»

Prvo poročilo Evropske komisije o dejanski porabi novo registriranih osebnih vozil

Primerjava dejanskih emisij ter emisij po WLTP

vir: Europa.eu
Europa.eu - Po aferi Dieselgate se je spremenilo precej na področju emisij cestnih vozil. Sprejet je bil takozvani globalno usklajeni preizkusni postopek za lahka vozila oz. WTLP, ki je odpravil razlike v testiranju vozil za različne trge in prinesel tudi bolj merodajne ocene porabe goriva in emisij. Ena izmed novih zahtev za dajanje na trg vozil v Evropski uniji je tudi obvezno nameščena certificirana naprava za merjenje dejanskih emisij vozila. Naprava zbira podatke o porabi goriva in jih posreduje proizvajalcu, ta pa jih je dolžan posredovati Evropski komisiji.

Na podlagi tako pridobljenih podatkov je Komisija izdala prvo poročilo o realnih emisijah novo registiranih avtomobilov in kombiniranih vozil. Poročilo temelji na podatkih zbranih v letu 2021, nabor podatkov pa zaradi postopnega uvajanja še ne vključuje vseh vozil in proizvajalcev. Posredovani so bili podatki za približno 10% vseh novo registriranih osebnih avtomobilov v EU ter 1% kombiniranih vozil, zaradi reprezentativnosti pa se...

60 komentarjev

EU se pripravlja na brezemisijska vozila leta 2035

Slo-Tech - Evropski parlament in Svet sta včeraj dosegla začasni dogovor o strožjih standardih za izpuste ogljikovega dioksida novih avtomobilov in kombiniranih vozil, s katerim se približujejo brezogljični prihodnosti. Dogovorili so se, da bo do leta 2030 treba zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida novih vozil za 50-55 odstotkov v primerjavi z vrednostmi iz leta 2021. Leta 2025 pa bo potrebno zmanjšanje 100-odstotno, torej se bodo prodajala le vozila brez emisij.

V Evropi so že sedaj v veljavi stroga pravila glede emisij, ki v povprečju ne smejo presegati 95 g CO2 na 100 kilometrov. Penali za preseganje znašajo 95 evrov na gram CO2 na kilometer za vsako prodano vozilo. Do leta 2030 bo treba te emisije razpoloviti, izjeme pa bodo veljale le za znamke, ki letno proizvedejo manj kot 10.000 vozil. Taki primeri so Ferrari, McLaren in Aston Martin. A leta 2035 bodo morali tudi ti preiti na vozila brez emisij.

V pripravi je tudi predlog za registracijo vozil, ki bodo vozila na ogljično nevtralna...

203 komentarji

Študija: opustitev lastništva vozil in prehod na Uber ali Lyft bi negativno vplivala na okolje

Slo-Tech - Raziskovalci s prestižne Carneige Mellon Univeristy v Pittsburghu so pod drobnogled vzeli navedbe ponudnikov prevozov na zahtevo, kakršna sta Uber in Lyft, da njihove storitve zmanjšujejo gnečo na cestah in s tem tudi onesnaževanje. Podrobna analiza je pokazala, da je situacija precej kompleksnejša. Onesnaženje zraka zaradi ene vožnje je na ta način res nižje, a so eksternalije bistveno večje. Namesto uporabnika prevoza jih plača družba.

Avtomobili imajo takoj po zagonu, ko so motor še ni ogrel, slabše obratovalne karakteristike. Takrat porabijo več goriva in predvsem izpuščajo bistveno več dušikovih oksidov (NOx), trdnih delcev (PM2.5) in hlapnih ogljikovodikov (VOC), kar so vse problematična onesnažila mestnega zraka. Če bi vsi opustili uporabo osebnih vozil in se prevažali z Uberjem, bi bile emisije navedenih onesnažil 50-60 odstotkov nižje. Stroški onesnaževanja iz tega naslova bi se znižali za 9-13 centov na vožnjo.

Toda po drugi strani odpoved lastništvu avtomobila prinese...

35 komentarjev

Lani prvikrat upadli povprečni izpustih novih vozil v EU

Slo-Tech - Evropska agencija za okolje (EEA) je sporočila, da so lani povprečni izpusti novih osebnih avtomobilov v primerjavi z letom pred tem upadli, kar se je zgodilo prvikrat po letu 2016. Vozila, prvikrat registrirana v EU, Islandiji, Norveški ali Veliki Britaniji, so v povprečju izpuščala 107,8 grama CO2 na prevožen kilometer, kar je 12 odstotkov manj kot leto pred tem. Pomemben delež je k temu prispeval tudi razmah električnih vozil, ki so lani predstavljala 11 odstotkov vseh na novo registriranih vozil (predlani pa zgolj 3,5 odstotka). Temu ustrezen je velik padec povprečnih izpustih novih osebnih avtomobilov. Zmanjšanje pa beležijo tudi pri lahkih gospodarskih vozilih, ki so izpuščala 157,7 g CO2/km, kar predstavlja 1,5-odstotni padec. Delež električnih vozil se je v tem segmentu povečal z 1,4 na 2,3 odstotka.

EEA redno zbira podatke o prodanih vozilih v Evropi. Podatki o izpustih se izračunajo iz porabe goriva, kot jo izmeri novi test WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test...

17 komentarjev

V ZDA odkrili nove goljufive porscheje, VW priznal zavajanje glede porabe

vir: Reuters
Reuters - V medijih je vihar zaradi Volkswagnove afere z goljufanjem pri izpustih dušikovih oksidov iz dizelskih motorjev sicer nekoliko potihnil, a to ne pomeni, da imajo v Wolfsburgu kaj manj dela. Ameriška agencija za varstvo okolja EPA je sporočila, da so po njihovih podatkih goljufali tudi v vozilih znamke Porsche ter še nekaterih volkswagnih in audijih. Seznamu goljufivih vozil se tako pridružujejo vozila znamk Audi in Porsche s trilitrskimi dizelskimi motorji; doslej so bili problematični le dvolitrski. V ZDA so tako od danes naprej problematična vozila Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne, Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8, A8L in Q5. K tem je seveda treba prišteti še 11 milijonov vozil po celem svetu, za katera je Volkswagen že pred tem priznal, da...

192 komentarjev

Proizvajalci avtomobilov prirejajo statistike o porabi

Guardian - Navajeni smo že, da deklarirane oziroma oglaševane porabe avtomobilov v resničnem življenju ne dosežemo. Čeprav proizvajalec izmeri porabo za različne profile vožnje, torej mestno, avtocesto in kombinirano, je realna poraba potem daleč od te vrednosti. Pomislili bi, da je razlog težka noga voznika in neidealne razmere v prometu. A raziskava, ki jo je opravila vodilna evropska nevladna organizacija na področju prometa Transport & Environment, je pokazala, da proizvajalci avtomobilov zavestno goljufajo.

Deklarirana poraba goriva ni le marketinški podatek, ampak je pomembna tudi za obdavčitev. Vozila v Evropski uniji so obdavčena glede na količino ogljikovega dioksida, ki ga izpustijo v okolje na prevožen...

183 komentarjev