»

Visual Studio .Net: Prihodnost

ZDNet - Microsoft kani to jesen obelodaniti nadgradnjo (Service Pack [>:D]) obstoječega razvojnega okolja Visual Studio .Net. Nadgradnje bodo bazirale predvsem na izboljšani varnosti ter hitrosti, prav tako pa bo orodje omogočalo boljšo povezljivost s sistemom .Net strežnikov (torej nekako podobno sedanji navezi VS.Net z Win2k/xp proti Win9x). Klik!

Kakorkoli, vzporedno z naslednjo generacijo Microsoftovega SQL strežnika, "Yukon", bodo leta 2003 izdali naslednjo verzijo okolja; poudarek bo predvsem na izkoriščanju podatkovne povezljivosti, leto kasneje pa še novo verzijo z "še izboljšanim" uporabniškim vmesnikom ter interakcijo s sistemom Longhorn.

0 komentarjev

Jaz grem pa hitro Windows .Net Server vunpotegnit

Microsoft - Microsoft je včeraj pričel velikodušno (narekovaji niso potebni) akcijo v okviru 'Windows .NET Server Customer Preview Program'-a, v kateri zainteresiranim ponuja strežniški operacijski sistem (beri: obstaja 99 % možnost, da tega tudi dejansko ne potrebuješ [:D]) Windows .Net Server v različicah 'Standard', 'Enterprise' ter slednjega v 64-bitni varianti. Sistemi so seveda verzije RC1 (Release Candidate; za nepoučene: verzija, kakršna bi se sicer lahko že pojavila na policah trgovin, a v primeru Microsofta 1 ali 2 različici pred finalno verzijo :]), katere lahko legalno uporabljamo kar 360 dni, pa še to na celih 10 računalnih -- konec koncev, gre za strežniški sistem, ki ga nekako ni možno stestirati na enem računalo v mesecu dni, ne?

OS lahko pridobite v okviru brezplačnega vunpotega, ali pa za stroške medijev ter pošiljanja (predvidoma 20 - 30 USD) prejmete izvirne CDje. V vseh primerih vam je omogočen dostop do posebne novičarske skupine. Klik!

Kako pravijo? Če hočeš vohuniti za...

5 komentarjev

Microsoft Visual J# .Net

ZDNet - Billy-evo podjetje je izdalo orodje VJ#.Net, s katerimi je razvijalcem omogočeno pisanje programov v javi, ki pa delujejo zgolj in le na platformi .Net ter v povezavi s sistemom (politiko?) Web Services. Orodje je lastnikom Visual Studia .Net na voljo zastonj, v oškatelnih verzijah pa bo na voljo čez nekaj tednov. Klik!

Sun se seveda 'buni', saj se s tem izgublja glavna prednost Jave, torej poganjabilnost na vseh mogočih napravah, ki javo podpirajo. Microsoft trdi, da se je s tem znebil obveznosti do plačevanja licenčnin (roko na srce, če bi Sun vodil malce drugačno politiko glede jave, bi bila slednja veliko bolj uporabljana kot je), pričakujejo pa, da bo v roku leta dni okoli 15 % jave spisane s pomočjo orodja J#.

3 komentarji

Sun predstavlja: Java Games Profile

SUN - Na zadnji konferenci razvijalcev programske opreme, točneje iger, ki se je odvijala med 19. in 23. tega meseca v Kaliforniji, je Sun Microsystems predstavil t.i. white paper, kjer je razkril podrobnosti o svojem projektu, Java Games Profile imenovanem. In kaj je njihov glavni cilj? S pomočjo Jave razviti plošček, katerega bo mogoče poganjati na PS2, X-Boxu, Windowsih ter celo Linuxu. Sun se razpiše. Pa še poročilo iz konference.

1 komentar

Sun toži Microsoft

Wired News - Sun, podjetje, ki je lastnoročno odgovorno za izum, širši množici znan kot Java, toži Microsoft za kar celo milijardo ameriških dolarjev. Sunu se namreč zdi izjemno nefer, da je Microsoft v operacijskem sistemu Windows XP popolnoma umaknil podporo Sunovi platformi, kar označujejo za skrajno monopolno dejanje. Sun in Microsoft sta že imela podobne spore, in to glede Microsoftove lastne različice Jave, ki pa ni podpirala večino Sunovih zmožnosti. Ja, Microsoft je izgleda zavohal priložnost v hitroprihajajoči lastni platformi .NET, ki se izjemno sumljivo zgleduje po Javi - le da je izjemno izpopolnjena ter izkoreninja napake, ki jih je Sun povzročil čez leta. Vse kaže, da bo Microsoft tudi tukaj zmagovalec... Razen če bo milijardna kazen izrečena. Kot pravijo Stari - Bili živeli pa videli.

