»

Kdo skrbi za podvodne optične kable

Takole podvodni kabli pribodejo na površje na Floridi

vir: Popular Science
Popular Science - Večkrat smo že pisali, da je internet na tem ali onem delu svet mrknil, kar je mnogokrat posledica pretrganih ali poškodovanih podmorskih kablov. Včasih čez nekaj dni sledi novica, da so uspeli povezave popraviti, redko pa predstavijo ljudi in tehnologijo, ki skrbi, da je internet v dobri kondiciji.

Na Popular Science so objavili zelo zanimiv prispevek, v katerem so predstavili človeka, ki obvezuje rane na kablih. John Rennie je 57-letni Škot, ki za podjetje Global Marine Systems patruljira po morjih in rokuje z majhno podmornico na daljinsko upravljanje. Kot pravi, so poškodbe kablov nekaj povsem običajnega, kar se dogaja vsak dan in ne le takrat, ko o prekinitvi kakšnega večjega in pomembnejšega poročajo mediji....

13 komentarjev

Prva molekula DNK iz skoraj popolnoma sintetičnih delov

Naravna človeška DNK struktura in umetna struktura, stvaritev japonskih inženirjev

vir: Slashdot
Slashdot - Sinteza DNK že sama po sebi ni preprost proces, da pa bi DNK uspeli izdelati iz skoraj popolnoma sintetičnih snovi, je bilo do danes nepredstavljivo - a so japonski znanstveniki uspeli premagati tudi to oviro in iz sintetičnih snovi ustvariti zelo stabilno, desnosučno strukturo, ki obeta nove napredke na področju genskih terapij, razvoja na DNK računalnikov in še nešteto drugih futurističnih konceptov.



Stvaritev...

33 komentarjev

Nam HP Compaq meče milo na tla?

The inquirer - Kot velik računalniški navdušenec ste si verjetno vedno želeli imeti notesnik z dokaj zmogljivo grafično kartico, ki bi vam dovoljevala da po napornem delu v vašem najbolj mučnem programu, sprostite svoje možgane s pobijanjem Quake kreatur. Zato ste si omislili HP Compaq X1000 Centrino notesnik. Ker pa ste po naravi bolj nezaupljive sorte in ker niste samo računalniški navdušenec ampak pravi računalniški freak, ste še isti dan zadevo odprli in pogledali v drobovje.

Wow ste si rekli, ko ste videli na kako majhen prostor so stlačene vse komponente. Potem pa sledi neprijetno presenečenje. Groza in krik. V računalnik so vam namesto radeon 9200 nesramneži vstavili radeon 9000.

Se vam zdi zgodba neverjetna? Ja? Kljub temu je resnična, na tej povezavi pa si lahko preberete več o tem.

7 komentarjev

DNK računalniki se bližajo

Dvojna vijačnica DNK

New Scientist -

Če ste gledali leta 1983 posnet film War Games, se gotovo spomnite tedanjega računalnika, ki je bil narejen tako, da je vedno zmagal, vse dokler ni igral v igri križci-krožci neodločeno sam seboj. Kot vse kaže, se nam absolutno nepremagljivi računalniki obetajo v ne tako daljni prihodnosti.

Milan Stojanovic z newyorške Columbia University in Darko Stefanovic z University of New Mexico iz Albuquerqueja sta razvila prvi DNK računalniki, ki igra igre. Poimenovala sta ga MAYA, sposoben pa je igrati križce-krožce. MAYA vsebuje devet kvadrnih polj, ki skupaj merijo manj kot kvadratni centimeter, za igranje pa imamo na voljo devet različnih DNK, ki z vsakim poljem reagirajo različno, prav tako reagirajo različno tudi njihove...

10 komentarjev

DNK računalnik

PhysicsWeb - Zanimiv naslov, kajne? Bistvo novice je, da so znanstveniki prvič v zgodovini uporabili DNK računalnik, da je našel pravilen odgovor iz milijona možnih...kakorkoli že, tukaj si lahko preberete več o tem. Bo namesto koščka silicija v naših megaohišjih tiktakala DNK? Pravijo, da ja.

0 komentarjev

SIS nadaljuje z razvojem grafike

X-Bit Labs - Čeprav se SIS v daljni preteklosti ni nikoli preveč izkazal s svojimi grafičnimi pospeševalci, ki so zaostajali celo za tistimi, ki jih je Intel vgrajeval v svoje najmanj zmogljive nabore, so SIS-ovci začeli počasi kazati zametke solidnega proizvajalca rešitev za manj zahtevni trg. Podjetje se je nedavno predstavilo s svojo serijo grafičnih čipov SIS315, ki se je lahko primerjala z Nvidiinimi GeForci 2 MX, nadaljujejo pa jo s čipi serije SIS330. Zaenkrat o teh koščkih silicija še ni podrobnejših specifikacij. Govori se, da jih proizvajalec že pošilja sestavljalcem grafičnih kartic in da naj bi bili primerljivi z Nvidiinimi GeForci 2. Sliši se sicer malce utopično, vendar pa počakajmo na prve teste. Kdo ve, morda zna SIS presenetiti tako, kot je z naborom SIS735. Lahko pa tudi ne ...

0 komentarjev

Pentium 3 1.33 GHz na policah

X-Bit Labs - Odkrito povedano, da sem kar malce zmeden, ko se začne debata o frekvencah najnovejših Pentium 3 alias Tualatin procesorjev, saj mi enostavno ni jasno, zakaj Intel tako zavlačuje s predstavitvam hitrejših procesorjev iz te družine. Zadnji primerek iz te družine je bil procesor, ki je deloval s frekvenco 1.2 GHz, hitrejših koščkov silicija pa kar ni in ni bilo na spregled. Je bilo to samo zatišje pred nevihto? Recimo, saj je Intel pred kratkim predstavil Tualatina, ki deluje s kar 1.33 GHz. Upajmo, da bomo deležni še kakšnega novega Tualatina.

0 komentarjev

Hardverske katastrofe

SystemLogic - Ko iz trgovine skrbno nesemo svojega najnovejšega GeForca 3, za katerega smo vsaj leto dni stradali ter živeli ob plesnivem kruhu in pretirano klorirani vodi, je misel na to, kako se nam bo silno čaščena grafična kartica nekoč spražila v lastnem soku, ker enostavno ne bo zdržala bremena overclocka, gotovo zadnja. Nikogar ne zaboli bolj, ko vidi na sliki popolnoma scvrt procesor ali kak drug drag čip. Če to vidite v živo (ste lastnik pokojnega koščka silicija), še toliko bolj. Vendar pa se nekateri ob gledanju scvrtih koškov hardvera prav prešerno zabavajo. Vsem tistim (in tudi tistim, ki hočejo videti posledice, če bodo pretiravali) je namenjena ta stran, kjer so se kar pošteno potrudili za slike tako ali drugače uničenih kosov strojne opreme. Našli boste vse - od skurjenih in zlomljenih procesorjev, spečenih matičnih plošč, scvrtih grafičnih čipov in t.i. "avionskih" ohišij. Kaj? Poglejte si slike in vedeli boste o čem govorim....

1 komentar