»

Beležnica v Windows 11 postaja čedalje uporabnejša

Slo-Tech - Novosti v Beležnici se kar množijo in vrsto let zaspani urejevalnik (neoblikovanih) besedil doživlja drugo pomlad. Najnovejši dodatek sta možnosti samodejnega popravljanja (autocorrect) in preverjanja črkovanja (spellchecker), ki ju je Microsoft dodal v prihajajočo verzijo Windows 11. Novosti že lahko vidimo v kanalih Canary in Dev, ki sta namenjena preizkuševalcem prihajajočih funkcionalnosti. Sčasoma si bosta utrli pot tudi do redne verzije.

Zakaj se je Microsoft odločil vdahniti drugo življenje Beležnici, nikoli niso javno komentirali. A odkar je WordPad pristal na smetišču zgodovine, je Windows brez osnovnega urejevalnika besedil, ki bi imel kakšno funkcijo. Manko sta uspešno zapolnjevala Notepad++ in Notepad2, ki pa sta seveda konkurenčna izdelka tretjih razvijalcev. Microsoft je zato prenovil Beležnico še sam.

Funkciji delujeta podobno kot v resnejših pisarniških paketih. V dnevniških datotekah in pri urejanju kode bosta seveda izključeni, pri besedilu pa ne....

21 komentarjev

WordPad je tiho odšel

The Windows Blog - Septembra je Microsoft naznanil, da se WordPad v bližnji prihodnosti poslavlja, kar se je sedaj začelo dogajati. Rezi nikoli niso hipni, temveč potekajo v več stopnjah. Prva verzija Windows, ki je ostala brez legendarnega, dasiravno redko uporabljenega urejevalnika besedil, je Windows 11 build 26020 v Canary Channal. Zaenkrat bomo spremembo opazili le pri sveži namestitvi. Sčasoma bo umik dosegel tudi produkcijsko verzijo za končne uporabnike (torej bo posodobitev sistema odstranila WordPad). A dotlej nas loči še nekaj časa.

Druga aplikacija, ki jo nova verzija odpravlja, je People, medtem ko je Steps Recorder sedaj označen kot zastarel in se ne bo več posodabljal, uporabnike pa pozivajo k zamenjavi. Že lani je Microsoft iz Windows na smetišče zgodovine poslal Cortano, TLS 1.0 in 1.1, Microsoft Support Diagnostic Tool in AllJoyn. WordPada morda res ne bomo pogrešali s funkcionalnostnega vidika, a vendarle se s tem poslavlja kos zgodovine. Hkrati pa je Beležnica dobila nekaj...

23 komentarjev

Polovica iskanj na Googlu se ne konča s klikom

Axios - Letos poleti je Google dosegel nenavaden in pomenljiv rekord. Prvikrat v zgodovini se je zgodilo, da se je več kot polovica iskalnih poizvedb končala brez klika na kakšen zadetek. To ne pomeni, da so Googlovi zadetki čedalje slabši. To kaže, da Google uspešno širi svoj ekosistem in da čedalje dlje zadržuje uporabnike v njem. Navsezadnje se danes prek Googla opravi 94 odstotkov vseh iskalnih poizvedb, poleg tega pa Google ponuja še številne druge storitve (YouTube, Gmail, koledar, zemljevid itd.).

Drugi razlog, zakaj se številna iskanja končajo brez zadnjega klika iz Googla, pa je čedalje več odgovorov na vprašanja, ki jih pozna že Google. Pogosto se Google uporablja za preverjanje črkovanja (spellchecker), saj zatipkane iskalne termine sam popravi - običajno...

14 komentarjev

Windows bo znal pravilno brati Linuxove besedilne datoteke

Tega ne bo več

Microsoft - Ena izmed stvari, ki jih Windows počne pravilneje od Linuxa in MacOS-a, je zaključevanje vrstic v tekstovnih datotekah. Ironično je prav to razlog, da v privzetem urejevalniku golega besedila Beležnici tekstovne datoteke teh dveh operacijskih sistemov niso videti lepo. V Beležnici je vsebina teh datotek stisnjena v eno vrstico. Razlog je nekompatibilnost znakov za novo vrstico. In to se bo v novi verziji Windows z novo Beležnico spremenilo.

Na pisalnih strojih je bilo treba za prehod v novo vrstico storiti dvoje. Treba se je bilo premakniti na začetek vrstice, kar označuje ukaz CR (carriage return), potem pa je bilo treba papir prestaviti za eno vrstico, kar stori ukaz LF (line feed). Zato Beležnica in Windows nasploh še danes vrstice zaključujeta s tema ukazoma - na koncu...

48 komentarjev

Za Britance najpomembnejša sončno vreme in internet

ZDNet - Londonski Science Museum je izvedel zanimivo raziskavo, v okviru katere so tri tisoč odraslih Britancev spraševali, brez česa si ne morejo predstavljati življenja. Sestavili so seznam petdesetih pojmov, ki opisujejo stvari, ki so najbolj potrebne v življenju povprečnega Britanca. V prvi deseterici so kar štiri tehnološke iznajdbe IT-dobe.

Na prvem mestu je sončno vreme, kar je za Britance razumljivo. Že na drugo mesto so razvrstili povezavo do interneta, šele tretja pa je čista pitna voda. Na petem mestu je Facebook, ki je očitno bolj pomemben od zdravstvenega zavarovanja. Osmo mesto je zasedla elektronska pošta, deseterico pa zaključuje mobilni telefon. Od elektronike omenimo še Google...

6 komentarjev

Opera 10 prihaja

Slashdot - Že več kot dve leti sta minili od izida devete različice spletnega brskalnika Opera, ki je ves ta čas pridno napredoval in prilezel do podrazličice 9.62. V Opero se je razvil projekt norveškega telekoma iz leta 1994, ko so se za interno uporabo lotili razvoja lastnega kompaktnega in poskočnega brskalnika. Leto pozneje je Opera z drugo inačico postala dostopna tudi širši javnosti, kjer je veljala za zgled hitrega in učinkovitega programa, z čimer si je pridobila krog zvestih uporabnikov. Prenos je mogoč z uradne strani.

Včeraj je izšla alfa verzija Opere 10, kar pomeni, da nas do prave desetice loči še kar nekaj časa, a bolj zanimivo je dejstvo, da že ta z odliko opravi test Acid3. Trenutno ta preizkus združljivosti s spletnimi standardi opravi le pogon WebKit, in sicer na njem temelječa Safari 4 Developer Preview in gradnja 2778 Googlovega Chroma. Gecko, ki ga uporablja Firefox, doseže 93, IE na Tridentu pa 21 točk od stotih.

Pomembna novost, ki jo Opera načrtuje za deseto...

103 komentarji