»

XP 2000 vs P4 2200

The Register - Sicer bi človek rekel, da smo o teh testih že poročali, če ne bi tokrat prebral čisto drugačnega videnja celotne štorije, o katerem poročajo na The Register. Štorija poteka nekako takole - Avtor je na test dobil dva sistema, oba z pol gigabajta pomnilnika. Prvi je bil AMDjev Athlon XP 2000+, drugi pa Intelov P4 2200. Hudič v vsej stvari je bil, da je bila plošča, na kateri se je potil Athlon, defektna in nikakor ni hotela delovati na 133 MHz zunanje frekvence - tudi po brezbrojnih ponovnih namestitvah operacijskega sistema ter prepisih BIOSa. Tako sta se pomerila Athlon 2000, delujoč na 100 MHz FSB, kar odgovarja 1250 MHz, ter Intelov favorit? Rezultati vas bodo presenetili, saj je v polovici testov AMD bil še vedno hitrejši. Aja, saj res - Pentium je bil sparjen z ultra-hitrim RAMBUS pomnilnikom. Sem končno dokazal svoje? :D

18 komentarjev

AMD Athlon XP 2300+ vs Intel Pentium 4 3000

Tom's Hardware - Boj med AMDjem ter Intelom se nadaljuje. Prav zato so na Tom's Hardware primerjali po enega iz najnovejše družine procesorjev vsakega podjetja - Pentiuma 4 2200@3000 ter Athlona4 1666@1866. Zaradi same omejitve 0.18 mikronskega proizvodbenega procesa lahko rečemo, da je 1866 MHz za Palomina že pravi dosežek, enako pa gre 0.13 mikronskemu Pentiumu4. Navkljub ogromni razliki v številu ciklov na sekundo je Pentium4 vodil le za 10-15% iz že znanih razlogov (20-stopenjski cevovod,...). Če bi Tomu le uspelo naviti Palomina na 1950 MHz, bi brali drugače, saj bi bila procesorja popolnoma izenačena. Ste še vedno fan AMDja ali boste počasi začeli razmišljati o Intelu? Klik!

28 komentarjev

Nov test pri Tomu

Tom's Hardware - Tokrat so se pri Tom's Hardware spravili stestirati dva navita procesorja. AMD-ja XP 2000+ so navili na 2300+, intelov P4 2200 pa tiktaka pri 3000 MHz. In kaj so ugotovili? Po njihovih testih AMD zaostaja, a vse to bi se lahko spremenilo (tako vsaj menijo), če bi pri AMD-ju prešli na 0.13 mikronsko tehnologijo. Test si lahko ogledate tukaj.

2 komentarja

Primerki Nehemiaha naslednjo četrtino

več strani - Procesor C3 je na novičarski sceni naredil kar nekaj prahu, vendar pa zaradi tega na zahodu ni užil kakšnega uspeha. Popoln kontrast zahodnemu delu tržišča pa naj bi bila Kitajska, kjer se C3 sploh ni odrezal slabo. Drugače pa je po testih sodeč C3 povsem soliden procesor, ki v raznih sintetičnih programih ne zaostaja veliko za Celeroni. Kljub malce mlačnemu odzivu, pa si VIA ne da in že pospešeno dela na procesorju s kodnim imenom Nehemiah, ki bo ob koncu razvoja dobil ime C4. Procesor bo zdizajniran za hitrosti do 1.3 GHz, uporabljal bo 133 MHz vodilo (FSB), vseboval pa bo še 128KB prvostopenjskega (L1) in 256 KB drugostopenjskega (L2) predpomnilnika. Izdelan bo v 0.13 mikronski tehnologiji, prve primerke pa naj bi videli že naslednjo četrtino.
Kar zanimiv procesor, ki naj bi brez težav konkuriral Athlonom in Pentiumom4, kajne? Bi bil, vendar če procesor vzamemo malce bolj pod drobnogled ugotovimo, da ta zanimivost kar precej skopni. Zakaj? C4 bo na tako visokem taktu deloval s...

0 komentarjev

AMD zapušča megaherce

CNet - Pri Advanced Micro Devices so sprejeli odločitev, da svojih procesorjev ne bodo več označevali glede na število ciklov (MHz), ki so jih sposobni izvesti v sekundi, ampak s 'številom', ki označi, s kako hitrim Pentiumom se lahko primerja.

Roko na srce, ta pristop sta Cyrix in AMD v preteklosti že uporabljala, vendar sta ga tudi upostila (kar niti ni čudno, glede na Cyrixove zlorabe). Na splošno je znano, da AMDjevi procesorji cikle izkoriščajo bolje, medtem ko jih Intelovi slabše, vendar jih lahko izvedejo več. Logična posledica je, da je po raznih benchmarkih Athlon 1.5 GHz ekvivalent Pentiumu IIII 1.8 GHz. Eden od razlogov za to odločitev je tudi dejstvo, da se kupci pri izbiri procesorjev odločajo predvsem na podlagi 'gole hitrosti' oz. megahercev, ne pa tudi 'overall performance'. Klik!

22 komentarjev

Intelovi 0.13 in 0.18 mikronski procesorji

The inquirer - Ta novica na The Inquirerju sicer ni nič posebnega, je pa zanimiva, ker v obliki roadmapa obravnava Intelove procesorje v 0.13 in 0.18 mikronski tehnologiji. Ob roadmap sliki je sicer tudi nekaj teksta, vendar nič takega, kar nebi že slišali (umiranje Pentiuma 3, prehod iz 0.18 na 0.13 mikronsko tehnologijo). Zeh . Legenda:
Svetlo rjava - 0.18 mikronski procesorji
Zelena - 0.13 mikronski Northwoodi
Roza - mešanica 0.18 mikronskih in 0.13 mikronskih Pentiumov 4
Svetlo modra - 0.13 mikronski Celeroni

1 komentar

Intelovi in AMDjevi načrti za prihodnje leto

AnandTech - AnandTech je objavil zanimiv članek o procesorjih v letu 2001. Če je za leto 2000 veljalo, da je bilo zelo vroče, kar se tiče novih procesorjev, lahko brez zadržkov rečem, da bo 2001 tudi... Z AMDjeve strani nas bosta naskočili dve novi jedri za Athlone, Palomino in Thoroughbred, pa tudi prvi 64 bitni procesorji za domačo uporabo. Intel nas bo po drugi strani razveseljeval z 0.13 mikronskimi Pentiumi4 in novimi Coppermini-T. Skratka, zanimivo bo, v zgoraj omenjenem članku pa je vse skupaj podano še precej bolj podrobno.

0 komentarjev

Tudi AMD na 0.13 mikronski tehnologiji

CNet - Potem, ko je Intel vse stavil na izid 0.13 mikronskega Pentiuma4 ( NorthWooda ) v začetku 2002, je AMD galantno odgovoril z najavo dveh novih procesorjev, Thoroughbreda in Appalooosa ( mater, kje dobijo ta imena [:D]). V prvem primeru gre za predelanega Palomina ( ki je predelani TBird [;)]) na 0.13 mikronski tehnologiji in za bakrenimi povezavami, drugi pa je, kot ste lahko uganili, predelani Morgan ( aka predelani Duron ). Za informacije o dejanskih zmogljivostih pa bomo še malce počakali [:))]. Več informacij najdete tukaj.

5 komentarjev