»

Nič več tyank?

X-Bit Labs - Po neuradnih informacijah, ki so jih prejeli na X-Bit Labs, naj bi se AMD-jev največji partner pri izdelavi dvoprocesorskih osnovnih plošč prenehal ukvarjati s to dejavnostjo. Jasno, govor je Tyanu. Informacije so zaenkrat, poudarjam, še neuradne, a izgledajo dokaj verjetne, saj se AMD760 MPX čipovje počasi poslavja, na trg pa prihajajo Opetroni. Kako se bodo stvari razpletale, boste obveščeni. Originalna novica.

4 komentarji

Abit gre v Dual-MP vodé

ABIT - Abit bo, vsaj tako piše na njihovi strani, izdal strežniško usmerjeno dvoprocesorsko osnovno ploščo za AMDjeve Athlone MP, čeprav lahko v paru na plošči delujejo tudi Duron MP ter Athlon XP procesorji. Temelji na AMD-760 MPX čipovju ter je po specifikacijah sumljivo podobna Tyanovi Tiger MPX. Nanjo lahko damo 4 GB registriranega pomnilnika, ima vgrajen omrežni vmesnik, dve 64-bitni PCI reži ter AGP-PRO vmesnik. Če to sparimo še z kvalitetnim modulom za nadzorovanje temperature ter napak, se zna zgoditi, da bo Abit dobil prvo pravo naslednico BP6 plošče :D. No, malo pretiravam.

1 komentar

Tyan Tiger MPX

The Tech Report - Mi ponavadi ne pokrivamo testov strojne opreme, ki ciljajo na strežniške sisteme, a bom v tem primeru naredil izjemo, saj je prav Tiger MPX tista plošča, na kateri bo Slo-Tech deloval v bližnji (ampak spet ne zelo bližnji) prihodnosti. Ploščo so pretestirali na The Tech report, test si pa oglejte na tem naslovu. Plošča je dvoprocesorska ter grajena na čipovju AMD760MPX, ki pred AMD760MP prinaša majhne izboljšave. Ima štiri reže za pomnilnik, v katere lahko vtaknemo do 4 GB pomnilnika, a je predpogoj za uporabo več kot dveh modulov to, da je paličica Registered RAM. Plošča ima tudi 3 64-bitne PCI ter tri navadne PCI reže ter integriran omrežni vmesnik. Čeprav uradno ne podpira XP procesorjev, lahko iz lastne roke trdim, da se z dvema Athlonoma XP 1700+ počuti prav fletno. Kaj pravijo Tech Reportovci o plošči? Preberite si sami.

1 komentar

Zbogom Duron-MP

X-Bit Labs - Gotovo vas le malo ve, da je AMD poleg serverske različice Athlona pripravljal tudi serverske Durone, imenovane Duron-MP, ki naj bi zadovoljili potrebe manjših podjetij, ki ne potrebujejo ravno Athlonov MP. Vse skupaj lepo in prav, vendar pa smo na dan, ko naj bi AMD svoje najnovejše Durone predstavil dočakali samo AMD-jev hladen tuš, ki nam je dal vedeti, da so Duroni-MP mrtvi. AMD razlaga, da serverski Duroni na trgu enostavno nebi bili dovolj uspešni. Poleg tega pa so se rešitve na AMD-760MPX izkazale za vse prej, kot cenovno ugodne. Kljub vsemu prej naštetemu, pa to ni bil glavni razlog za prenehanje razvijanja. Glavna težava je bila, da so tudi neserverski, torej običajni Duroni, povsem lepo delovali v duetu. Zakaj bi potem sploh še potrebovali različice MP? Poleg Durona, se že dalj časa pojavljajo na internetu razna poročila, da nas AMD nateguje tudi z Athloni MP, saj so tudi Athloni XP zmožni delovanja v paru. Sicer je AMD zagrozil, da bo različice XP zaklenil, vendar od te...

3 komentarji

AMD-760MPX že naslednji teden?

The inquirer - Po besedah The Inquirerja naj bi AMD naslednji teden najavil svoje novo čipovje, AMD-760MPX, ki bo podpiralo dual-procesor socket A konfiguracijo. Sestavljeno bo iz AMDjevega že znanega AMD-762 North Bridgea, ki so si ga sposodili pri AMD-760MP čipovju in pa novega AMD-768 South Bridga, ki podpira 64 bit 66 MHz PCI vodilo.
Povedano je bilo tudi, da naj bi vodilni proizvajalci matičnih plošč, kot so ASUS, Gigabyte, Tyan ter mogoče ABIT in MSI napovedali na AMD-760MPX sloneče matične plošče.
AMD pa naj bi pred koncem leta na strežniški trg poslal še svoje nove Duron procesorje, namenjene več-procesorski uporabi. Novinec naj bi se imenoval Duron MP in bo deloval pri 1 GHz, 1.1 GHz in 1.2 GHz.

