»

Linuxovi branilci kupili 22 patentov

CNet - Podjetje Open Invention Network so leta 2005 ustanovili IBM, Novell, Philips, Red Hat in Sony, kasneje pa se jim je pridružil še NEC. Ukvarjajo se s pridobivanjem patentov, ki jih potem brezplačno dovolijo uporabljati podjetjem, ki se obvežejo, da ne bodo uveljavljale svojih proti Linuxu ali aplikacijam za Linxu.

Danes je OIN objavil, da so od podjetja Allied Security Trust kupili 22 patentov, ki jih je AST poprej na privatni dražbi kupil od Microsofta. AST je izrazil zadovoljstvo ob dejstvu, da so patenti končali v rokah OIN-a, ki na prvotno dražbo v Redmond ni bil povabljen. Kot so dejali, je sedaj na obzorju še ena nevarnost manj, da bi lastniki patentov, ki jih neuporabljajo, poskušali zavreti razvoj Linuxa. Microsoft je potrdil, da gre za patente, ki so jih julija prodali AST-ju, nekaj let prej pa so jih kupili od SGI-ja. Ker niso bili pomembni za njihovo poslovanje, so se odločili, da jih prodajo. Kaj točno obsegajo omenjeni patenti, ni znano.

4 komentarji

Microsoft izgubil milijonsko tožbo

BuisnessWeek Online - Kot poroča Business Week, je Microsoft ta teden izgubil tožbo na zveznem sodišču v Kaliforniji, tako da bo moral podjetju Uniloc plačati 388 milijonov dolarjev odškodnine. Tožnik se ukvarja z izdelavo programske opreme, ki preprečuje ilegalno nameščanje programov na več računalnikih; iz tega področja jim je bilo podeljenih tudi nekaj patentov. V tožbi, ki se je vlekla šest let, so Microsoftu očitali, da z Windows XP in paketom Office krši enega izmed patentov. V Unilocu so nad razsodbo navdušeni, medtem ko se je redmondski velikan odzval s kratko izjavo, da se bodo pritožili, ker patenta na noben način ne kršijo, ker je tako ali tako neveljaven, višina odškodnine pa naj bi bila določena brez podlage.

96 komentarjev

Se nam končno obetajo zasloni z zelo zelo veliko ločljivostjo?

Google News - Colossal Storage Corp. je napovedal prijavo nekaj patentov, ki bodo omogočili izdelavo novih tipov ekranov za prikaz slike. Fosfor še ni za odmet. Ugotovili so, da je možno z magnetnim materialom vplivati na stanje fosforja, tako da ta žari brez dodatnega vira svetlobe. Z magnetnim materialom je tudi možno vplivati na čas ugašanja oziroma na jakost žarenja fosforja.

Ker imajo molekule fosforja in magnetnega materiala zelo majhne dimenzije je možno močno povečati gostoto prikazovanja informacije. Napovedujejo možnost izdelave od mikrozaslonov do makrozaslonov z ločljivostmi od 200 terapikslov do 4 petapiksle. [8-O]

Več o sami tehnologiji: Colossal Storage Corp.

32 komentarjev

Patentolov: Xbox končno legalen?

The Register - Pisal sem že o Microsoftovi nakani odkupiti 3 patente v zvezi z grafičnimi tehnologijami od giganta (v finančnih težavah) SGI (ja, oni z lepimi črnimi mašinami in LCD zasloni [>:D] ). No, povod za to je morda "nesrečno naključje", da nVidia Microsoftu za Xbox podlicenicrala nekaj patentov, vendar pa te pravice ni imela (... in tega niso vedeli... Fantje, ne me hecat!).

No, končno odkupljeni patenti pa so sledeči:
  • 6,362,828 ("Method and system for dynamic texture replication on a distributed memory graphics architecture")
  • 6,369,814 ("Transformation pipeline for computing distortion correction geometry for any design eye point, display surface geometry, and projector position")
  • 6,373,482 ("Method, system, and computer program product for modified blending between clip-map tiles")
Klik!

1 komentar

Začetek konca MP3

Slashdot - Spet ena huda. Podjetje Thompson, ki v ZDA drži nekaj patentov nad mp3 formatom (oziroma enkodiranjem mp3), se je odločilo, da bo začelo pobirati pristojbine za streamanje mp3jev preko interneta in sicer v vrednosti 2% od vseh zaslužkov na račun streamanja, začenjši z najmanj 2000 USD. Zabavno ne? Verjetno se lahko nekomercialne radijske postaje kar poslovijo od net radia.
No, v bistvu ni čisto tako. Takšna politika je samo še en razlog za uporabo odprtih kodekov kot je Vorbis. Stvar je enako učinkovita kompresija kot mp3, ni obložena s patenti in je kompletno open source. Obstajajo plugini za praktično vse OSje in playerje pod soncem. No, očitno bomo videli vedno več datotek s končnico .ogg. Tudi Icecast 2.0 bo stvar podpiral. Zaenkrat sem zripal par CDjev v format .ogg in moram rečt, da stvar dela brez problema..

10 komentarjev