»

Thunderbird in Spitfire samo še lep spomin

X-Bit Labs - Nenehen razvoj je lepa stvar, saj smo vedno znova priča novim izdelkom, ki so še boljši in včasih tudi cenejši od starejših. Vendar pa nenehen razvoj zahteva, da nekateri izdelki zapustijo tržišče in se ohranijo le kot lep spomin v glavah številnih zadovoljnih uporabnikov. To se je pred kratkim zgodilo AMD-jevim Thunderbirdom in Spitfirom, za katere na tržišču enostavno ni bilo več prostora, saj so jih popolnoma nadigrali procesorji na jedru Palomino in Morgan. Tako so se AMD-jevci odločili, da Thunderbirdov in Spitfirov ne bodo več proizvajali, ampak bodo svoje proizvodnje zmogljivosti raje namenili novejšim rešitvam, ki se trenutno tako dobro prodajajo, da ima AMD tudi do 100 % zapolnjene proizvodnje linije.

0 komentarjev

Pečenje procesorjev drugič

Tom's Hardware - Vendar tokrat ne v živo, ampak predvsem iz teoretičnega vidika, saj je Tom s svojim člankom spravil v zadrego celo podjetje AMD. Slednje je takoj reagiralo in povabilo ekipo strani Tom's Hardware v svoje laboratorije, da jim obrazložijo, zakaj so njihovi procesorji pri odstranitvi hladilnika podlegli vročini. Za Thunderbirde je bilo sicer jasno, da nimajo praktično nobene zaščite, za AthloneMP (ki so bili od nekdaj narejeni na podlagi jedra Palomino) pa se je vedelo, da vsebujejo termalno diodo, vendar so se ob odstranitvi hladilnika prav tako spekli v lastnem soku. Zakaj? AMD razlaga, da so v procesorje vgradili dobro diodo za preprečevanje popolnega pregretja, vendar pa proizvajalci matičnih plošč niso reagirali in še vedno niso ponudili plošče, ki bi podpirala tovrstno zaščito procesorja. Zato bo AMD v prihodnje poizkušal navaditi proizvajalce, da postopoma začnejo v svoje izdelke vgrajevati tudi vezje, ki ga AMD-jevi Palomino procesorji zahtevajo za učinkovito zaščito pred...

1 komentar

Morgan zunaj 2

več strani - No, v prejšnji novici vas je freudi opozoril na Tomov test Morgana. Jaz se bom v zadevo malo bolj poglobil...
Danes je AMD izdal svoj (dolgo pričakovani) Morgan procesor. Še vedno ga bodo prodajali pod imenom Duron. Razlika je ta, da so prejšnji Duroni bili grajeni na Spitfire jedru, tej, novi pa na Morgan jedru. Pri Morganu (tako kot pri Palominu) gre za naslednjo generacijo procesorskega jedra, ki za svoje delovanje porabi manj energije in se zato tudi manj greje. Če si pogledamo grobe podatke: 180,000 več tranzistorjev kot Spitfire jedro, torej od 25 miljonov do 25.18 miljonov. 3DNow! Professional podpora (torej Intelovemu SSE (streaming SIMD extensions) ukazom tudi!). Deluje pri 1.75 V, maksimalni tok 26.3 A, maksimalno oddajanje toplote 46.1 W. Mogoče celo temperaturna dioda vgrajena v procesor! Če vas zanima še en test, si poglejte sem.

6 komentarjev

Palomino ali Thunderbird?

HardOCP - To je vprašanje, ki si ga je zastavil marsikateri računalničar. Ali se mi splača kupiti Thunderbirda ali je vseeno, če malce počakam in si nabavim tehnološko bolj naprednega Palomina? Odločitev je sicer preprosta; po vseh pravilih, bi moral na odločitvi zmagati Palomino, vendar pa je vse skupaj malce bolj zapleteno. Najnovejše različice čipov niso nikoli bile preveč sigurne, saj obstaja verjetnost, da bodo le-ti vsebovali kakšnega nadležnega hrošča (samo spomnite se i820). Hrošča pa zato, ker vsi proizvajalci čipov le-te stestirajo zelo na hitro, saj bi podrobno testiranje trajalo toliko časa, dokler nebi procesor popolnoma zastarel. Sam sem vedno kupil eno generacijo starejši procesor (ko so na sceno prišli Pentiumi sem kupil 486, ko pa je začel prevladovati Celeron 2, pa sem kupil Celerona 500 katerega lastnik sem še danes), ki so bili že dodobra preizkušeni. Če vas morebitni hrošči ne skrbijo, saj nas AMD s svojimi procesorji še ni razočaral (razen pri nedavnem JPEG, MPEG...

1 komentar

Cestni načrt

X-Bit Labs - AMD je posodobil svoj cestni načrt (roadmap). Prvega sem vam predstavil pred okoli enim mesecem. Zdaj, ko je posodobljen, vam ga bom spet. Torej AMD namerava v prihodnje narediti to:
  • Athlon 1.4GHz (Thunderbird) naj bi izšel junija letos
  • Namizni Athlon 4 (Palomino) procesorji naj bi prišli v prodajo avgusta in septembra letos. Izšli bodo v 1.3GHz (200MHz FSB), 1.33GHz (266MHz FSB), 1.4GHz (266MHz FSB), 1.53GHz (266MHz FSB) verzijah.
  • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.6GHz (266MHz FSB) bo izšel oktobra ali novembra letos.
  • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.73GHz (266MHz FSB) bo izšel v začetku prihodnjega leta.
  • Athlon v 0.13 mikronski tehnologiji (Thoroughbred) bo izšel febrauarja ali marca 2002.
  • V tretji četrtini prihodnjega leta (Q3 2002) bo AMD izdal procesor v 0.13 mikronski velikosti, narejen s SOI tehnologijo. Procesorju bo ime Barton.
  • Duron (Spitfire) s frekvenco 950MHz bo izšel naslednji mesec.
  • Duron (Spitfire) s frekvenco 1GHz bo izšel julija ali avgusta letos.
  • Avgusta ali...

5 komentarjev

Novi Duroni in Celeroni

X-Bit Labs - Naslednji teden se nam najverjetneje obetata dva nova procesorja. Duron 900 in Celeron 850. Duron 900 bo zadnji procesor iz družine Duron, ki bo še vedno temeljil na Spitfire jedru in bo predstavljen 2. aprila. Novi Celeron 850 bo uporabljal 100 MHz vodilo (66MHz bi bilo nesmiselno!). Procesorja se bosta istočasno pojavila zaradi konkurence eden drugemu, a kot kaže, želi biti in tudi bo AMDjev Duron hitrejši od Intelovega Celerona. Hvala Timon!

0 komentarjev

Najavljeni mobilni Duroni

X-Bit Labs - AMD je danes brez velikega pompa najavil takojšnjo dobavljivost mobilnih Duron procesorjev, ki so namenjeni za vgradnjo v prenosne računalnike. Gre za prvi AMDjev procesor sedme generacije, ki je na voljo v mobilni različici. Trenutno je možno kupiti dva modela, 600 in 700MHz oba pa sta še vedno zasnovana na Spitfire jedru in delujeta pri 1.4V. Cene so $75 za 600ko in $123 za 700ko. NEC je že najavil novo "LaVie U" serijo prenosnikov, ki bodo uporabljali 700MHz Durone in bodo na voljo 25. januarja. Pa se je začelo .

0 komentarjev