2 komentarja

AMD Duron 1.1 GHz in Intel Celeron 1.2 GHz

The Register - Včeraj (2.10.2001) je AMD izdal novo različico Durona, delujočo pri frekvenci 1.1 GHz. Duron 1.1 GHz, je enak svojemu predhodniku Duronu 1.0 GHz, le da je navit za dodatnih 100 MHz. Danes pa je, takoj za AMDjem, tudi intel postavil na trg novo različico svojega procesorja nižjega razreda. Ta marketinška poteza izhaja iz rivalstva med AMDjem in Intelom, saj je Intel s svojim novim procesorjem Celeron 1.2 GHz po frekvenci prehitel AMD. Novi celeron je opremljen z 256 KB hitrega L2 pomnilnika (cache), ki se nahaja v samem jedru procesorja, tako kot pri vseh celeronih II doslej. Nov Intelov procesor je zgrajen v 0.13 mikronski tehnologiji, zaradi česar mora biti kar dobro overclockabilen.

11 komentarjev

ATI P4 čipset konec leta?

Sillicon Strategies - ATI je v enem intervjuju napovedal, da bo do konca leta izdal nov čipset, ki bo imel integrirano grafično kartico. Sicer ATI ni uradno napovedal, da bo ta čipset podpiral P4 procesorje, vendar pa analitiki predvidevajo, da bo čipset podpiral dotične procesorje. Na začetku leta sta Intel in Ati sklenila pogodbo o uporabi licenčnih patentov, ki omogočajo integracijo grafike v Intelove čipsete. Vendar pa še ni znano ali bo ATI na trg poslal tako Southbridge kot tudi Northbridge čipovje. Samo čipovje naj bi podpiralo tudi nove 333 MHz DDR SDRAM (PC2700 Module). Vendar samo 64 bitno.

0 komentarjev

Juhuhu za AMD

X-Bit Labs - Pravkar sem prebral, da bo AMD naredil nekaj res revolucionarnega. Zgodilo se bo kmalu po izidu strežniškega Palomina (Athlon 4), 4. junija 2001. AMD bo tudi uradno potrdil, da bodo novi Duron procesorji na Morgan jedru podpirali SMP. To je idelano za vse, ki želijo imeti poceni, a dober strežnik, računalnik za načrtovanje, centralni računalnik v mreži,... To pomeni, da bomo lahko kupili dva Durona in imeli dvo-procesorski sistem!
Kot vska stvar pa ima ta lastnost tudi slabo stran. Stari (zdajšnji) Duron procesorji ne bodo mogli delovati na čipovjih, ki bodo podpirala Morgane. Tako da tisti, ki ne nameravate zamenjati svojega zdajšnjega procesorja z novejšim Morganom, ne boste mogli uporabljati matičnih plošč na AMD-760MP čipovju. Ti novi dvo-procesorski Morgani naj bi izšli v tretji četrtini leta (Q3) in imeli frekvenco 900MHz. Dvo-procesorski sistem za 50 000 SIT? Bomo videli...

10 komentarjev

Computex

X-Bit Labs - Kaj vse se dogaja junija? Konec šole (ou, yeah!), poletje pride (in s tem pomankljivo oblečene punce (no offence, girls)),... Na računalniški sceni pa je zelo pomemben dogodek: Computex sejem v Taipeu.
Na tokratnem se bo govorilo o: AMD bo predstavil strežniško različico Palomino procesorja. Prva verzija naj bi imela frekvenco delovanja 1.2GHz. Še ena iz AMD-ja: izšlo bo AMD-760MP čipovje, ki naj bi popravilo napake predhodnika in bilo ultimativno DDR čipovje. Tyan, podjetje, ki je šele pred kratkim prišlo v Slovenijo, bo predstavilo svoje dvo-procesorske matične plošče na zgoraj omenjenem AMD-jevem čipovju. AMD bo, ker namizni Palomino še ne bo izšel, predstavil zadnjega iz Athlon Thunderbird družine. To bo Athlon Thunderbird 1.4GHz. Stal bo okoli $240 in bo le začasna rešitev do prihoda Palomina. V začetku junija bo izšel tudi Duron 950MHz, ki bo stal okoli $110. O Intelu pa ni ne duha ne sluha. ...

5 komentarjev