»

Corsair predstavil najhitrejše pomnilniške module

X-Bit Labs - Corsair je predstavil nove pomnilniške module DDR3 iz družine Dominator GTX4, ki dosegajo hitrosti do 2,533 GHz (z latencami CL9 11-10-30), s čimer se formalno zavihtijo na prvo mesto na lestvici najhitrejših modulov. Moduli, ki tečejo pri 2,50 GHz, so že kar pogosti, Corsair pa je svoje le za malenkost navil, da je dosegel prvo mesto. Hitrost v realnem delovanju seveda ni bistveno višja od že obstoječih izdelkov. Corsairjev izdelek stane 325 dolarjev.

Vse našteto velja za tovarniške nastavitve. Najhitreje tiktakajoči moduli so sodeč po podatkih v bazi CPU-Z bíli s 3459,6 GHz, kar je uspelo navijalcu Blue Antu z 2 GB-moduli podjetja G.Skill.

11 komentarjev

Samsungu ne dišijo nizke cene

DigiTimes - Cene pomnilnika v zadnjem času vztrajno padajo, sestavljalci računalnikov plačujejo za pomnilniške module s kapaciteto 1024 MB vsega 28 ameriških dolarjev. Vendar vsi ne gledajo na nizke cene s takšnim navdušenjem kot OEM proizvajalci in kupci. Samsung je namreč v protest proti nizkim cenam pomnilnikov prenehal dobavljati pomnilniške module svojim poslovnim partnerjem. V kolikšni meri utegne Samsungova poteza vplivati na cene pomnilnikov na trgu, zaenkrat še ni znano, vendar si njegovi konurenti s Hynix-om na čelu že manejo roke v upanju na povečanje svojega deleža prodanih izdelkov.

Več o tem na DigiTimes.

24 komentarjev

Nova znamka "navijalskih" ramov

Hardwareluxx - V nemškem MSC so izdali novo znamko pomnilniških modulov za navdušence z udarnim imenom CellShock, ki jo tudi izdelujejo v Nemčiji. Na voljo je že nekaj DDR in DDR2 modelov, ki so sestavljeni iz izbranih komponent vrhunske kvalitete na 8-slojnem (DDR2) ali pa 6-slojnem (DDR) PCB-ju. Vsak pomnilniški modul je pred dobavo posamično testiran. Znanim (Corsair, OCZ, GeIL...) se torej pridružujejo novi igralci na pestrem trgu navijalskih palčk.

12 komentarjev

HP-jevi prenosniki z napakami

Slashdot - Kar 900.000 prenosnikov Hewlett-Packard bi utegnilo imeti napake s pomnilnikom, zaradi česar jih je HP odpoklical. Napaka tiči v pomnilniškem modulu, povzroči pa lahko nestabilnost ali zmrzovanje sistema. Prizadeti prenosniki so iz serij
  • Evo Notebook N610c,
  • Evo Notebook N610v,
  • Evo Notebook N620c,
  • Evo Notebook N800c,
  • Evo Notebook N800v,
  • Evo Notebook N800w,
  • Evo Notebook N1000c,
  • Evo Notebook N1000v,
  • Presario 1500,
  • Presario 2800,
  • Presario x1000,
  • Presario x1200,
  • HP Business Notebook nx7000 in
  • HP Pavilion zt3000.
Če vas skrbi, da je vaš prenosnik med njimi, lahko obiščete posebej v ta namen pripravljeno spletno stran in preverite. Več o tem.

5 komentarjev

Pomnilniški moduli visokih kapacitet

AnandTech - Domači računalniki in strežniki so se že od nekdaj malce razlikovali med sabo. Če že ne po tehnologiji, pa po različnih zahtevah po pomnilniku. Če za zahtevnejše uporabnike domačih mlinčkov zadošča kakih 512 MB pomnilnika, v zmogljivejših strežnikih najdemo tudi do več gigabajtov pomnilnika vseh vrst.

In kako pridemo do tako visoke številke? Preprosto: da bi proizvajalci pomnilniških modulov le-te naredili bolj zmogljive (beri: večje kapacitete), na tiskano vezje poizkušajo stlačiti kar se da veliko pomnilniških čipov.

Tukaj se neredko poslužujejo tudi manjših trikov, kot so cinjenje pomnilniških čipov enega nad drugim, kar jim uspeva z uporabo različnih tehnologij. Ravno teh tehnologij pa so se lotili v članku na strani Anandtech. Kakšna je razlika med TCP, EPOC in FEMMA, si lahko preberete tukaj.

1 komentar

EPOC - nova tehnologija pakiranja pomnilnika

PC Stats - Kingston je danes že precej poznano in uveljavljeno podjetje, ki proizvaja pomnilnik DDR SDRAM in RDRAM. Poznani so tudi po izdelavi čipov BGA, ki jih srečavamo na pomnilniških modulih in grafičnih karticah, še malce bolj znani pa utegnejo postati zaradi novega načina pakiranja pomnilnika EPOC ali Elevated Package Over CSP (Chip Scale Package). Ta tehnologija pakiranja je bila razvita predvsem za pomnilniške module velikih kapacitet. In zakaj pri vsem tem gre? Hja, ker so 1 GB moduli, ki vsebujejo 16 čipov zelo dragi se proizvajalci poslužujejo raznih trikov. Eden izmed takih je ta, da pomnilniške čipe manjših kapacitet cinijo enega nad drugim. To pa...

1 komentar

Vodno hlajenje pomnilnika?

Digital Explosion - Na angleški strani Digital Explosion je opisana teorija za tem, ako je možno vodno shladiti pomnilniške module. Ideja na tej strani ni napačna. Predpostavimo, da je med režami za pomnilniške module stalna razdalja, ki je enaka vsem ploščam. Med dva pomnilniška modula nato damo bakren blok, skozi katerega teče voda, blok bi pa pokonci držala sila med moduloma. Vse lepo in prav, a težave vseeno so. Pomnilnik je obojestranski, kar pomeni, da odpade hlajenje skrajno leve ter skrajno desne polovice modula. Problem je tudi, ako imamo v računalu samo en modul, saj tako hlajenje tudi tukaj odpove. Da ne govorimo o nForce čipovju, ki ima tretjo pomnilniško režo z večjo razdaljo odmaknjeno od prvih dveh. Pa še Rambusa ne bi mogli hladiti... Vseeno zanimiv članek, saj je tip prišel do zaključka, da je vodno hlajenje pomnilniških modulov najtežja zadeva pod soncem. Se mu upate oporekati?...

1 komentar

Ko neka zadeva dvigne prah...

GotApex - ...potem o njej poročajo domala vsi. V prejšnji novici ste lahko prebrali o Poseidonu, kompletu za vodno hlajenje, ki bo dosegljiv v maloprodaji. Got Apex je tudi "ekskluzivno" poročal o tem, s to razliko, da zadeva na sliki zgleda malodane drugačno. Upam se trditi, da je sistem na tej strani dosti bolj atraktiven, saj poleg GPU z vodo hladi tudi pomnilniške module. O tem bomo še dosti slišali...

0 komentarjev

Transcend & njega izdelki

Guru 3D - Transcend je včeraj objavil svoje nove SO-DIMM in Micro SO-DIMM pomnilniške module. CSP (Chip Scale Package) naredi te module zelo zanimive za vse proizvajalce notebook računalnikov. CSP je pri teh modulih zelo majhen, torej idealen za vgrajevanje tja, kjer ni na voljo veliko prostora. Primerni so tudi za IPC (industrijske PC) aplikacije.

0 komentarjev