»

Slovenski matematiki letos enkrat bronasti

Slo-Tech - Julija že tradicionalno pogledamo rezultate slovenskih dijakov na olimpijadah iz znanja, kjer tudi letos niso razočarali. Prvi so se v domovino vrnili matematiki, ki so v začetku meseca tekmovali na 64. mednarodni matematični olimpijadi. Slovenska ekipa je v japonski Čibi osvojila eno bronasto medaljo in pet pohval.

Bronasto medaljo je osvojil Matija Skrt (Gimnazija Nova Gorica), ki je pravilno rešil tri izmed šestih nalog in osvojil 23 točk od 42 dosegljivih, s čimer si je razdelil 183. mesto. Medaljo enakega leska je osvojil tudi lani. Erik Červek Roškarič (II. gimnazija Maribor), Lenart Dolinar (Gimnazija Bežigrad), Katarina Grilj (Srednja šola Slovenska Bistrica), Kaja Rajter (II. gimnazija Maribor) in Hugo Trebše (Gimnazija Bežigrad) so osvojili pohvale, ker so rešili vsak vsaj eno nalogo v celoti. Zmagovalec je bilo letos pet, in sicer so vse možne točke osvojili dva tekmovalca Kitajca in en tekmovalec iz Južne Koreje, Romunije in ZDA. Ekipno so zmagali Kitajci, ki so...

1 komentar

Slovenija na 63. matematični olimpijadi osvojila eno bronasto medaljo

Slo-Tech - Na 63. mednarodni matematični olimpijadi, ki je od 6. do 16. julija potekala v Oslu, je slovenska reprezentanca osvojila eno bronasto medaljo in tri pohvale. Slovenijo so zastopali Matija Skrt (Gimnazija Nova Gorica), Katarina Grilj (Srednja šola Slovenska Bistrica, gimnazija), Juš Kocutar, Kaja Rajter, Matija Likar (vsi II. gimnazija Maribor) in Vid Kavčič (Gimnazija Bežigrad). Matija Skrt je osvojil bronasto medaljo, Katarina Grilj, Juš Kocutar in Kaja Rajter pa pohvale.

Olimpijada iz znanja z najdaljšo tradicijo je letos potekala na Norveškem. Na njej je sodelovalo 589 tekmovalcev iz 104 držav. Vsaka država lahko na tekmovanje prijavi šest tekmovalcev, ki individualno tekmujejo v dveh tekmovalnih dneh. Vsakokrat imajo na voljo štiri ure in pol, da rešijo tri zagonetne matematične naloge. Za vsako nalogo lahko dobijo sedem točk, če jo rešijo pravilno, zato je popolni rezultat 42 točk, kar je letos uspelo 10 tekmovalcem. Med njimi je vseh šest Kitajcev in predstavniki Ukrajine,...

10 komentarjev

Slovenci na matematični olimpijadi dvakrat bronasti

Slo-Tech - Letošnja bera slovenske ekipe na matematični olimpijadi, ki je med 12. in 23. julijem potekala v Riu de Janeiru, je najboljša v zadnjih desetih letih. Šesterica je letos domov prinesla dve bronasti medalji in štiri pohvale. Luka Horjak in David Opalič (oba I. gimnazija v Celju) sta osvojila bronasti medalji, medtem ko so pohvale za pravilno rešeno vsaj eno nalogo od šestih prejeli preostali člani ekipe, to so Andraž Maier (Gimnazija Jesenic), Domen Vreš (Gimnazija Ravne na Koroškem), Nejc Zajc (Šolski center Velenje, Gimnazija) in David Popović (Gimnazija Bežigrad). Slovenija je od leta 1993, ko nastopa na matematični olimpijadi kot samostojna država, zbrala tri srebrne medalje in 34 bronastih.

Na letošnji matematični olimpijadi je sodelovalo 615 tekmovalcev...

