»

PCIe 7.0 dokončan 2025, naprave 2027.

Slo-Tech - Počasi se bliža PCIe 7.0, ki so ga prvikrat napovedali predlani, sedaj pa je izšel prvi osnutek. PCIe 6.0 je bil dokončan leta 2022, naslednja verzija pa naj bi bila nared leta 2025. To pomeni, da si bolj množično uporabo lahko obetamo leta 2027.

Glavna prednost nove verzije bo višja prepustnost.
Trenutni PCIe 6.0 x16 podpira 256 GB/s, medtem ko bo sedmica zmogla 512 GB/s. Druge optimizacije bodo znižale porabo električne energije, zmanjšale latence in povečale doseg. Višja hitrost bo pomembna zlasti za umetno inteligenco, če bodo prek PCIe 7.0 priključevali strojno opremo za trening in izračunavanje. Z 128 GT/s bo bo torej šlo 512 GB/s, če bomo uporabljali dvosmerni x16. To bo koristilo tudi drugim napravam, kot so hitre mrežne kartice, WiFI 7, USB 4, Thunderbolt 4 in podobno, če bodo izkoriščale PCIe 7.0. Kar se tiče grafičnih kartic, pa bo PCIe 4.0 še dolgo vrsto let povsem zadoščal.

12 komentarjev

Težave s pregrevanjem Ryzen 7000X3D

Ars Technica - Na internetu se je pojavilo nekaj zgodb lastnikov AMD-jevih procesorjev Ryzen 7000X3D, ki so se jim sistemi okvarili. V nekaterih primerih se preprosto ne zaženejo več, v vsaj enem primeru pa se je zaradi segrevanja procesor fizično spremenil in ob tem zasmodil tudi ležišče matične plošče. Ni še jasno, kaj je razlog za težave, vse pa kaže na pregrevanje.

Ker se je to dogajalo na MSI-jevih in Asusovih matičnih ploščah z veznim naborom X670, se je prvi že odzval. Zapisali so, da so težave posledica abnormalne napetosti. Ti procesorji že privzeto blokirajo navijanje, novi BIOS iz MSI pa bo preprečeval tudi povišano napetost (overvolting). Novi procesorji že sedaj tečejo pri nižji napetosti kakor Ryzen 7000, ker imajo predpomnilnik L3 nad procesorskim jedrom. To lahko povzroči težave s hlajenjem, zato so z nižjo napetostjo dosegli znižanje porabe energije (in s tem proizvodnje toplote). Seveda pa to pomeni, da je tak procesor praktično nemogoče naviti. Prenapetost pa hitro povzroči...

53 komentarjev

Prvi SSD-ji na PCIe 5.0 so tu in niso poceni

Slo-Tech - Čeprav je bil standard PCIe 5.0 dokončan in potrjen že leta 2019, smo prve SSD-je s podporo zanj dobili šele sedaj. To ne preseneča, saj je PCIe 5.0 izšel, ko ni bilo niti SSD-jev za PCIe 4.0. Podobno je tudi sedaj.

Novi SSD-ji so sedaj tu, a niso poceni niti bistveno boljši od prejšnjih verzij. Nova primerka sta Gigabyte Aorus Gen 5 10000 in Inland TD510. Cene za 2 TB se gibljejo med 350 in 400 dolarji, kar je približno dvakrat več od starejših inačic za PCIe 4.0. Obljubljata najvišjo hitrost prenosa podatkov 10.000 MB/s, medtem ko so predhodniki zmogli okoli 7.500 MB/s. Oba SSD-ja, ki sta v formatu M.2, imata tudi hladilna rebra, Inland TD510 celo majhen ventilator. Gigabytov pogon pa ima tako ogromna rebra, da morda v manjša ali bolj natlačena ohišja sploh ne bo zmogel. Inlandova so manjša, a ima kabel s priključkom za napajanje ventilatorja in hkrati nobenega krmiljenja njegove frekvence.

Prvi testi sicer kažejo, da novi SSD-ji niso opazno hitrejši ali manj požrešni (do...

22 komentarjev

PCIe 7.0, ki bo zmogel 32 GB/s, bojda nared leta 2025

Slo-Tech - Niti pol leta še ni minilo od standardizacije PCIe 6.0, a že imamo prve informacije o nasledniku. Telo za standardizacijo, PCI-SIG, pričakuje, da bo PCIe 7.0 dokončan do leta 2025. Glavna premisa ostaja nespremenjena: podvojil bo hitrost predhodnika, torej bo enokanalni PCIe 7.0 zmogel 32 GB/s. Ob tem spomnimo, da se dandanes v glavnem uporablja PCIe 4.0, ki zmore 4 GB/s. Zato SSD-ji uporabljajo štiri steze, grafične kartice pa 16. S PCIe 7.0 jih bomo potrebovali manj.

Realnost šepa zadaj. Šele čez dobro leto, morda celo dve, lahko pričakujemo PCI Express 6.0 v osebnih računalnikih. Dvanajsta generacija Intelovih procesorjev, Alder Lake, podpira omejeno število stez PCIe 5.0. Podobno bo veljalo za AMD-jev Ryzen 7000. Po drugi strani SSD-jev in grafičnih kartic, ki bi potrebovali ali sploh podpirali PCIe 5.0, še ni. To sicer ni presenetljivo, saj običajno traja nekaj let, da standard prepotuje pot od objave do matičnih plošč, nato pa še nekaj dlje do pojava prvih komponent. V...

25 komentarjev

Procesorji Alder Lake prispejo 4. novembra

vir: Intel
Intel - Intel bo procesorje Core dvanajste generacije za namizja, s težko pričakovano hibridno zasnovo arhitekture Alder Lake, lansiral 4. novembra, in sicer s šestimi primerki; ostali sledijo prihodnje leto.

