»

Pirhi v programih

ComputerWorld - Velika noč je nadvse primeren čas, da se spomnimo računalniških pirhov oz. v angleščini easter eggs. Gre za skrita sporočila, šale, aluzije, podpise in druge domislice, ki jih avtorji programov malo za šalo in malo za res vgradijo v programe. V zadnjih letih so nekatera podjetja, denimo Microsoft, sicer prepovedala programerjem vstavljanje pirhov v programe. Logika je takšna, da če so programerji uspeli v program z vednostjo odgovornih ali brez pretihotapiti tovrstno kodo, bi lahko enako storili s kakšno zlobno kodo, kar postavlja pod vprašaj integriteto programja. Temu navkljub še vedno najdemo marsikakšno velikončno jajce. Na ComputerWorld so pripravili pregled desetih najbolj zanimivih.

11 komentarjev

KT400, SOYO

Hexus - O teh ploščah je bilo napisanih že toliko novic in testov, da o njih čivkajo že vrabčki na strehah. A še vedno jih za nekatere ni dovolj. Eden izmed teh fanatikov je na Hexus spisal članek o plošči podjetja Soyo. Plošča ima v imenu besedo Platinum, ki nam namiguje na njeno barvo - plošča je namreč v srebrno-sivi barvi - a to je tudi edina stvar, ki naredi to ploščo "platinasto" (s takim imenom smo pričakovali tudi kakšne posebne priboljške). Da pa ne bomo preveč razglabljali o specifikacijah, je tu vsem dobro poznani: Klik!

1 komentar

Velikonočno jajce v 3DMark2001

Slashdot - Da ne boste mislili, da so na t.i. easter egge nori samo založniki DVD-jev. Ne, tudi proizvajalci programske opreme se kdaj pa kdaj malce preveč dolgočasijo in v svoj izdelek vgradijo kakšno skrito lastnost. Izgleda, da so se dolgočasili tudi pri Madonionu, saj so v svoj 3DMark2001 vgradili igrico, ki se imenuje Holy Cow. Kako priti do nje, pa si preberite tukaj. Namig: nič zafrkavanja s pravočasnim klikom, le malce drugačno poimenovanje vašega projekta (Project Menu) .

0 komentarjev

Lost and found!

Tom's Hardware - Joj, to so ti eni geniji! Novell Inc.-ovi strokovnjaki so pomagali vzdrževalcem omrežja (IT workers) na University of North Carolina rešiti uganko izginulega serverja ! Sicer je res, da je delal brezhibno, (čeprav je bil pogrešan cela 4 leta) vendar nihče ni vedel, kje se fizično nahaja! To so ugotovili tako, da so sledili kablom, ki so povezovali server z ostalim svetom! Lhko uganete kje se je nahajal? Bil je dobesedno ZAZIDAN ! Mislim WTF? Kdo bi zazidal server? No, izkazalo se je, da so ga po nesreči vzdrževalci kar zazidali! LOL Ah, kaj vse se spomnijo ti nori Američani....

18 komentarjev