»

Abit predstavil tehnologijo Silent OTES

AnandTech - Za hlajenje veznega čipovja na matičnih ploščah ponavadi skrbijo majcena hladilna rebra, na katerih je občasno tudi brenčeč ventilatorček. Obe možnosti sta precej nebogljeni, posebno če se lotimo navijanja, takrat je ponavadi potrebno uporabiti aftermarket rešitev. Abit se zato je odločil, da svojim uporabnikom ponudi hladilni sistem, ki je boljši od povprečja, obenem pa ostaja pasiven in posledično neslišen - predstavili so Silent OTES. Sistem sestavlja manjši hladilnik na samem čipu, ki je s toplotno cevjo povezan z rebri ob robu matične plošče, kjer so tudi priključki. Do reber tako priteka hladnejši zunanji zrak, ker so neposredno na zadnji strani ohišja. Celotno novico lahko preberete na AnandTechu.

12 komentarjev

ATI Radeon Xpress

The Register - ATI je podjetje, znano predvsem po svojih grafičnih čipih, obenem pa izdeluje tudi vezna čipovja. Tako so napovedali svoje prvo vezno čipovje s podporo PCI Express za naslednji mesec in mu nadeli ime Radeon Xpress. Nov ATIjev izdelek bo najprej na voljo za AMD Athlon 64, in sicer v dveh različicah - 200G in 200P, znana tudi kot RS480 in RX480. Vezno čipovje z imenom 200G bo vsebovalo integrirano grafično jedro RV370, okoli katerega sta zgrajena tudi Radeon X600 ter X300, medtem ko bo 200P verzija brez vgrajenega grafičnega jedra.

Vezna čipovja za Intelove procesorje pa se imenujejo RC400 in RS400, od katerih bo imela RC400 verzija prav tako vgrajeno grafično jedro RV370. Izdelek naj bi bil na voljo novembra, medtem ko bodo vezna čipovja za AMD na voljo oktobra. Več o novostih si lahko preberete na tej hiperpovezavici.

12 komentarjev

Vodno hlajenje ... miške?!

Rabid Hardware -

Modificiranje računalniške opreme, takšne in drugačne, ni nič nenavadnega. Prične se z navijanjem in vgradnjo novih ventilatorjev v sistem, konča pa z vodnim hlajenjem vseh vitalnih delov računalnika. Ali pa še tu ne. Vodno hlajeni procesorji, vezna čipovja in morebiti celó pomnilnik niso nič nenavadnega, a na RabidHardware so se lotili nenavadnega podviga. Vodno so se odločili hladiti miško in tipkovnico. Kaj s tem pridobite, razen kulish efekta, ni znano. Povezava!

20 komentarjev

Izboljšanje hlajenja veznega čipovja

Tech Patrol - No tole pa je za začetnike zelo dober članek. Pove in pokaže nam, kako izboljšati hlajenje veznega čipovja, dodam pa lahko, da se tako izboljša hlajenje kateregakoli čipa.
Proizvajalci so ponavadi škrti s termalno pasto, tako da pomaga že samo nanos le te med čip in hladilnik. Če koga to zanima, zve vse detajle tukaj. Dodal bi samo še tole, po mojih izkušnjah, je dal tip v tem članku na čip preveč termalne paste.

0 komentarjev

VIA čipovja od znotraj

VIA Hardware - Tudi fantje na VIA Hardware so se prepustili Radostni Destrukciji, le da so se znesli nad njihovimi najljubšimi matičnimi ploščami, takimi z VIA veznimi čipovji. S plošč so namreč odlotali North Bridge veznih čipovij, jih razstavili ter poslikali. Skozi čas je nastala prava zbirka, ki si jo lahko ogledate tukaj. Torej, če vas je vedno zanimalo, kako izgleda vezno čipovje od znotraj, si stvarco le oglejte. Po moje boste razočarani .

0 komentarjev