»

Microsoft prenavlja črtno kodo

Izobraževalni letak

vir: CNet
CNet - Že na lanskoletnem CESu so pri Microsoftu predstavili projekt, s katerim bi dopolnili črtno kodo. V primerjavi z dvo-bitno eno-dimenzijsko omejitvijo črtne kode Microsoftov Tag lahko zadrži mnogo več informacij, kar ga naredi mnogo bolj uporabnega v resničnem svetu, kjer ni čitalcev črtne kode. Po drugi strani ima danes praktično vsak mobilni telefon vgrajen tudi fotoaparat, s katerim je mogoče prebrati Tag. Microsoft je zadnje čase nadvse aktiven pri promoviranju Taga kar kažejo tudi s programsko opremo za dešifriranje oznak, ki ni na voljo le za pametne mobilnike, temveč tudi za najcenejše mobilne telefone, ki se lahko povežejo na splet. Microsoftov Tag je 5-vrstična koda z deset trikotniki na vrstico, ki so lahko v štirih različnih...

9 komentarjev

Tudi ITU potrdila enotne polnilce mobilnih telefonov

Nov polnilec

MSNBC - Pisali smo že o uspehu Evropske komisije, ki je svetovne proizvajalce mobilnih telefonov prisilila v podpis dogovora o enotnih polnilcih mobilnih telefonov za vse modele. Za standard so izbrali micro-USB, ki naj bi ga prihodnje leto imeli že vsi novi telefoni. Vse skupaj postaja vedno bolj dejanskost, saj je tudi Mednarodna telekomunikacijska zveza pri Združenih narodih potrdila tehnologijo za univerzalne polnilce mobilnih telefonov. Poleg klasičnega polnjenja baterij s pretvornikom z omrežne napetosti bodo nekateri proizvajalci omogočili tudi (počasnejše) polnjenje prek USB-priključka na računalniku, kar že poznamo. Ta odločitev pomeni, da enotnih...

12 komentarjev

Kitajca tihotapila zmogljive kamere za termovizijo

CNN - Na letališču v Los Angelesu so aretirali moška, ki sta na letalo skušala pretihotapiti zmogljive kamere za termovizijo. Yong Guo Zhi in Tah Wei Chao sta bila z letalom namenjena v Peking, kaj pa naj bi tam z njimi počela, pa v ameriškem Bureau of Industry and Security (BIS) še niso ugotovili. Znano je le to, da so v njuni prtljagi našli deset kamer za termovizijo, ki jih ponavadi uporablja vojska. Potem, ko so kamere odkrili, Zhi in Chao seveda za "izvoz" majhnih in sofisticiranih naprav, od katerih vsaka stane najmanj 5000 ameriških dolarjev, nista predložila izvoznega dovoljenja.

Eden od Kitajcev je menda prodajalcu zagotavljal, da jih kupuje za domačo uporabo, v BIS-u pa trdijo, da se omenjene kamere sicer uporabljajo tako v komercialne (elektrotehnika, metalurgija), kot v vojaške namene, ne moremo pa jih uvrstiti med izdelke, ki bi jih lahko kupili na policah običajnih trgovin. Zhija in Chaoja, ki sta kamere enakomerno porazdelila po svoji prtljagi, bosta v priporu, dokler ne...

6 komentarjev

Brezskrbni tudi na delu

vir: Nokia
Nokia - Nokia Observation Camera je nova brezžična kamera za najširši krog ljudi. Digitalni opazovalni fotoaparat, ki ga predstavlja finska Nokia, omogoča sprejem podatkov na daljavo. Zanimiv je podatek, da brezžična napravica tehta le približno 200 gramov, njena velikost pa ne presega 120 mm. Tako lahko brezskrbno opazujete karkoli želite, pa četudi ste v službi. Dogodke, ki se odvijajo pred kamero si namreč lahko ogledate kar preko elektronske pošte ali pa kot večpredstavno sporočilo MMS. Klik!

6 komentarjev

Prvi G3 telefon: Nokia 6650

Vnunet - Nokia nas je razsvetlila s čisto prvim mobilnim aparatom, ki specifikaciji telefonije tretje generacije ne le sledi, ampak jo (vsaj tako nam je dano vedeti/misliti) tudi v celoti upošteva.

Nokia 6650, kakor se sveti gral imenuje, kupca razveseli z vsemi modnimi dodatki, kot so barvni zaslon, podpora vsem tem čudnim modrozobim protokolom, sličicam in zvokcem. Aja, vanjo lahko zadegate tudi sim kartico vašega ljubega ponudnika mobilne telefonije ter z aparatom opravite telefonski klic ali dva. Klik!

