»

Schleswig-Holstein gre na Linux

Slo-Tech - Pred dvema desetletjema se je münchenska mestna uprava odločila prestopiti na Linux, s čimer naj bi privarčevali milijone. Rezultat je bil katastrofalen, saj so po prehodu naredili korak nazaj in se vrnili na Windows, kar je stalo skoraj sto milijonov evrov. Sedaj želi isto poizkusiti zvezna država Schleswig-Holstein.

Več kot 30.000 računalnikov javne uprave bodo v celoti prestavili na Linux. To pomeni, da bodo zamenjali operacijski sistem, pisarniški paket v LibreOffice, druge izdelke (Nextcloud, Open Xchange/Thunderbird, Univention AD-Connector) in internetno telefonijo. Zamenjali bodo torej Windows, Office in tudi oblačne storitve, kot so Sharepoint, Exchange in Outlook. S prehodom si želijo zagotoviti digitalno suverenost, kamor sodijo neodvisnost, varnost in trajnost. Eden izmed povodov za odločitev je tudi ugotovitev, da je Evropska komisija kršila splošno uredbo z uporabo paketa Microsoft 365.

Nemčija ni edina država, ki se odmika od Microsofta. Najdlje so pri tem Kitajci,...

72 komentarjev

Schleswig-Holstein gre na Linux

Slo-Tech - Nemška zvezna dežela Schleswig-Holstein bo do konca leta 2026 na več kot 25.000 računalnikih v javni in državni upravi, vključno s šolami, namesto Microsoftovega pisarniškega paketa uporabljala LibreOffice. V nadaljevanju bodo zamenjali tudi operacijski sistem, in sicer bodo z Windows prestopili na Linux. Parlament je že sprejel ustrezne dokumente.

Pristojni minister Jan Philipp Albrecht je v intervjuju za c'net pojasnil, kako se bodo prestopa lotili in v čem se bo razlikoval od spodletelega münchenskega poizkusa. V koalicijsko pogodbo so prestop na odprto kodo v Schleswig-Holsteinu zapisali že leta 2017 na zahtevo Zelenih. Sedaj postajajo načrti konkretnejši.

Minister je pojasnil, da z uporabo plačljive programske opreme trkajo na meje možnega, tako v finančnem smislu kakor v smislu digitalizacije javne uprave. Od odprte kode pričakujejo več fleksibilnosti in nižje stroške, ob tem pa poudarja še varovanje zasebnosti in podatkov. Za zdaj ostaja Schleswig-Holstein edina zvezna...

117 komentarjev

V Münchnu bo povratek na Windows stal 90 milijonov evrov

Slo-Tech - Münchenski mestni svet je po pričakovanjih sledil predlogu odbora za administracijo, ki je pred dvema tednoma dokončno priporočil povratek na Windows in na seji podprl umik Linuxa z računalnikov v mestni upravi. Leta 2003 začeti projekt migracije mestne uprave na Linux, v sklopu katere je potekala tudi temeljita reorganizacija IT-služb, je tako končan. Do leta 2022 bodo na računalnikih ponovno poganjali Windows.

Po končnem glasovanju so razkrili tudi oceno stroškov, ki so jo do glasovanja skrivali. Da bo približno 18.500 računalnikov z Linuxovo distribucijo LiMux in 10.700 računalnikov s starimi verzijami Windows prestopilo na novo različico Windows, bodo zapravili 86 milijonov evrov. Od tega bodo pet milijonov evrov porabili za nadgradnjo strojne opreme, 24...

237 komentarjev

Toulouse s prehodom na LibreOffice privarčeval milijon evrov

Slo-Tech - Oblasti v četrtem največjem francoskem mestu Toulouse so s prehodom na odprtokodno programsko opremo v zadnjih treh letih privarčevale milijon evrov, pišejo na straneh Evropske komisije.

Pod tedanjim županom Pierrom Cohenom so leta 2011 sprejeli odločitev, da začno prehod na odprto kodo in se pridružijo organizaciji April za promocijo in zaščito odprte kode. Cohen pojasnjuje, da Toulouse leta 2008, ko je zasedel župansko mesto, ni imel izdelane javne digitalne politike. Kot informatik po izobrazbi se je odločil to spremeniti. Takrat so vsi računalniki v lokalni javni upravi, teh je bilo deset tisoč, poganjali Windows in Office.

Erwane Monthubert, ki je bila v tem mandatu (2008-2014) odgovorna za IT, pojasnjuje, da niso bili a priori proti...

76 komentarjev

Freiburg hoče nazaj na Microsoft Office

Heise - V nemškem Freiburgu so leta 2007 začeli projekt nižanja stroškov za programske licence, v sklopu katerega je stekla migracija z licenčnega pisarniškega paketa Microsoft Office na odprtokodni OpenOffice. Od tedaj so računalniki mestne uprave poganjali oba pisarniška paketa, saj starih licenc za Office niso vrgli proč, niso pa več kupovali novih. Prav tako so zapovedali uporabo odprtih standardov za pošiljanje dokumentov (ODF). Po petih letih bo mestni svet v torek (dnevni red seje) glasoval o vrnitvi k Microsoft Officeu, saj OpenOffice ni izpolnil pričakovanj. Zagovorniki in razvijalce odprte kode v Nemčiji so besni, in to upravičeno.

Besni pa so zato, ker so projekt odgovorni izvedli zelo malomarno. Junija 2007 so...

46 komentarjev

OpenOffice neodvisen od Oracla, po novem LibreOffice

The Register - Projekt odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice se je ločil od Oracla, kateri je pridobil nadzor nad njim s prevzemom prejšnjega skrbnika Suna. Odslej bo nad razvojem OpenOffica bdel neodvisen komite razvijalcev in projektnih menedžerjev v lokalnih jezikih. Projekt OpenOffice.org se za zdaj imenuje The Document Foundation, medtem ko je paket OpenOffice prejel začasno ime LibreOffice.

Oracle so seveda povabili, da postane član nove fundacije in obdrži nekaj besede pri razvoju. Prav tako so ga prosili, da jim odstopi pravico do uporabe znamke OpenOffice.org, ki jo ima. Če jim je ne bo, se bomo morali privaditi na ime LibreOffice. Oracle medtem razvija zaprtokodni...

126 komentarjev