»

Policija v San Franciscu bo lahko zločince z roboti tudi ubijala

QinetiQ TALON

AP News - V zadnjih dneh buri duhove odločitev mestnega nadzornega sveta v San Franciscu, da tamkajšnjim policijskim enotam v nekaterih situacijah uradno dovoli robote uporabiti na način, da z njimi ubijejo zločince.

Na zadnji novembrski dan so člani nadzornega odbora mestnega sveta San Francisca z 8 glasovi za in 3 proti izglasovali prenovo pravilnika, s katerim je mestni policiji pravno dovoljeno, da svoje robote uporabi tudi na ubojen način, in sicer "v primerih, ko je ogroženo človeško življenje". Dogodek je sprožil žolčne polemike, že ko je postalo znano, da se bo o tem glasovalo, in nekateri komentatorji ga označujejo za "začetek padca v distopijo". Toda problematika ni enoznačna in terja več pojasnil. Najprej, v trenutni obliki ne gre za rabo kakršnegakoli strojnega odločanja o usodi cilja, saj bodo roboti na vseh točkah procesa vodeni ročno. Zato so strahovi o podivjanih ubijalskih strojih iz Black Mirrorja ta hip še preuranjeni.

Gre pravzaprav za pravno regulacijo ravnanja,...

54 komentarjev

Musk pokazal novo generacijo Neuralinkovega možganskega vsadka

vir: CNET
STAT - V Neuralinku, firmi Elona Muska za razvoj strojnih vmesnikov med računalnikom in človeškim živčevjem, so pokazali napredek v času od lanskega prvega razkritja svoje tehnologije. Možganski vsadek so uspeli pomanjšati in ga sedaj pretežno testirajo na prašičih.

Elon Musk je Neuralink pred štirimi leti ustanovil z namenom razvoja možganskih in živčnih vsadkov, ki bi živčne signale prevajali v strojni jezik in tako krmilili naprave, v bolj fantastičnih željah pa človeku celo omogočili spajanje z umetno inteligenco. Dobro leto dni je preteklo, odkar je možakar prvič odprl sicer dobro zapahnjena vrata podjetja. Takrat je pokazal inovativne mehke elektrode in stroj za njihovo hitro, robotizirano vsajanje v možgane. Znanstveni dokument okoli iznajdb je bil nato oktobra tudi objavljen v reviji Journal of Medical Internet Research. V petek je sledila osvežitev situacije, ki so jo priredili na sedežu podjetja v San Franciscu (skrajšani video povzetek). Musku je družbo od vsega začetka delal...

20 komentarjev

Neuralink že načrtuje poskuse na ljudeh

The Verge - Elon Musk je na prvi javni predstavitvi Neuralinka, svojega podjetja za razvoj vmesnikov med možgani in računalnikom, pokazal robota za kirurško vsajanje mehkih elektrod v možgane in napovedal prve eksperimente na ljudeh že v prihodnjem letu.

Vstavljanje elektrod v človeške možgane je v tem stoletju že postala stalna praksa pri zdravljenju nekaterih tegob, na primer epilepsije in Parkinsonove bolezni. Vrhunec takšnega sporazumevanja med možgani in stroji danes predstavlja grob nadzor preprostih robotskih okončin, pa še to zgolj v eksperimentalnem okolju. Od pravega vmesnika med možgani in računalnikom, ki bi znal operirati s kompleksnimi podatki, nas loči še dosti znoja in potrebnih tehnoloških prebojev. Ravno to pa je...

25 komentarjev

Nenadno propadla robotska firma Anki

Vox - Sredi preteklega tedna je med tehnološke zanesenjake udarila novica, da ameriško podjetje Anki po hitrem postopku zapira svoja vrata. Firma je veljala za eno najobetavnejših na področju družabnih domačih robotov, njen propad pa je še razširil temne oblake nad to branžo, ki je v preteklem letu že utrpela več ugaslih projektov.

Z "družabnimi roboti" označujemo tiste, ki niso namenjeni varjenju karoserij, temveč kratkočasenju ljudi. Za prvega popularnega velja Sonyjev kuža Aibo, ki bo ravno 11. tega meseca praznoval okroglo dvajsetletnico. Toda kljub dvema desetletjema obstoja niti enemu modelu še ni uspel vsesplošen prodor v domove (Furby ne šteje!). Razlogov za to je...

22 komentarjev

Tekma robotskih dostavljavcev se pričenja

vir: Amazon Prime

vir: The Verge
The Verge - Samo nekaj dni zatem, ko sta dostavo pic in kave z roboti v študentskem kampusu v zvezni državi Virginiji napovedala podjetji Starship in Sodexo, je svoje samodejne pomočnike predstavil tudi Amazon. Mini šestkolesniki, imenovani Scout bodo dostavljali hrano na območju Snohomish v zvezni državi Washington.

Scouti se bodo premikali po pločnikih, s hitrostjo pešcev, v začetku samo v svetlih urah dneva in ob spremljavi Amazonovih zaposlenih. Kot so povedali predstavniki podjetja, so robotska vozila razvijali z mislijo na pešce, živali in druge udeležence v prometu, ki naj bi se jim Scout vešče izogibal. Ko bo robot prišel do naslovnika, se bo odprl poseben pokrov iz katerega si bo stranka postregla z naročenim obrokom. Kako...

3 komentarji