1 komentar

Učenje jezika Java skozi igro

več strani - Zadnje čase, se vedno bolj uveljavlja učenje raznih programov skozi igro. Sam se spomnim, da sem že kar nekaj časa nazaj igral igro Monkey Wrench Conspirancy, ki je bila sicer nekakšna 3D streljanka, skozi katero si se lahko naučil uporabe CAD programa. Igra je bila sicer zanič, saj je bila hroščata, nezanimiva, ni podpirala miške in grda (Dukov 3D engine). No, vendar pa je kljub temu pokazala nekakšen napredek v tej smeri. Po poteh oblikovalcev prej omenjene igre so se odpravili tudi pri IBM-u, kjer so se odločili, da bodo skozi igro propagirali programski jezik Java. Igre sicer nisem preizkusil, lahko pa jo vi.
Mimogrede, če vas ne zanima "predrkavanje" igrice in neskončnih vrstic kod, ter bi še vedno radi okusili programski jezik Java skozi že narejene programčke programčke, potem oddeskajte sem, kjer si lahko snamete program Marquee in Living Links SDK. Ves čar vsega je, da preko kode HTML nastavljate programčke .class. Sicer obstajajo še druge strani s tonami Java classov,...

3 komentarji

IE brez podpore za vsadke

ZDNet - Poleg nevgrajene podpore za Javo pa to ni edina dobrota, ki manjka Internet Explorerju, priloženemu Oknom XP. Microsoft je namreč že z IE 5.5 onemogočil podporo pluginom, še vedno (beri: še bolj) pa so podprti Microsoftovi vsadki ActiveX.

v Wall Street Journal-u je bil celo objavljen članek, kjer Microsoft trdi, da je to storil zaradi 'večje varnosti', vendar pa nikjer ni bila omenjena kakršnakoli težava oz. luknja.

Moje skromno mnenje je precej nevtralno. Namreč, le malokrat se strinjam z onimi anti-Microsoftovci, in deloma tudi tukaj. Namreč, Internet Explorer je Microsoftov izdelek, in zatorej se mi ne zdi prav nič sporno, če nekatere '3rd party dodatke' (beri: Javo in podobno) podprejo le posredno. Ne vem - ko je Netscape 6 opustil del podpore za sloje (layerje), se ljudje niso preveč kregali... Morda zato, ker ga nihče ne uporablja? :]] Klik!

7 komentarjev

Visual Studio.NET Beta 2 ZASTONJ

Slo-Tech - Microsoft se poslužuje vedno boljših in boljših taktik, kako prepričati kupce v nakup svojih izdelkov. Svoj namen je vsekakor opravil s precej posrečeno reklamo, ki je oglaševala njihov Windows XP operacijski sistem. Vendar nič ne naredi boljšega vtisa na bodočega kupca, kot če mu ponudiš nekaj zastonj. To je že star marketinški, ki pa je še vedno dovolj zanimiv, da se ga poslužujejo različna podjetja. Microsoft se je odločil, da bo tokrat oglaševal svoj prihajajoči Visual Studio .NET, ki je trenutno v verziji Beta 2 in ga ponudili vsakomur, ki ga bo hotel preizkusiti - in to popolnoma zastonj (še poštnine ne bo treba plačati). V tem programu boste sicer brez problemov ustvarjali (Microsoft priporoča pogosto snemanje), vendar svojih izdelkov ne boste morali urejati v prihajajočih Betah ali polnih različicah tega programa. Vsaj tako pravijo na Microsoft Slovenija....

8 komentarjev

Java, Sun in Microsoft niso najboljši par

The inquirer - Java je kar zanimiv programski jezik, s katerim se da narediti čuda stvari. Vendar se je Microsoft kljub vsesplošni zanimivosti tega programskega jezika odločil, da v svoje težko pričakovanje Windows XP ne bo vgradil podpore javi. Seveda pa to ne pomeni, da jave pod WinXP nikakor ne bomo mogli uporabljati. Da bo java delovala, bomo morali iz interneta potegniti poseben plug in ali pa upati, da Microsoft in Sun skleneta kompromis. Gotovo se bo kdo vprašal, kaj je pripeljalo do te odločitve. Vzrokov za to je veliko, vendar nekaterih gotovo ne bomo nikoli izvedeli. Mogoče se je Microsoft naveličal stalnega tožarjenja s Sun-om glede jave. Kdo ve ...

3 komentarji