»

Google ukinil VPN, ker ga nihče ne uporablja

Slo-Tech - Google je uporabnikom storitve Google One VPN že sporočil, da bodo še letos storitev ukinili. Točnega datuma še niso razkrili, a odločitev je že sprejeta. Za ukinitev še enega Googlovega izdelka so se odločili, ker preprosto ni imel dovolj uporabnikov.

Google One VPN so zagnali leta 2020 in je bil sprva omejena na naročnike paketa Google One, ki so za 2 TB prostora plačevali 10 evrov mesečno. Šele lani so storitev krog upravičencev razširili in odtlej je na voljo vsem naročnikom Google One, torej tudi v najcenejši inačici za dva evra mesečno. A tudi to ni bilo dovolj, da bi nabrali dovolj uporabnikov.

Poleg Google One VPN podjetje ponuja še dva izvedenki VPN, in sicer Pixel VPN za lastnike istoimenskih telefonov in Google Fi VPN za naročnike Google Fi. Ali bodo ukinili tudi ti dve, za zdaj še ne razkrivajo. A vendarle - ni tako presenetljivo, da storitev VPN podjetja, ki je največji zbiralec podatkov na internetu, ni bila zelo priljubljena.

17 komentarjev

Google Drive omejen na pet milijonov datotek

Slo-Tech - Sredi letošnjega februarja je Google v oblačni shrambi Drive uvedel omejitev števila datotek, ki ni povezana z velikostjo ali zakupljeno količino prostora. Ne glede na kapaciteto, ki jo zasedajo, uporabniki ne morejo imeti več kot pet milijonov datotek. Uporabniki so težavi začeli množičneje poročati ta teden, analiza prijavljenih hroščev v Google Drive API pa je pokazala, da gre za februarsko spremembo.

Google uradno nikjer ne omenja te omejitve. Ko uporabniki kupijo prostora na Gogole Driveu, o tem nikjer nič ne piše. Google Workspace ima na primer omejitev 5 TB, Google One pa tudi do 30 TB (za 150 dolarjev mesečno). Za oboje velja omejitev pet milijonov datotek, je možno razbrati iz pričevanj. Googlov tiskovni predstavnik je potrdil, da omejitev pet milijonov datotek obstaja in da ne gre za hrošča, temveč namensko odločitev z namenom preprečiti zlorabo sistema, ki bi lahko vplivala na njegovo stabilnosti.

Podobno omejitev ima Google Drive tudi pri deljenju datotek. Z ostalimi...

11 komentarjev

Prihodnji teden Google Photos ne bo več neomejen

CNet - Bliža se 1. junij, ko bo Google Photos začel šteti velikost datotek. Osnovni brezplačni profil v Googlovih storitvah meri 15 GB, kar se deli med vse storitve. Največja porabnika sta Google Photos in Gmail, kjer se zlasti fotografije hitro naberejo. Doslej so fotografije, ki so bile v oblak shranjene v stisnjeni velikosti (high quality), iz te kvote izvzete. Štele so le fotografije, ki so se shranjevale v izvirni kakovosti (original quality).

Od torka bodo vse fotografije štele v kvoto. Obstoječe uporabnike bo razveselilo dejstvo, da bo to veljalo le za fotografije, ki bodo naložene pozneje. Kar bo torej do 31. maja na Google Photos, ne bo nikoli (vsaj do naslednje spremembe) štelo v teh 15 GB. Google želi seveda čim več ljudem prodati plačljive pakete. Google One v osnovni verziji ponuja 100 GB in stane 2 dolarja mesečno.

Kdor uporablja Google Photos, si lahko pomaga tako, da do torka poskrbi, da so vse obstoječe fotografije prenesene v oblak, saj bodo tako ostale izven omejitev....

63 komentarjev

Google One začel svojo pot v ZDA

TechCrunch - Pred časom je Google naznanil Google One, naročniško storitev na hrambni prostor v oblaku za običajne potrošnike, ki bo nadomestila Google Drive. Včeraj so na novost začeli preseljevati ameriške uporabnike Google Driva, ponudba pa naj bi kmalu dosegla tudi druge države.

Verjetno najbolj pomembno je, da je splovitev nove storitve znova znižala cene prostora v oblaku. Google je ceno svojega terabajta praktično prepolovil - dva TB vas bo po novem mesečno stalo 9,9 dolarja, za kar smo na Google Drivu še donedavna dobili samo terabajt. Za tiste z manjšimi ambicijami, pa se cenik začne pri...

10 komentarjev

Google pripravil storitev One Pass

Google - Googlov izvršni direktor Eric Schmidt je v Berlinu najavil sistem Google One Pass, ki bo namenjen plačevanju digitalnih vsebin. Založniki bodo z njim vzdrževali neposredno razmerje s kupci, ki bodo po nakupu do vsebin lahko dostopali na tabličnih računalnikih, pametnih telefonih in spletnih straneh z enotnim uporabniškim imenom in geslom. S tem bo odpadla potreba po večkratnem nakupu vsebin za branje na različnih napravah ali težavno prenašanje z naprave na napravo.

Založniki bodo lahko sami določili ceno in način plačila za vsebine (naročnine, pavšal, po posameznih člankih). Plačila se bodo izvedla prek Google Checkouta. One Pass je za zdaj omejen na Kanado, Francijo, Nemčijo, Italijo, Španijo, Veliko Britanijo in ZDA. BBC poroča, da...

0 komentarjev

Google pripravlja iskalnik po glasbi

Wired News - Wired poroča, da Google pripravlja nov iskalnik po glasbenih datotekah, ki bi ga lahko ugledali že prihodnji teden. Sklicujoč se na interne vire, sicer priznavajo, da večina informacij sicer še manjka. Povsem znano ni niti še ime: omenjajo se možnosti Google Music, Google Audio in Google OneBox. Uporabniki bodo imeli možnost iskati po skladbah, pri čemer bodo zadetki vodili na strani Lala ali iLike, kjer bo moč poslušati posnetke. Obe podjetji za naslednjo sredo načrtujeta dogodek z imenom Discover Music, kjer naj bi vso stvar uradno predstavili. Bomo videli, kaj bo nastalo iz tega.

9 komentarjev