1 komentar

Slovenci na matematični olimpijadi s petimi pohvalami

Slo-Tech - Sredi poletja navadno pogledamo rezultate naših dijakov na mednarodnih olimpijadah iz znanja in tudi letos ne bo nič drugače. Začeli bomo z matematično olimpijado (IMO), ki je letos potekala v Hongkongu od 6. do 16. julija. Slovensko reprezentanco so sestavljali Jakob Jurij Snoj (Gimnazija Novo mesto), David Popović (Gimnazija Bežigrad), Andraž Maier (Gimnazija Jesenice), Domen Vreš (Gimnazija Ravne na Koroškem), Timen Stepišnik Perdih in David Opalič (oba I. gimnazija v Celju). Čeprav letos niso osvojili nobene medalje, se ekipa ne vrača praznih rok, saj je prvih pet naštetih osvojilo pohvalo.

Na tekmovanju iz teoretične matematike je sodelovalo 602 tekmovalcev iz 109 držav. Prvo mesto si je s popolnim izkupičkom (42...

1 komentar

Matematiki na olimpijadi osvojili en bron

Slo-Tech - Včeraj zvečer se je v tajskem Čjang Maju končala 56. mednarodna matematična olimpijada, s čimer se to tekmovanje uvršča med najstarejše olimpijade iz znanja. Slovenska ekipa, ki so jo sestavljali Amadej Kristjan Kocbek (II. gimnazija Maribor), Luka Lodrant in Domen Vreš (oba ŠC Ravne na Koroškem, Gimnazija), David Popović (Gimnazija Bežigrad), Jakob Jurij Snoj (Gimnazija Novo mesto) in Lenart Treven (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), se domov vrača z eno bronasto medaljo in eno pohvalo. Bron je osvojil David Popović, ki je osvojil 56 odstotkov točk in 257. mesto med skoraj šesto tekmovalci iz 104 držav. Jakob Jurij Snoj je osvojil pohvalo.

Na matematično olimpijado lahko vsaka sodelujoča država pelje šest...

13 komentarjev

Na mednarodni matematični olimpijadi dvakrat bron za Slovenijo

Slo-Tech - Danes se je zaključila tudi 53. mednarodna matematična olimpijada (IMO 2012), ki je od 4. do 16. julija potekala v Mar del Plati v Argentini. Šestčlanska slovenska ekipa se je na tekmovanju odrezala solidno in osvojila dve bronasti medalji in štiri pohvale, kar je najboljši rezultat po letu 2007.

Bronasti medalji sta osvojila Vesna Iršič (19 točk 42) in Veno Mramor (17 točk) (oba Gimnazija Bežigrad), pohvale pa so dobili Amadej Kristjan Kocbek (II. gimnazija Maribor), Žiga Krajnik (Gimnazija Škofja Loka), Matjaž Leonardis (I. gimnazija v Celju) in Juan Gabriel Kostelec (Gimnazija Bežigrad).

Na letošnji matematični olimpijadi je sodelovalo 548 tekmovalcev iz 100 držav, ki so si razdelili 51 zlatih, 88 srebrnih in 138...

16 komentarjev

Slovenija do brona na mednarodni biološki olimpijadi

Z leve: Rebeka Jereb, Eva Slapnik, Domen Kampjut in Jure Črepinšek

Slo-Tech - Na Tajvanu se je danes končala 22. mednarodna biološka olimpijada, na kateri je slovenska reprezentanca osvojila eno bronasto medaljo. Od 10. julija se je v Tajpeju merilo 229 tekmovalcev iz 58 držav, med njimi tudi štirje Slovenci. Naše barve so zastopali Domen Kampjut (Gimnazija Bežigrad, mentor Aleš Sojer), Rebeka Jereb (Škofijska klasična gimnazija, mentorica Ana Bevec), Jure Črepinšek in Eva Slapnik (oba I. gimnazija v Celju, mentorica Tatjana Jagarinec). Bronasto medaljo je osvojil Domen Kampjut in le za las zaostal za srebrom.

Gre za vsakoletno mednarodno tekmovanje srednješolcev v znanju biologije, ki poteka od leta 1990 po vzoru starejše matematične olimpijade, naša država pa...

14 komentarjev