 aplikacij, Apple pa je v povezavi z njimi odobril že stotine nadgradenj.

...

8 komentarjev

Epic Games ostal brez razvijalskega računa v App Storu

vir: 9to5Mac

vir: Reuters
Reuters -
Sodna in siceršnja vojna med založnikom Fortnita, Epic Games in Applom, ponudnikom ključne tržnice z aplikacijami, se nadaljuje. Spomnimo, gre za spor okoli provizij pri nakupih v aplikacijah in nasploh za očitke o Applovem monopolzimu, ki se je razplamtel, ko je Epic v Fortnitu omogočil neposredne nakupe, ki so obšli plačilo sicer običajne, 30 % Applove provizije. Ameriško zvezno sodišče je prejšnji ponedeljek odločilo, da lahko Apple Epicu v času do razrešitve protikonkurenčne tožbe prepreči ponujanje svojih naslovov v App Storu. Ne sme pa tega storiti ko gre za Unreal engine, programsko orodje, ki ga uporabljajo številni razvijalci.

Predstavniki Appla so zdaj sporočili, da so Epicu ukinili razvijalski račun. Ukrep sicer ne bo prizadel Unreal engina, tega namreč tam upravljajo z ločenega računa. Si bo pa odslej nemogoče prenesti Epicove igre, ob priljubljenem Fortnitu denimo še kak Infinity Blade, predvsem pa bo onemogočeno prejemanje popravkov in nadgradenj ter opravljanje...

64 komentarjev

Spotify s pritožbo Evropski komisiji nad "Apple tax"

vir: Flickr

vir: The Verge
The Verge - Švedski ponudnik pretočne glasbe je pri Evropski komisiji (EK) vložil pritožbo proti Applu, ker naj bi podjetje omejevalo izbiro in konkurenco v svojem App Storu, predvsem z dajanjem prednosti svoji storitvi za pretakanje glasbe pred ostalimi ponudniki ter da je podjetje vzpostavilo sistem, v katerem je obenem igralec in razsodnik.

Apple namreč namreč pobira 30 % provizijo od vsega, kar se proda v App Storu, seveda tudi za prehod iz brezplačnega na plačljivi Spotify. Take provizije na vse transakcije pa nekaterim družbam, med njimi sta denimo Uber in Deliveroo, ni potrebno plačevati. Predstavniki Spotifya v tožbi zatrjujejo, da so bili zaradi nepravičnega davka prisiljeni podražiti svojo glasbeno storitev, ta pa je posledično postala...

27 komentarjev

FTC preverja, ali so Applove omejitve in marže pri aplikacijah zakonite

vir: Reuters
Reuters - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je začela preverjati, kakšen je vpliv Applove politike 30-odstotne marže na vse nakupe prek njihove platforme App Store na storitve za streaming glasbe, zdaj ko je tudi Apple predstavil Apple Music. Kot so za Reuters potrdili trije neodvisni viri, gre za prvo stopnjo pregleda, ki se kasneje lahko razvije v uradno preiskavo ali pa ne.

Glavni problem je 30 odstotkov, ki jih Apple...

22 komentarjev

Uporabniki iOS za aplikacije lani zapravili 15 milijard dolarjev

Slo-Tech - Applova spletna trgovina App Store je spremenila način prodaje in distribucije aplikacij (pa tudi drugih digitalnih dobrin, denimo e-knjig, zaradi česar so se zapletli v vojno z Amazonom in dolgotrajne sodne postopke), saj še nikoli ni bilo tako enostavno doseči večmilijonskih trgov. Apple ima od tega kar precej, saj od vsake transakcije vzamejo 30 odstotkov provizije, medtem ko dobi avtor preostanek. Lani se je prek App Stora pretočilo 15 milijard dolarjev, so sporočili iz Cupertina.

To pomeni, da so razvijalci lani pobrali približno 10 milijard dolarjev, v vsem obstoju App Stora od leta 2008 pa 25 milijard dolarjev. Številke rastejo, saj se je lani prodaja prek App Stora povečala za 50 odstotkov, najbolj uspešen dan pa je bil prav 1. januar 2015. V prvem...

128 komentarjev

Apple omilil pogoje uporabe za pisce naročniških aplikacij

Nov način naročanja je utrl Murdochov The Daily.

vir: Guardian
Ars Technica - Ko je Apple februarja ponudil API z možnostjo plačevanja in naročanja znotraj aplikacij v App Store, kar je uporabno za vsebine, ki se morajo periodično osveževati, kot so recimo digitalni časniki, so to storili zelo samosvoje. Razvijalci aplikacij so morali obvezno v aplikacijo integrirati gumb za naročilo iz same aplikacije, če je kje na spletu obstajala tudi druga možnost nakupa naročnine, pa so morali zagotoviti, da je bila ponudba v sami aplikaciji, ki je šla prek App Stora, vsaj enako poceni. Apple je s tem pridobil 30 odstotkov provizije od vseh prodanih naročnin, hkrati pa razvijalci niso dobili podatkov o strankah (kontaktni in profilni podatki). Sedaj so pogoje uporabe omilili.

Kot so prvi ugotovili pedantni Nemci, lahko razvijalci...

5 komentarjev