»

Microsoft in ETH pokazala prototip Barrelfish

Slashdot - Microsoft Research iz Cambridgea v sodelovanju ETH Zürich razvija nov operacijski sistem, ki se za zdaj še kodno imenuje Barrelfish. Gre za sistem, spisan povsem od začetka, ki je namenjen modernim sistemom, kjer imamo na voljo vedno več jeder, ki jih je treba nekako zaposliti in izkoristiti. Raziskovalci niso bili pretirano molčečni, saj so zadnje leto po svetu imeli kar nekaj predavanj o njem, sedaj pa so izdali prvi pravi pregled, ki ga spremlja izvorna koda. Govorice segajo še dlje in pravijo, da bo Barrelfish odprtokoden in brezplačen, saj da naj bi vseboval nekaj BSD-jevih knjižnic, a na to bomo morali še počakati. Avtorji so sestavili pravi članek, kjer so podrobno opisali novo arhitekturo.

19 komentarjev

Hude težave z Y.S. Tech TMD ventilatorji?

ipKonfig - Gotovo se še spomnite številnih napovedi o Y.S. Techovih revolucionarnih magnetnih ventilatorjih TMD, ki naj povsem prenovili pojem hlajenja. No, če odštejemo obetavne napovedi, s prej omenjenimi ventilatorji ni vse ravno v najlepšem redu.

Kot poroča iPKonfig, so imeli s temi ventilatorji kar nekaj problemov že med testiranjem, saj so se vrteli z 20% višjo hitrostjo kot je bilo navedeno v specifikacijah. Zaradi nekontorliranega vrtenja so ventilatorje umaknili že iz strani CrazyPC, odpovedal pa se jim je celo Swiftech. Slednji navaja, da ventilatorji lahko k sebi potegnejo toliko toka, da prežgejo svoj napajalni kabel, zaradi energetske požrešnosti pa se je že tudi zgodilo, da so ventilatorji pri prižiganju računalnika za nekaj trenutkov obstali. To pa ne pomeni nič dobrega za procesor.

Viri poročajo tudi o tem, da imajo lahko zaradi "požrešnosti" teh otepalnikov zraka probleme tudi matične plošče, zato je priporočljivo, da jih priključimo na priključek molex. Kljub temu pa...

1 komentar

Gainward napovedal najhitrejšo GF Ti4200 kartico

The inquirer - Gainward je najavil novo kartico s čipom GeForce 4 Ti4200, ki bo namenjena navijalcem in bo delovala z malce nestandardnimi frekvencami 270/570 MHz. Za primerjavo lahko navedem, da običajne kartice na čipu GeForce 4 Ti4200 delujejo s frekvenco čipa na 250 MHz in frekvenco pomnilnika na 500 MHz. Ker pa bo kartica vsebovala še 3.3 nanosekundni pomnilnik DDR SDRAM, bomo lahko po trditvah Gainwarda grafični čip lahko navili na 290 MHz, pomnilnik pa na 610 MHz. Skratka, kartica, ki jo navijalci nebi smeli spregledati.

2 komentarja

Slike R300 in RV250

PC Pop - Izgleda, da bosta R300 in RV250 v kratkem pripravljena za prodajo, saj so se na strani PCPop že pojavile prve slike. R300 bo izgledal tako: RV250 pa tako: Mimogrede: Za RV250 gotovo že veste, da se bo imenoval Radeon 9000. Po zadnjih podatkih pa naj bi se R300 imenoval Radeon 9700. ATI bojda načrtuje že tudi Radeon 10000, ki bo samo izboljšan Radeon 9700, saj bo narejen v 0.13 mikronski tehnologiji in bo najverjetneje tudi hitrejši od slednjega.

0 komentarjev

Zanimiva Leadtekova kartica

vir: Guru 3D
Guru 3D - Kljub Herculesovi odpovedi številni proizvajalce še vedno veselo napovedujejo nove kartice. Med temi je tudi Leadtek, ki je pred kratkim napovedal serijo kartic na procesorju GeForce 4 MX, sedaj pa je povzročil še manjše razburjenje s svojo kartico WinFast a250 Ultra GeForce4 Ti4600. Tukaj ne gre samo za to, da bo kartica nosila neemiksovsko različico čipa GeForce 4, ampak tudi za zanimiv dizajn. Leadtek se je namreč odločil, da pomnilnik in grafični čip pokrije z ogromnim hladilnim rebrom, ki ga bosta hladila dva ventilatorja. Mnenja o učinkovitosti takega hlajenja so si deljena, vendar pa je Leadtek naredil dobro rešitev, ki bo še v večji meri preprečila pregrevanje pomnilnika, ki se na hitrih karticah rad prav nenormalno segreje. Slika: ...

