»

Največ spama iz ZDA, Kitajci bolj pridni

Delež kitajskega spama upada

Slo-Tech - Sophos je objavil svojo četrtletno poročilo o nezaželeni elektronski pošti oziroma spamu, v katerem ugotavljajo, da so se Kitajci presenetljivo poboljšali. V prvem letošnjem kvartalu je bilo 97 odstotkov vseh poslanih elektronskih sporočil spam. Največji vir spama so še vedno ZDA, od ga koder na medmrežje priteče 13 odstotkov. Drugo mesto na nečastnem seznamu pripada Indiji (7,3 odstotka), sledijo pa ji Brazilija (6,8), Južna Koreja (4,8), Vietnam (3,4) in Nemčija (3,2 odstotka). Dvanajst največjih proizvajalk spama je skupno odgovornih za 47 odstotkov nesnage.

Zanimivo je, da se je toliko omadeževana Kitajska uspela izpisati iz seznama. V zadnjem letu količina spama z njenih strežnikov vztrajno pada, tako da so v zadnjem času krivi...

1 komentar

Internet je umazano mesto

Slashdot - Pri Websense Security Labs so izdali rezultate svoje polletne študije stanja na internetu. Pri pregledu stanja v drugi polovici lanskega leta so ugotovili, da je internet v resnici večidel res smetišče neuporabnih podatkov. Tako na primer 13,7 odstotka vseh poizvedb po modernih iskalnih frazah na internetnih iskalnikih vodi na strani z malwarom. Na splošno je število zlobnih spletnih strani poraslo za 225 odstotkov, kar pripisujejo vedno večjemu uveljavljanju Weba 2.0.

Velika večina, kar 71 odstotkov strani z zlobno kodo je v resnici povsem legitimnih strani, ki so bile napadene in kompromitirane. Polovica se jih nahaja v ZDA, na drugem mestu je s 17 odstotki Kitajska. Kar 86 odstotkov vseh poslanih elektronskih sporočil je predstavljal spam in kar 81 odstotkov vseh e-poštnih sporočil vsebuje povezave na zlobne strani, medtem ko je situacija na spletu še slabša - kar 95 odstotkov vsebin, ki jih ustvarijo uporabniki, je bodisi spam bodisi zlobne kode. Več o tem.

9 komentarjev

World of Warcraft: 9 milijonov aktivnih igralcev

Slashdot - Pri Blizzardu so se včeraj pohvalili, da v njihovi spletni igri World of Warcraft svoja alternativna življenja preživlja več kot 9 milijonov uporabnikov (podatki bi naj veljali za pretekli mesec). Na videogamesblogger.com so pobrskali po World Factbook ameriške osrednje obveščevalne agencije in kot zanimivost navrgli, da bi v primeru, če bi WoW svet in igralci predstavljali resnični narod, bila WoW država med 236 popisanimi državami na 90. mestu po številu prebivalcev. Mimogrede, Slovenija se nahaja na 148. mestu ;).

24 komentarjev

En zaslon, tri slike

Sharp Triple Directional Viewing LCD

Slo-Tech - Sharp je predstavil Triple Directional Viewing LCD, ki glede na zorni kot sočasno prikazuje tri različne slike na enem zaslonu. Le-to mu omogoča možnost oddajanja svetlobe v kar tri smeri, tako da lahko opazovalec desno od zaslona vidi drugačno sliko, kot bi jo videl na levi strani oziroma pred zaslonom. Lani je omenjen proizvajalec že predstavil zaslon z možnostjo hkratnega prikazovanja dveh slik in z nastavljivim kotom vidljivosti.



Več o tem v Sharpovem sporočilu za javnost.

26 komentarjev

Ali pravilno razumemo elektronsko pošto?

Wired News - Po raziskavi, ki jih je objavila ameriška revija Journal of Personality and Social Psychology, imajo uporabniki elektronske pošte le 50 odstotkov možnosti, da pravilno ugotovijo, ali je sporočilo napisano v resnem ali šaljivem tonu. Da bi bila zagata še večja, pa je kar 90 odstotkov naslovnikov prepričanih, da so pravilno interpretirali pošiljateljevo namero.

Raziskovalci z University of Chicago in New York University so za potrebe študije uporabili 30 parov dodiplomskih študentov. Prvi izmed študentov v paru je drugemu poslal sporočilo v resnem ali šaljivem tonu. Študent-partner je dobljeno sporočilo interpretiral. Medtem ko je približno 80 odstotkov pošiljateljev napovedalo, da bo njihov partner sporočilo interpretiral pravilno, se je izkazalo, da je namero pravilno dojelo le dobrih 50 odstotkov naslovnikov.

Razlogi za razhajanja ležijo v egocentrizmu – nezmožnosti, da bi izstopili iz lastne perspektive. Pošiljatelji napačno domnevajo, da so ton ali čustva, ki ga imajo med...

