»

Viino čipovje za prenosnike

X-Bit Labs -

Pred kratkim smo poročali o KT400A, ki ga je VIA izdala in bo služilo AMD procesorjem za namizne računalnike, danes pa si poglejmo še njegovega bratranca za prenosne procesorje istega proizvajalca.

VIA ProSavage KN400, kot se bo čipovje uradno imenovalo, bo podpiralo vse Athlon XP-M procesorji z 200, 266 ali 333 EV-6 vodilom, vključujoč zadnje izdaje na Barton jedru. KN400 bo tako prvo...

0 komentarjev

ProSavage DDR KN266

AnandTech - VIA je danes objavila splavitev svojega ProSavageDDR KN266 mobilnega čipovja za AMD Athlon 4 in Duron procesorje. To je prvo DDR čipovje, ki bo implementirano v ploščah, namenjene prenosnim računalnikom. KN266 potolče zmogljivosti PC133 SDRAMa in popelje mobilne računalnike na novo stopnjo ter ponuja do 30% hitrejše delovanje v nekaterih aplikacijah. Poleg tega uporablja nizko-voltažni DDR266 SDRAM, ki skupaj z AMD PowerNow! tehnologijo zniža električno porabo računalnika in tako pripomore h večjim zmogljivostim in daljši življenski dobi baterij.
Več o čipovju samem lahko najdete tu.

0 komentarjev

Test prenosnika z Athlon 4 procesorjem

CNet - Pred kratkim sem pisal tudi o tem, kako je HP uporabil Athlona 4 v prenosnikih Pavilion. Kmalu po objavi novice, se je na CNet pojavil prvi test tega prenosnika. Najpomembnejša lastnost je seveda to, da namesto Intelovih mobilnih Pentiumov uporablja mobilni Athlon 4. Athlon 4 za prenosnike, ima vgrajeno posebno tehnologijo PowerNOW, ki naj bi omogočala varčevanje z energijo. Kljub tej tehnologiji je mobile Ahlon 4 še vedno precej požrešen procesor. V prenosniku se nahaja še 20 GB disk, 256 MB RAM-a, Trident Cyber CBXP grafična kartica, DVD/CD-R/CD-RW enota, modem, mrežna kartica in še kakšna drobnarija. Prenosnik ima tudi prednaložen Windows Millenium operacijski sistem. Testi? Zadevo so tudi stestirali, vendar rezultati niso bili ravno za "dol past". Računalnik je malce zaostajal za prenosniki, ki uporabljajo Intelove 1 GHz Pentium 3 procesorje. Kljub temu, pa se je računalnik za svoj cenovni razred (tam nekje pol milijona tolarjev) kar izkazal. ...

0 komentarjev

Hewlett-Packard ima rad AMD

Electic Tech - Medtem, ko je pogodba med Dell-om in AMD-jem še vedno precej negotovo, se je opogumil HP in napovedal prenosnike z AMD-jevimi procesorji (očitno bo AMD le napadel Intelovo trdnjavo). HP bo v svoje prenosnike vgrajeval 1Ghz Ahlon 4 procesorje z AMD PowerNow! tehnologijo (prijazna do akumulatorjev) in 850 Mhz Durone. Iz tega lahko sklepamo, da bodo laptopi z Athlon procesorji namenjeni višjemu razredu, laptopi z Duroni pa nižjemu razredu. Prenosnike z Duron procesorji naj bi videli že 1. julija. Kupili jih bomo lahko preko distributerjev ali preko interneta. Še ime prenosnikov: prenosniki z AMD-jevimi procesorji se bodo znašli v družini HP Pavilion n5000. Zanimivost: HP bo prvi proizvajalec, ki bo v svojih izdelkih uporabil AMD-jevo PowerNow! tehnologijo. Več o tem tukaj.

2 komentarja

AMD uradno najavil Athlon MP in AMD 760 MP

X-Bit Labs - Sicer je skoraj vse o multiprocesorski podpori za Athlon procesorje že bilo povedano, toda danes je AMD tudi uradno najavil dobavljivost serverskih Palomino Athlonov in AMD 760MP veznega čipovja, tako da je to dobra priložnost, da še enkrat ponovimo osnovne specifikacije.

Athlon MP:
Gre za procesorje na novem Palomino jedru, govorice o večjem predpomnilniku v primerjavi s svojimi mobilnimi bratci pa so se izkazale za neresnične. V bistvu gre za virtualno enaka procesorja, le da serverski Palomino nima uradne podpore za PowerNow! tehnologijo:
  • Palomino jedro
  • 0.18 mikronska tehnologija izdelave z bakrenimi medpovezavami
  • 128KB L1 predpomnilnika
  • 256KB L2 predpomnilnika
  • notranja toplotna dioda
  • 266MHz zunanja frekvenca
  • SocketA podnožje
  • SmartMP tehnologija za multiprocesiranje
  • 3D Now! Professional (52 novih SSE ukazov)
  • 20% nižja poraba energije kot enakofrekvenčni TBirdi
  • 1.2GHz ($265) in 1GHz ($215) modela
AMD 762 NorthBridge:
  • do dva Athlon MP procesorja
  • SmartMP tehnologija: vsak procesor deluje na svojem...

0 komentarjev

VIA se pripravlja na Tualatina...

X-Bit Labs - VIA je danes, Intelovemu protestiranju navkljub, najavila celotno serijo veznih čipovij za Pentium III Tualatin procesorje, ki bodo med nami julija. Pripravljajo celotno serijo čipovij, od integriranih SDR različic do DDR čipovij, večinoma pa gre za malce predelane že videne izdelke. Več podrobnosti bomo izvedeli na Computexu, tukaj pa so osnovne informacije:
  • VIA Apollo Pro266T: nadgradnja Apolla Pro266 z DDR podporo
  • VIA Apollo Pro133T: nadgradnja Apolla Pro133A s SDR podporo
  • VIA ProSavage PL133T: integrirano SDRAM čipovje s S3 Savage4 grafiko
  • VIA Apollo PLE133T: low-end integrirano čipovje s Tridentovo grafiko

0 komentarjev

Začetek cenovne vojne za vezna čipovja

X-Bit Labs - Nekateri tajvanski proizvajalci matičnih plošč poročajo, da je VIA začela spuščati cene svojih ProSavage PM133 in Apollo Pro266 DDR čipovij. Razlog za to je nedavna Intelova najava i815EP čipovja, ki bo stalo pod 30$. Pred tem čipovjem VIA seveda ni bila v skrbeh za svoj položaj, saj je edini konkurent njihovim čipovjem bil Intelov precenjeni i815E. Z pojavo novega čipovja in napovedano masovno podporo proizvajalcev, pa so morali ukrepati. Ceno PM133 so tako spustili na 31$, ceno Apollo Pro266 pa na 30$ ( seveda v večjih količinah... ). To pomeni, da bodo nove matične plošče s temi čipovje stale približno toliko, kot stare na osnovi Apolla Pro133A. Kaj naj rečem... Naj se igre začnejo [:D].

2 komentarja