»

WinXP brez podpore za 3dfx

Reactor Critical - Izgleda, da 3dfx kartice uradno ne bodo podprte v WinXP. Kako je do tega prišlo? Ko je Nvidia prevzela 3dfx, je prevzela tudi podporo za 3dfx-ove izdelke. Roko na srce, Nvidiina podpora 3dfx izdelkom je vse prej, kot zadovoljiva, saj se je dotok novih gonilnikov kar nekako ustavil. Pred izidom WinXP Nvidia ni zainteresirana, da bi (z gonilniki) podprla 3dfx Voodoo 3/4/5 izdelke, prav tako pa Nvidia noče ponuditi izvorne kode 3dfx gonilnikov Microsoftu. Izgleda, da Nvidia hoče prepričati nevedno ljudstvo v nakup nove grafične kartice (najverjetneje kakega cenenega Geforca 2 MX). Zakaj nevedne? Večina ljudi pač ne ve, da se lahko v WinXP uporabijo tudi Windows 2000 gonilniki. Vsaj tako pravijo na Reactor Critical. Mimogrede, če si želite ogledati ljudsko mnenje glede tega, potem si preberite to debato.

15 komentarjev

3dfx Rampage

vir: Guru 3D
Guru 3D - Fantomska kartica, ki ni nikoli obstajala. Ko je Nvidia prevzela 3dfx, je uničila vse njihove projekte. Eden teh je bil tudi zelo obetavni Rampage, ki bi, če bi izšel, predstavljal konkurenco GeForce3. Danes pa so se na Internetu začele pojavljati informacije, da je nekaj prototipov Rampage-a le izšlo. Spregovorili naj bi bivši 3dfx-ovi inžinirji. Pojavile so se tudi fotografije (spodaj). Specifikacije Rampage čipa naj bi bile:
  • 4 pasovni SLI (2 Rampage čipa and 2 T&L enoti)
  • 32-512 MB podpora pomnilniku na kartici (200MHz DDR)
  • 12.8GB/s pomnilniške prepustnosti
  • 1.6Gigapixel fill rate (frekvenc jedra 200MHz)
  • 150 milijonov trikotnikov/s
  • AGP4x, 0.18 mikronska tehnologija izdelave,...

16 komentarjev

Novi gonilniki za Voodooje!

Gamers Ammo - Očitno x3DFX ni samo en velik hype, temveč je ta skupina programerjev dejansko odločena poskrbeti za vse lastnike legendarnih Voodoo grafičnih pospeševalnikov. Tako so izdali prvi (in po vsej verjetnosti edini) set dodatnih beta gonilnikov za vse Voodoo3/4/5 pospeševalnike, najdete pa jih kar na njihovi domači strani (pod sekcijo Drivers). Gre za nepodprte gonilnike, brez 3DFX Tools programčka, torej jih vsekakor uporabite na lastno odgovornost. Več informacij o teh gonilnikih ter o x3DFXu pa najdete na Gamers Ammo strani.

6 komentarjev

Nvidia ne bo uporabila 3DFXovih čipov

X-Bit Labs - Nvidia je danes objavila novico, da ne bo uporabila nobenega izmed 3DFXovih čipov ali načrtov za čipe za katerega od svojih prihodnjih produktov. Obljubili so le, da bodo preučili možnost vgradnje katere od pridobljenih tehnologij v svoje produkte enkrat v nedoločeni prihodnosti. To je seveda precej žalostno, saj so Rampage čipi, od katerih nas je ločil le še kakšen mesec, bili zelo obetavni. Pa poglejmo, kaj vse smo izgubili s prodajo 3DFXa:
  • Daytona:Verjetno bolj poznan kot VSA-101. Čip naj bi bil izdelan v 0.18 mikronski tehnologiji, deloval bi pri 200MHz, podpiral pa bi AGP 4x in dva renderirna cevovoda. Dobava naj bi se začela že koncem tega leta.
  • Rampage Rev.A: Prva različica Rampaga naj bi bila izdelana v 0.25 mikronski tehnologiji, delovala pa bi pri 200MHz. Čip bi podpiral 32MB pomnilnika, AGP 4x ter 4 renderirne cevovode. Pojavil naj bi se v začetku naslednjega leta.
  • Rampage Rev.B:Ta verzija naj bi bila izdelana v 0.18 mikronski tehnologiji, delovala pa bi pri 225MHz. Vse...

