»

Sedma različica urejevalnika besedil "Vim"

Slo-Tech - Pred približno mesecem dni je luč sveta ugledala sedma različica naslednika legendarnega urejevalnika vi, ki je nastal pred 30 leti na Berkeleyu, pod prsti Billa Joya, soustanovitelja podjetja Sun. Seveda je v teh letih urejevalnik doživel mnoge izboljšave, tako da se mu to pozna tudi v imenu: namesto vi je sedaj vim ("Vi IMproved"). Še danes si ne moremo zamisliti nobenega Unix sistema brez tega urejevalnika. Najdemo ga na tem naslovu, za različne platforme, tudi za Windows. Poleg tega lahko izbiramo med številnimi (1555) dodatki, vključno z vstavkom za igranje Tetrisa :).

Več informacij na Wikipediji
ter še
Izseki intervjuja z avtorjem.

9 komentarjev

Prihaja Netscape 8 Beta

Mozillazine - Netscape pripravlja novo različico svojega paradnega konja. 17. februarja naj bi dočakali različico beta že osmega Netscapa, ki bo prinesel precej novosti (o nekaterih smo že poročali). Temeljil bo na Firefoxu, omogočal bo zamenjavo izrisovalnika strani (Gecko in IE), podpiral bo RSS, največ pozornosti pa bo posvečene varnosti.

Razvijalci Netscapa naj bi bili v stiku s podjetji, ki skrbijo za varnost na internetu, in naj bi pridobil seznam strani, ki širijo spyware, "infokradejo" in se poslužujejo podobnih prevar. Ob obisku teh strani bo Netscape prikazoval opozorila in onemogočal piškote, skripte in seveda komponente ActiveX. Po drugi strani pa bodo strani na "belem" seznamu dobile zeleno luč za prikaz. Dobesedno.

13 komentarjev

Prototip novega Netscapa

Google News - Potem ko je Netscape že nekajkrat umrl in dokaj klavrno vstal od mrtvih, se mu nasmih ponovna inkarnacija. Motivacijo mu je dal uspel Firefoxa, ki ga bo v prvem mesecu po prvi uradni različici očitno preneslo čez 10 milijonov uporabnikov.

Novi Netscape, ki ga trenutno uporabljajo le beta-preskuševalci, bo prinesel veliko novosti. Najpomembnejša je prava mala revolucija, saj bosta na voljo kar dva prikazovalnika spletnih strani; privzet bo Firefoxov Gecko, na voljo pa bo tudi Internet Explorerjev. Izjemno uporabno, tudi za ustvarjalce spletnih strani, vendar zaenkrat ta možnost deluje samo v okolju Windows.

Novi Netscape bo nasploh povsem prenovljen. Uporabniški vmesnik bo zelo zelen in za razliko od asketskega Firefoxa natrpan, podobno kot pri Operi. Operemljen bo z novim orodjem za izpolnjevanje obrazcev, prikazoval pa bo tudi novice RSS, tako v spisku kot tudi v tekočih izpisih. Datum izida še ni znan, AOL pa z novim brskalnikom seveda cilja predvsem na večji uspeh...

45 komentarjev

Netscape vstal od mrtvih

Mozillazine - Pred dobrim letom je AOL razpustil svoj oddelek za razvoj zbirke programov Netscape in njegovo nalogo naložil novi organizaciji Mozilla Foundation. V začetku letošnjega leta so spremenili svojo napoved in napovedali novo različico Netscapa. In Netscape 7.2 je zdaj zares izšel. Temelji na Mozilli 1.7, novi stabilni veji priljubljene programske zbirke, in prinaša precej novosti, saj je Netscape 7.1 za osnovo uporabljal Mozillo 1.4.
Izboljšana je podpora standardom, algoritem za zavračanje neželene pošte in nezahtevanih oken, odpravljenih je veliko hroščev, prav tako pa naj bi bil Netscape 7.2 tudi hitrejši od predhodnikov. Pomembna novost je še orodna vrstica Netscape Toolbar, ki ga je razvil Mozdev Group, Inc..

6 komentarjev

Netscape 7.0 zunaj

Slashdot - Ob vsej tej noriji z novim spletnim brskalnikom Mozilla se mi je kar nekako izmuznila novica o predstavitvi spletnega brskalnika Netscape 7.0, ki ga lahko snamete iz Netscapove spletne strani.
No, ko smo že ravno pri Netscapu: kljub obetavnemu brskalniku Netscape 6.1, ki sem ga nekaj časa uporabljal tudi sam, je Netscapov delež med brskalniki, če gre verjeti tej strani, pošteno nazadoval. Netscape naj bi po zadnjih podatkih imel v rokah le še dobrih 3 % deleža med brskalniki, medtem ko naj bi Internet Explorer vladal s kar 96 %. Če se bo Netscapov delež povečal, pa je odvisno ravno od nove različice. Netscape si namreč še vedno obeta staro slavo; ni kaj, upanje tako ali tako umre zadnje [;)].

0 komentarjev

Netscape 7?

Slo-Tech - Hmm, osebno sem mislil, da bodo stvaritelji včasih najbolj uporabljanega spletnega ogledovalnika končno izadli "finalno" verzijo Netscape-a 6, sedaj pa me presenetijo s kar sedmo različico (preview release sicer)! No, zadeva očitno ne prinaša ničesar revolucionarnega, saj gre še vedno za prikazovalno jedro Gecko in Mozillo... Klik!

4 komentarji

Nov Netscape

Netscape - Netscape je izdal novo verzijo svojega Navigatorja, ki sedaj nosi številko 6.2 in bazira na najnovejši 0.9.4. različici Mozille. Nova verzija ne prinaša kakšnih posebnih sprememb, saj so se Netscapovi programerji odločili, da bo nova različica samo izboljšana verzija Netscapa 6.1. V novi različici se lahko veselimo številnih popravkov, kot so izboljšana stabilnost, izboljšan Quick Launch, izboljšano downloadanje, Autocomplete, ki bo podobno kot IE dopolnil naslov strani, ki ga vpisujemo in še kakšno malenkost. Bolj obširne podatke o novem brskalniku dobite tukaj.

1 komentar

Netcraft Web Survey za avgust

The Register - Kot za vsak mesec, nam je Netcraft tudi za avgust pripravil poročilo o najbolj uporabljanem strežniškem softveru. Priznati moram, da se položaj na tem področju ni kaj preveč spremenil, saj še vedno vodi Apache s 60 %, ki je v primerjavi s prejšnjim mesecem izgubil dobro polovico odstotka, sledi Microsoft, ki trenutno drži tam okrog 28 % deleža, ter iPlanet (bivši Netscape) in Zeus z 2 odstotkoma. Ocene so bolj grobe, zato za bolj natančne podatke skočite na The Register.

0 komentarjev