»

Robotska roka nadzorovana z mislimi

Prvi prototip, po enem letu

vir: Wired Blog
Wired Blog - Dean Kamen, izumutelj Segway-ja je danes na konferenci All Things Digital predstavil rezultat dela inženirjev pri njegovem podjetju DEKA - robotsko roko, ki jo lahko invalidi nadzorujejo s pomočjo misli. Projekt, ki se je začel ko je ameriško obrambno ministrstvo bilo soočeno z nizkim številom mrtvih vojakov in visokim številom ranjencev z manjkajočimi udi, je morala ekipa pri DEKI rešiti v dveh letih, a jim je prvi uporaben prototip uspelo razviti že v enem letu.



Dosežek, ki bo vsekakor močno olajšal življenje ljudem, ki so ostali brez rok, spada med največje dosežke na področju razvoja prostetičnih udov. Če na primer konvencionalne proteze marsikateri invalid naj ne bi uporabljal zaradi njene teže in nepraktičnosti,...

38 komentarjev

World of Warcraft: 9 milijonov aktivnih igralcev

Slashdot - Pri Blizzardu so se včeraj pohvalili, da v njihovi spletni igri World of Warcraft svoja alternativna življenja preživlja več kot 9 milijonov uporabnikov (podatki bi naj veljali za pretekli mesec). Na videogamesblogger.com so pobrskali po World Factbook ameriške osrednje obveščevalne agencije in kot zanimivost navrgli, da bi v primeru, če bi WoW svet in igralci predstavljali resnični narod, bila WoW država med 236 popisanimi državami na 90. mestu po številu prebivalcev. Mimogrede, Slovenija se nahaja na 148. mestu ;).

24 komentarjev

SCO ponovno tožari

CNet - SCO, lastnik in izdelovalec Unixa, se namerava poleg pravne bitke z IBM-om srečati na sodišču še z večino večjih podjetij, ki uporabljajo Linux. Vsi pravni papirji naj bi bili pripravljeni v nekaj mesecih, nato pa naj bi se začeli prvi sodni postopki. Sicer je to že poznan pristop SCO-ja, ki za svoj Unix zahteva 699 ameriških zelencev in ga brezplačni Linux prehiteva ter nadomešča. Tokrat jim ponovno "smrdi" programska koda Linuxa, ki bi naj bila ukradena iz Unix-a. Klik!

Če pa so to zadnji izdihljaji (že pozabljenega?) podjetja, bomo verjetno videli v bližni prihodnosti.

7 komentarjev

ATI-jevi načrti

X-Bit Labs - Prvi Radeon 2 primerki z beta silikonom prihajajo in kljub malce mlahavim rezultatom moramo priznati, da bo šlo za odličen čip, ki bo GeForcem 3 povzročil marsikatero preglavico. Seveda je marsikdo že naredil križ čez novega Radeona, ko je videl rezultate, vendar se morate zavedati, da gre tukaj za inženirske primerke, ki se niso nikoli ponašali s kakšno posebno hitrostjo, beta ali raje alfa gonilnike, ter beta silikon, ki še zdaleč ni v končni fazi. Ko bo enkrat ATI izdal polno verzijo čipa ter izpilil gonilnike (ATI je bil že od nekdaj znan po dobrih gonilnikih), bo Radeon postal prava pošast. No, čeprav so inženirski primerki pokazali, kako bo izgledal čip, pa je marsikateri ATI-jev bodoči projekt zavit v tančico skrivnosti.
Za Radeon 2 že vemo, kako bo izgledal in da ga bomo na prodajnih policah zagledali nekje v septembru. Tudi specifikacije RV200, ki bo nekakšna oskubljena različica čipa Radeona 2 in se bo najverjetneje imenovala Radeon 2 VE vemo že skoraj na pamet. Gotovo...

5 komentarjev

Novi odgovori Tima Sweeneya

Voodoo Extreme - Na Voodoo Extreme so objavili nov set vprašanj in odgovorov. No, vprašanja prispevajo znanja željni računalničarji preko Interneta, odgovore pa trosi Tim Sweeney (Unreal, a je treba še kaj povedati?). Precej zanimivo branje, poleg nekaj praktičnih vprašanj glede "biznisa programiranja iger" pa je Sweeney tudi malo pokomentiral Kyra 2. Klik!

15 komentarjev