2 komentarja

Kaj bo s Quantum3D?

3D SPOTLIGHT - 3DFX je seveda uveljavljeno podjetje in na različnih področjih imajo strateške partnerje. Eden izmed najbolj pomembnih je Quantum3D, ki so mu nedavno prodali licenco V5 6000 kartic. Quantum3D je s to licencno in svojo tehnologijo ustvarjal monstruozne AAlchemy pospeševalnike, toda sedaj se je postavilo vprašanje kako bodo nadaljevali, če 3DFXa ne bo. Na 3D Spotlight so o tem povprašali predstavnika Quantuma3D, tipček pa je povedal, da na vse skupaj niso nepripravljeni. Dogodek so predvideli že nekaj časa nazaj in si zagotovili dovoljšno količina VSA-100 čipov. Vsi ričiboji, ki si želite AAlchemy torej ne jočite, ker boste dobili svojo šanso.

0 komentarjev

Voodoo 5 6000 - Predogled

Voodoo Extreme - No, kot gotovo že veste, 3dfx ne bo izdal svoje Voodoo5 6000 grafikulje. Toda pri Voodoo Extreme so pripravili članek, kjer opisujejo popolnoma delujoč Voodoo5 6000, katero so stestirali kar na srečanju I/ITSEC (Interservice/Industry Training, Simulation and Education Conference). Ross Smith (eden izmed najbolj odgovornih za "bivšo" slavo 3dfx-a s svojimi Voodoo-ji), je imel s seboj kartuljo, ki so jo pripravili pri Quantum3D. Voodoo Extremovec, Michael W. Romain je kartuljo poslal skozi kup testov in na koncu sestavil tale res ogleda vreden članek.Kot kaže, fantje pri Quantum3D razmišljajo celo o tem, da bi na trg poslali limited edition računala z Voodoo5 6000 kartuljo (tudi druga periferija teh limited edition monstrumov, bo/naj bi bila časti vredna, specifikacije so opisane tukaj). Če to kdaj bo, bo cena zagotovo nekje med pticami, s katerimi si delimo nebo [:D].

2 komentarja

Govorice o 3DFXu

3DFX Gamers - Na 3DFX Gamers forumu so se pojavile zanimive govorice o Voodoo5 6000 in Rampage grafikuljah. Sicer nekako dvomim o resničnosti podatkov, toda špekulacije so vedno dobrodošle [:))]. Kakorkoli, izid dolgo pričakovane 4 procesorkske beštije naj bi se končno bližal. 3DFX naj bi kartico predstavil na Comdexu, izid pa naj bi bil določen za zgodnji december. Težava, ki je povzročila zamudo naj bi bila nekompatibilnost Intelovega PCI bridga, sedaj pa naj bi to bilo odpravljeno z uporabo alternativnega bridga podjetja HiNT. Še ena dobra novica je predvidena cena 6000ke. Le-ta naj bi se spustila na 350-400$, oziroma 450$ v kompletu s posebnimi 3D očali.Govora pa je tudi o Rampagu: 3DFX naj bi že imel beta primerke silikona za procesorje, kar pomeni, da je razvoj grafikulje že precej daleč in da bo izid mogoče celo že aprila 2001. Kartice naj bi bile na voljo v večih konfiguracijah ( eno-, dvo-, štiri- procesorske ) in z dodatno Sage T&L enoto, ki bo počivala v posebnem socket ležišču, kar...

5 komentarjev