»

Amazon obupuje nad veleblagovnicami brez blagajn

Theinformation - V Amazonu bistveno krčijo rabo tehnologije Just Walk Out, ki avtomatizira prodajo na način, da kupec zgolj nabere izdelke in odide iz prodajalne. Pristopa očitno niso uspeli dovolj izpopolniti (plačljiv vir, alternativa).

Pred šestimi leti so pri Amazonu začeli odpirati trgovine z napredno tehnologijo brez blagajn, Just Walk Out. Kupci so ob vstopu poskenirali svoj telefon, kar je bila tudi vsa potrebna interakcija s sistemom prodaje; nato so preprosto s polic vzeli, kar so si zaželeli, in odkorakali ven. Sistem je z množico kamer in tehnologijo prepoznave podob zabeležil, kaj vse so nabrali, in temu primerno obremenil njihov Amazonov račun. Vsaj v teoriji, to je. V praksi je namreč pristop trpel za kopico večjih ali manjših težav. Za čim bolj zanesljivo delovanje so morali biti izdelki skrbno pospravljeni na prave police in sistem se je zmedel že, če je kateri od kupcev artikel vrnil na napačno, zato je moralo biti v takšni trgovini še vedno dosti Amazonovih delavcev iz mesa in...

42 komentarjev

Amazon lansiral plačevanje z odčitavanjem dlani

vir: Amazon
Amazon - Amazon je v dveh svojih seattlskih trgovinah brez prodajalcev v preteklem tednu pričel s preizkušanjem biometričnega sistema plačevanja Amazon One s skeniranjem dlani. Podjetje tehnologije ne namerava uporabljati zgolj v svojih izpostavah, temveč jo želi prodajati tudi konkurenci.

Pri Amazonu so v preteklih dveh letih pričeli odločno uvajati fizične trgovine brez prodajalcev in to tehnologijo tržijo tudi drugod. Tokrat pa skušajo področje razburkati še na drugačen način: z biometričnim načinom plačevanja z dlanjo Amazon One, ki je primeren tudi za "primitivnejše" nabavljanje s človeškimi prodajalci, a strankam omogoči plačevanje brez dodatnih predmetov, ki jih drugače lahko pozabijo doma. Vsaj tako gre oglaševalski pamflet. Že od lani smo vedeli, da podjetje snuje takšno rešitev in lanskega decembra smo zapazili tudi vložitev patenta. Seveda Amazon ni prva firma, ki se je spomnila odčitavanja dlani, toda njegova velikost in sposobnost inženirjev bi kaj lahko pomenili jeziček na...

11 komentarjev

Amazon odprl največjo veleblagovnico brez prodajalcev

Slo-Tech - Pred dvema letoma je Amazon odprl prvo fizično trgovino brez blagajn, kjer izdelke preprosto naberemo v košaro, kamere v trgovini pa avtomatično prepoznajo izdelke in ob izhodu bremenijo kreditno kartico. Že dve leti pred tem je Amazon podobno trgovino postavil za svoje zaposlene, obema pa je skupna bolj butična velikost. Do danes je takšnih prodajaln zraslo že dva ducata. Nič več. Amazon je odprl prvo pravo veleblagovnico brez blagajn.

Nova trgovina Amazon Go Grocery meri 1000 kvadratnih metrov in stoji v Seattlu (predel Capitol Hill), torej dober kilometer od Amazonovega sedeža. Velikosti primeren je tudi nabor izdelkov, saj imajo več kot 5000 izdelkov, ki jih budno spremljajo kamere. Temu se pravi tehnologija Just Walk Out, ki strankam omogoča, da se po nakupu preprosto sprehodijo skozi izhod. Ob vstopu morajo aktivirati aplikacijo Amazon Go, kamor vnesejo podatke o svoji kreditni kartici. Potem kamere in senzorji po celotni trgovini spremljajo vsak njihov korak in sproti...

13 komentarjev

Amazon postavil fizično trgovino brez blagajn

Amazon - Amazon že zdavnaj ni več sinonim le za spletno nakupovanje, kjer je sprožil ogromno revolucijo, temveč čedalje bolj sega v fizični svet trgovin iz malte in opeke. Novo revolucijo želi zanetiti s trgovinami, kjer ne bo blagajn in s tem povezanih vrst. Prihodnje leto bo v domačem Seattlu odprl trgovino, kjer bodo kupci izdelke preprosto zložili v košaro in odnesli iz trgovine.

Nekaj podobnega smo napovedovali že pred leti, a tedaj se je zdelo, da bo to udejanjila tehnologija poceni čipov RFID, ki bodo na vsakem izdelku. Amazon se je istega cilja lotil popolnoma drugače. Računalniška moč je dandanes dovolj napredovala, da lahko uporabimo strojno učenje, računalniški vid in podatke z...

77 komentarjev

Amazon uporablja že 15.000 robotov

Amazon - Prek spleta se je lani prodalo za 4500 milijard dolarjev blaga. Največji spletni trgovec Amazon je zabeležil 37 milijonov naročil oziroma dobrih štiristo vsako sekundo. Pravkar smo vstopili v najbolj obremenjen čas leta, ki traja od črnega petka do novega leta, zato je Amazon pokazal, kako izpolnijo čedalje več naročil - z roboti!

Robotizacija proizvodnih procesov ni nič novega. Eden odmevnejših primerov je pogodbeni proizvajalec strojne opreme Foxconn, kjer so natančni roboti že cenejši od parov pridnih kitajskih rok. Ne gre le za proizvodnjo in logistiko - roboti resnično prevzemajo čedalje več opravil.

V Amazonu jih je danes kar 15.000, je razkril spletni gigant. Pred dvema letoma so za 775 milijonov dolarjev kupili...

117 komentarjev

Domače branje: Brad Stone: Amazon (2014)

Slo-Tech - Statistik in esejist Nassim Nicholas Taleb ni prav velik oboževalec zgodovinopisja. V knjigi Črni labod je zapisal, da zgodovinarji skoraj vedno zagrešijo »pripovedno napako«, saj podležejo človeški potrebi, da iz naključnih in nepovezanih dogodkov napletejo prepričljivo, a neresnično zgodbo. Največ kritik je namenil podjetniškim biografijam, saj je trdil, da pripovedovalci vedno poiščejo in izberejo samo tiste dogodke, ki navidez logično pojasnijo razloge za uspešne zgodbe ali jih celo pripišejo »preroškim«, »karizmatičnim« in »drznim« junakom. Čeprav so morda imeli zgolj – srečo.

S podobno zgodovinopisno zagato se je v uvodnem delu knjige o Amazonu (Učila, 2014) srečal tudi ameriški publicist in novinar Brad Stone.

Spraševal se je, kako naj zapiše zgodbo o uspehu Amazona, da ne bo zagrešil talebovske pripovedne napake. Naj jo zgradi okrog izjemno inteligentnega, megalomanskega in družbeno neprilagojenega ustanovitelja z nenavadno življenjsko zgodbo? Jo prikaže kot preplet...

8 komentarjev