Boj med Intelom in AMDjem se bo na samem koncu leta pošteno razplamtel, kajti le še kak teden nas loči od prve zanimive Intelove družine čipov po dolgem času. Procesorji Core 12te generacije, s kodnim imenom Alder Lake, namreč stojijo na hibridni zasnovi, s kombinacijo hitrih (P) in pa varčnih (E) jeder, podobno kot Armovi sistemski čipi v telefonih ali Applovi M1. Kaj takšen pristop v praksi pomeni za delo na namiznih računalnikih in z zahtevnim programjem, kot so delovna orodja ter igre, bomo lahko videli 4. novembra, ko prispe prvih šest primerkov nove družine. V bistvu jih sestavljajo tri konfiguracije jeder, nakar se delijo še na inačici z (K) in brez (KF) vgrajenega grafičnega vezja. To so: Core i9-12900K(F) s konfiguracijo 8P+8E; pa i7-12700K(F) z 8+4 in i5-12600K(F) s 6+4....

92 komentarjev

Alder Lake ali Intelovo žuganje Applu M1

vir: Intel
Intel - Druga poglavitna tema Intelovega dogodka Architecture Day 2021 je bil centralni procesor Alder Lake. Ali nemara bolje rečeno sistemski čip, kajti to bo prvi bolj razširjen hibridni procesor iz Santa Clare, ki v več kot enem elementu spomni na Applovega M1.

Čeprav je Intel postal malone sinonim za proizvajalca CPUjev, ki se iz generacije v generacijo komaj kaj razlikujejo, pa navdušenci nad področjem vendarle z radovednostjo čakamo na konec letošnjega leta - takrat naj bi namreč prispeli čipi arhitekture Alder Lake, ki bodo temelj družine izdelkov Core 12-te generacije za namizne in prenosne računalnike. Zanimivost alder lakov je, da so hibridni sistemski čipi, ki vsebujejo jedra dveh velikosti: večja, hitra jedra (p-core, za performance) arhitekture Golden Cove in pa manjša, varčnejša jedra (e-core, za efficiency) arhitekture Gracemont. Samo večja podpirajo hyperthreading. Zaenkrat so predvidene tri osrednje konfiguracije, ki bodo temelj za posamezne platforme. Namizni računalniki...

15 komentarjev

Prihaja PCIe 6.0

Slo-Tech - Medtem ko PCIe 4.0 šele resno prihaja na trg, je PCI-SIG, ki skrbi za standardizacijo, že konkretno v razvoju naslednika. Danes so najavili PCIe 6.0, ki bo dokončan leta 2021. Vmesni PCIe 5.0 je izšel minuli mesec.

Novi PCIe 6.0 prinaša še dvakrat višje hitrosti prenosa. Imel bo prepustnost 256 GB/s oziroma 64 GT/s, kar bo dosegel s frekvenco 64,0 GHz in enkodiranjem Pulse-Amplitude Modulation 4 (PAM4). PAM4 namesto NRZ (Non-Return-to-Zero) 128b/130b (ki je bil prisoten v PCIe 3.0-5.0) prinaša sprotno popravljanje napak (forward error correction) za višje hitrosti prenosa. To pomeni, da je PCIe 6.0 prva res velika sprememba bo verziji 3.0, saj sta naslednji verziji prinesli zgolj povišanje prepustnosti. PAM4 ni nov sam po sebi, a se je doslej uporabljal v...

42 komentarjev

Znane specifikacije PCIe 4.0

Slo-Tech - Konzorcij PCI-SIG, ki ga sestavlja skoraj 800 članov in skrbi za standardizacijo vodil PCIe, je sprejel končne specifikacije prihajajoče verzije standarda PCIe 4.0. Zadnji osnutek (0.9) smo dobili junija in od tedaj dosti sprememb ni bilo. Čeprav smo na PCIe 4.0 čakali precej dlje od obljubljenih štirih let, to ne pomeni, da se celotna časovnica zamika. PCIe 1.0 smo videli leta 2003, tri leta pozneje je prispel PCIe 2.0, leta 2010 pa PCIe 3.0. Štirica je tu šele sedaj, končna verzija specifikacij za PCIe 5.0 pa je obljubljena že za sredino leta 2019. S tem želi PCI-SIG poskrbeti, da PCIe ne bo več ozko grlo za razvijalce. PCIe 3.0 je to že postal, zato je Nvidia začela razvijati lasten NVLink.

Bistveno je, da bo PCIe 4.0 omogočal dvakrat večjo prepustnost kot...

11 komentarjev

Ivy Bridge bo podpiral PCIe 3.0

SemiAccurate - Potrjeno je, da bo Ivy Bridge, 22 nm različica Sandy Bridga, sedel v ležišče LGA-115 na trenutnih matičnih ploščah z veznim čipovjem P67 oz. H67, kar je v bližnji preteklosti za Intel pravzaprav nekolikšno presenečenje. Zahvaljujoč pobeglemu diapozitivu z neke predstavitve, ki je bil objavljen pri SemiAccurate, zdaj vemo še, da bodo procesorji podpirali 3. generacijo standarda PCI Express. Procesorji bi bili lahko uradno predstavljeni že na junijskem Computexu, v trgovinah pa bi se lahko znašli proti koncu leta oz. zgodaj v 2012.

Tudi v Ivy Bridge bo vsega 16 PCIe stez, kolikor jih je tudi v Sandy Bridge ter predhodnikih za podnožje LGA-1156 (Lynnfield in Clarkdale), a bo s prehodom na standard 3.0 prepustnost...

16 komentarjev