20 komentarjev

OS/2, počivaj v miru

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, se je IBM po dolgoletni agoniji vendarle odločil zadati milostni strel operacijskemu sistemu OS/2 (zlobneži so to ime radi brali kot ulomek), ki mu zvezde res niso bile naklonjene. Starejši bralci najbrž še pomnite, da sta ga skupaj pričela razvijati IBM in Microsoft (sam Bill Gates je še leta 1988 "preroško" izjavil, "da ga bodo v naslednjih 10 letih uporabljali milijoni programerjev in uporabnikov".) in se ob prvih uspehih Oken (takrat še zgolj grafičnega okolja za DOS) razšla, OS/2 pa je zatem izgubljal marketinške bitke proti Windows, čeprav ga je po tehnološki plati nesporno prekašal. Sedaj se je IBM vendarrle odločil, da OS/2 od letošnjega 23. decembra ne bo več naprodaj, po koncu prihodnjega leta pa bo prenehala še podpora. Zvestim strankam priporočajo prehod na Linux, za kar so pripravili tudi ustrezne napotke.

Mogoče je tudi že podpisati peticijo, naj IBM preda odprtokodni skupnosti vsaj tiste dele OS/2, ki ne kršijo avtorskih pravic ostalih...

28 komentarjev

Nov Sharpov Twin Blue Ray Disc/DVD snemalnik s trdim diskom

Slo-Tech - Na današnji dan so pri Sharpu na Japonskem tržišču lansirali snemalnik BD-HD100 Twin Blue Ray s 160 GB trdim diskom in prvi na svetu z izhodom HDMI. Snema na trdi disk ali na enoslojni BD-RE (Blue Ray Rewriteable), DVD-R in DVD-RW. Poleg omenjenih nosilcev medjskega zapisa predvaja še CD, CD-R, CD-RW (audio in JPEG). Ker Blue Ray zagovarja nadaljno podporo MPEG2 in posledično večje medije (25 GB) lahko zaman pričakujemo, da bi podpiral MPEG4 ali vsaj MP3 ;(

Na trdi disk spravi tako do 13 ur in 50 minut programa HDTV ali od 32 ur in 20 minut do 58 ur (SP) klasičnega TV-programa, oz. do 303 ure snemanja glasbe z radia. Na Blue Ray disk s 25 GB lahko posnamemo 2:15 HDTV oz. 5 do 9 (SP) ur klasičnega TV-formata.

Je prvi na svetu z izhodom HDMI (High...

3 komentarji

Zaslužek telekomov v BiH prevelik

Večer - Strokovnjaki mednarodne skupnosti so ugotovili, da telekomunikacijska podjetja v BiH ožemajo uporabnike in se pri tem uvrščajo v sam evropski vrh po cenah telefonije. Minuta telefonskega pogovora iz BiH v sosednje države je namreč petkrat dražja kot takšen klic iz katerekoli druge države EU. Raziskava je še pokazala, da samo pet odstotkov prebivalcev BiH redno uporablja Internet, medtem ko je evropsko povprečje 39 odstotkov, ameriško 72 in slovensko 41. Se strinjate? Novica.

2 komentarja

Viini poslovni rezultati

X-Bit Labs - Tajvanski gigant, podjetje VIA Technologies, je danes objavil poslovne rezultate preteklega meseca. V mesecu novembru so znašali prihodki od prodaje debelih 67 milijonov dolarjev, kar znaša 8 odstotkov manj kot v mesecu oktobru (73 milijonov). Viini letošnji prihodki za 28 odstotkov presegajo dohodke podjetja SiS, a so za 14 odstotkov nižji kot v lanskem novembru.

V celotnem letošnjem letu je tako VIA pridelala za 670 milijonov dolarjev prihodkov, kar za 80 odstotkov presega dohodke njihovega konkurenta, podjetja SiS, a je za 27 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. V mesecu decembru tržni analitiki napovedujejo povečanje prodaje in dobičkov, med drugim tudi zaradi potrošniške mrzlice okrog božiča ter novega leta. Klik!

0 komentarjev

Po KPNQuestu še WorldCom?

CNN - Sodeč po tej novici se lahko uprabniki kar malo zbojimo. WorldCom, eno večjih ameriških telekomunikacijskih podjetij, naj bi kmalu vložilo zahtevek po bankrotu, vsaj tako predvidevajo tržni analitiki. Težava je v tem, da je WorldCom prejšnji mesec razkril, da je nepravilno knjižil kar 4 milijarde dolarjev stroškov ter jih prikazal kot zaslužek. Ko je informacija pritekla na plano, so delnice podjetja dobesedno padle. Dodatna težava leži tudi v tem, da je ena od WorldComovih podružnic nam dobro znani UUNet. Če bi šel WorldCom po gobe, bi se nato za svoj obstoj v internetu zbalo kar 50 odstotkov ameriškega internetnega prometa, 50 odstotkov vseh poslanih elektronskih sporočil ter več kot polovica vsega evropskega prometa. No, tržni analitiki napovedujejo, da do tega ne bo prišlo, je pa res, da je situacija zaskrbljujoča. Klik!

1 komentar