2 komentarja

Hercules ne bo proizvajal GeForce 4 kartic

Guru 3D - Hercules, eden izmed največjih in najbolj uglednih proizvajalcev grafičnih kartic, se je presenetljivo odločil, da ne bo proizvajal kartic, ki bodo bazirale na čipu GeForce 4. Uradni odgovor podjetja Guillemot, ki je lastnik Herculesa, se glasi, da so si izbrali kanadsko podjetje ATI in da to zadostuje njihovim potrebam. Je kriva Nvidia? Malo verjetno, saj so se že pred časom pojavljale novice, da sta se Hercules in Nvidia resno sprla in da Hercules zato ne bo deležen čipov GeForce 3. No, čipe GeForce 3 smo vseeno dočakali na Herculesovih karticah. Je mogoče problem v samih čipih GeForce 4? Ne vem, vendar vam lahko namignem, da naši bralci nad novim čipom po komentarjih sodeč zagotovo niso ravno navdušeni. Skratka škoda, da je Hercules dal košarico Nvidii, saj so znali narediti zares dobre kartice na čipih tega podjetja.

7 komentarjev

Leadtekovi GeForci 4 MX

X-Bit Labs - Številni proizvajalci grafičnih kartic se zavzeto pripravljajo na peti februar, ko naj bi Nvidia vesoljnemu ljudstvu prikazala zmogljivost svojih čipov naslednje generacije. Na ta skoraj zgodovinski trenutek se je vneto pripravil tudi Leadtek, ki ga številni poznamo po posrečenih rešitvah na čipih GeForce2 MX in GeForce 3. Predstavil nam je, katere kartice bomo v prihodnosti vtaknili v AGP režo svoje matične plošče:
  • Leadtek GeForce4 MX420 bo najpočasnejši model, ki bo opremljen s 64 MB pomnilnika SDRAM, ki bo deloval s frekvenco 166 MHz. Frekvenca grafičnega čipa bo seveda višja - 250 MHz.

  • Leadtek GeForce4 MX440 bo malce bolj zmogljiv model, ki bo vseboval kar 64 MB DDR SDRAM pomnilnika in malce hitrejši grafični čip, ki bo deloval s frekvenco 275 MHz. Pomnilnik bo deloval s 400 MHz.

  • Leadtek GeForce4 MX460 bo sestavljena iz 300 MHz grafičnega čipa in bo izdelana v dveh različicah. Prva bo vsebovala 64 MB DDR SDRAM in druga različica 128 MB DDR SDRAM (končno!) pomnilnika, ki bo...

4 komentarji

GeForce4 čipi bodo zamudili

X-Bit Labs - Nvidia je čipe GeForce4 napovedovala za januar, vendar pa so predstavitev prestavili na februar. Nvidia se zaradi prestavitve datuma ne sekira preveč, saj ATI trenutno še vedno ni sposoben predstaviti naslednje generacije grafičnih čipov, ki se kodno imenujejo R300 in RV250, Titaniumi se trenutno prodajajo zelo dobro, TSMC pa ima svoje proizvodne zmogljivosti zasedene do skrajnosti. Številni viri poročajo, da zamuda ni posledica težav, saj naj bi bili prvi grafični čipi že poslani proizvajalcem grafičnih kartic.

13 komentarjev

Končno spet med pisuni ...

X-Bit Labs - Zadnje čase je moj največji problem hudo pomanjkanje časa, saj je naš razred zabredel v obdobje, ko so profesorji najbolj zagreti za spraševanje in napovedovanje novih kontrolnih nalog. To ste lahko opazili tudi po moji skoraj desetdnevni odsotnosti. Vendar nič se bati. Kakor hitro bodo tu jesenske počitnice, se lahko nadejate še večje količine novic, kot do zdaj. No, da pa ne bom samo utemeljeval svoje odsotnosti, sem vam pripravil kupček bolj ali manj zanimivih novic.
Sicer že vrabci zunaj čivkajo, da bodo novi Radeoni odlični grafični čipi, vendar se moramo zavedati dejstva, da so le-ti blazno nepriljubljeni med proizvajalci grafičnih kartic. Vzrok za nepriljubljenost je Nvidia, ki vedno znova forsira proizvajalce grafičnih kartic in jim grozi, da ne bodo nikdar več naredili niti 1 grafične kartice z Nvidia čipom, če se odločijo podpreti tudi druge rešitve konkurenčnih podjetij. Zadnja žrtev "Nvidiinega režima" je ASUS, ki je še pred kratkim veselo napovedoval svoje kartice na...

0 komentarjev

RDRAM vse bolj in bolj popularen

Electronic News - Sodeč po tem članku, se je povpraševanje za RDRAM pomnilnikom v zadnjem času zelo povečalo. Samsung, trenutno največji proizvajalec tega pomnilnika, ima trenutno zasedene vse proizvodne zmogljivosti in še vedno ni sposoben dohajati povpraševanja s strani Intela. Trenutno so sposobni zagotoviti 6 do 7 milijonov čipov na mesec, Intel pa zahteva okoli 10 milijonov.
Očitno Intelova reklama deluje in napovedi, ki smo jih objavili pred par dnevi niso iz trte izvite. Kakorkoli, Samsung nikakor ne bo izpustil takšne priložnosti in za december načrtujejo proizvodnjo kar 20 milijonov čipov, kar bo zadostovalo za 37% celotne proizvodnje tega pomnilnika. Medtem pa so cene Rambus zaradi velikega (umetno ustvarjenega?) povpraševanja spet začele rasti in trenutno en čip velja okoli $18, kar je tri krat več, kot SDRAM.

3 komentarji