»

Cene RAM-a še vedno padajo

Crucial - Cene RAM-a še kar vztrajno padajo in nič ne kaže, da bi se ustalile. Poleg SDRAM-a je prav nesramno padla tudi cena DDR SDRAM-a, ki se z vsako pocenitvijo bolj približa ceni SDRAM-a. Če si samo pogledamo cene Crucial (Micron) pomnilnika lahko opazimo, da je med SDRAM-om in DDR SDRAM-om samo še dober dolar razlike:
  • 256MB DDR PC2100, 184-pin DIMM - $35.99

  • 256MB SDRAM, PC133, 168-pin DIMM - $34.19

Iz tako nizkih cen lahko sklepamo, da je zamenjava SDRAM pomnilnika z DDR SDRAM-om samo še vprašanje časa. Vendar pa kljub obetavnim napovedim DDR SDRAM gotovo še kar nekaj časa ne bo prevladal na trgu, saj je tukaj še vedno ogromno plošč, ki podpirajo SDRAM pomnilnik. Vključno z najnovejšimi i845 ploščami, ki podpirajo procesorje Pentium4. Ali lahko cene pomnilnika zdrsnejo še niže? Možno, vendar se bojim, da to zaradi napada na WTC, ne bo mogoče. Ali pač.

0 komentarjev

ATI P4 čipset konec leta?

Sillicon Strategies - ATI je v enem intervjuju napovedal, da bo do konca leta izdal nov čipset, ki bo imel integrirano grafično kartico. Sicer ATI ni uradno napovedal, da bo ta čipset podpiral P4 procesorje, vendar pa analitiki predvidevajo, da bo čipset podpiral dotične procesorje. Na začetku leta sta Intel in Ati sklenila pogodbo o uporabi licenčnih patentov, ki omogočajo integracijo grafike v Intelove čipsete. Vendar pa še ni znano ali bo ATI na trg poslal tako Southbridge kot tudi Northbridge čipovje. Samo čipovje naj bi podpiralo tudi nove 333 MHz DDR SDRAM (PC2700 Module). Vendar samo 64 bitno.

0 komentarjev

Iwill DVD266 /VIA Apollo Pro266 R izšel

X-Bit Labs - Danes je Iwill začel s prodajo svoje dvoprocesorske Socket370 plošče. Plošča bazira na VIA Apollo Pro266 čipovju. Plošča podpira dva Intel Pentium 3, Celeron 2 ali VIA Cyrix III procesorja in DDR SDRAM ali SDRAM spominske module. Podpira FSB do frekvence 133MHz, AGP 4x, do 4GB PC2100/PC1600 DDR SDRAM ali PC100/PC133 SDRAM, vgrajeno AC-97 zvočno kartico, vgrajen MC-97 modem, vgrajeno 10/100 Ethernet LAN kartico, ATA-100, 6 USB vhodov. V prvih dneh prodaje Iwill k plošči zastonj doda še dva TaiSol procesorska ventilatorja. Za test plošče poglejte sem.

5 komentarjev

Čisto vse o Pentiumu 4

Tech Report - Na The Tech Report so si zastavili zelo ambiciozen cilj ter na globoko ter široko opisali novi Intelov paradni konj, Pentium 4. Na kar 13 (ja, prav ste prebrali, trinajst) strani dolgem, obsežnem, informativnem ter širokem članku so Pentium 4 popeljali čez domala vse. Izjemno informativno govori o sami strukturi procesorja, o čipovju itn. Testirali so ga z veliko igrami ter programi, med drugim s Photoshopom 5.5, s igro Quake III, grafičnim bench programom 3D Mark 2000 ter s še veliko programi. Če vas vsaj malo zanima, koliko pravih novosti prinaša Pentium 4 od PPro procesorjev dalje, si članek kar pogumno oglejte.

2 komentarja