6 komentarjev

Nova Nokia 3650

Nokia - Nokia je danes predstavila nov mobilni telefon, Nokia 3650. Vanj je vgrajena kamera, ki omogoča snemanje krajših filmčkov in tudi fotografij. Telefon je zgrajen na podlagi operacijskega sistema Symbian serije 60 (enak kot v Nokii 7650). Poleg telefoniranja podpira še Javo, Bluetooth in delovanje na 900/1800/1900 frekvencah. Ima kar velik zaslon in nov -- če mene vprašate, čuden -- dizajn.

Več si lahko preberete tukaj, na voljo bo v začetku leta 2003 (v Slovenije verjetno kasneje).

6 komentarjev

Se bodo digitalne kamere poslovile?

Infosync - Najprej Sonyericsson, nato Nokia. Analitiki najavljajo da bodo do leta 2002 proizvajalci mobilnih telefonov prodali okoli 16 milijinov mobilnih telefonov z integrirano kamero, do leta 2007 pa kar 147 milijonov tovrstnih izdelkov. Tako naj bi se povečala prodaja mobilcev s kamero v primerjavi z digitalnimi kamerami.

Precej optimistične napovedi, saj so taki mobilci precej dragi (vsaj zame [:D]) in marsikdo si jih ne more in si jih ne bo mogel privoščiti, sploh ko bodo naši operaterji počasi zviševali cene storitev.

1 komentar

Mobilna kamera CommuniCam ™ MCA-25

SonyEricsson - SonyEricsson je predstavil novo kamero z imenom CommuniCam™ MCA-25. Kompatibilna bo z novimi telefoni SonyEricsson T200, T300 in T600. Narejena je iz lahkih materialov ter po besedah SonnyEricsonn-a uporabna za nemalo stvari. Ima ločljivost 640 x 480, kar pa je za tovrstno mobilno kamero kar veliko, sliko pa zajame v 24-bitni barvni tehniki. Omogoča nam tudi predogled slike na zaslonu ali preko kukala kamere.
Poigramo pa se lahko še s številnimi zabavnimi efekti, ki jih lahko dodajamo slikam. Nastale slike pošljemo prek MMS-a ali e-maila. Klik!Kaj je to, na zaslonu cegla...

2 komentarja

Linux napada - tudi v letu 2002

Linux World - Linuxaši niso znani samo po tem, da vedno znova lezejo Microsoftu v zelje, ampak tudi po tem, da že dalj časa lahko poslušamo njihove napovedi o tem, kako bo Microsoftu odbila zadnja ura, kako bo Linux postal alfa in omega sveta in kako bo vesoljska srenja končno rešena monopolskega velikana, ki razvoj programske opreme pelje v napačno smer. Kljub rahlo nostradamusovskemu tonu teh napovedi, se lahko pro-Microsoftovsko usmerjeni kar upravičeno bojite, saj Linux ni iz trte izvit, njegovi programerji pa tudi niso ravno neki bleferji, ki samo veliko govorijo in nič ne naredijo. Ja, ja Microsoft, črno se ti piše, vsaj če si ogledate teh 10 Linux napovedi za leto 2002, v katerih se omenja, da se bodo v svetu OEM računalnikov počasi začeli pojavljati prvi primerki z dvema operacijskima sistemoma (eden bo obvezno Linux), Linux se bo začel pojavljati v poslovnih računalnikih (to se že zdaj), nekatera podjetja bodo popolnoma odpovedala poslušnost M$-ju, itd.
Upajmo, da ne bo ostalo vse le...

7 komentarjev

Nokia 7650

vir: Nokia
več strani - Nokia bo v drugem četrtletju izdala nov mobilni telefon s številko 7650. Kot se za serijo 7xxx spodobi, bo imela skrito tipkovnico, ki se ob potrebi "pripelje" izpod telefona. Prav tako bo tu podpora kopici že znanim in novim funkcijam. Tako bo mobilnik podpiral HSCSD, GPRS, Bluetooth, iR, WAP, SyncML, e-mail, J2ME in MMS. Nokia 7650 bo...

15 komentarjev

Kamera s povezavo Bluetooth

Slo-Tech - Ah, kaj bi govoril, krivec za to novico je spet naš Žiga alias dolharz:

Korporacija Sony je predstavila dve novi video kameri opremljeni s tehnologijo Bluetooth. Kameri DCR-PC120 in DCR-IP7 sta opremljeni z brezžično tehnologijo Bluetooth, ki napravam omogoča medsebojno brezžično komunikacijo ter pošiljanje gibljivih ali negibnih slik direktno na osebni raeunalnik ali pa preko mobilnega telefona na internet. Video kamera DCR-IP7, ki so jo v Sonyju poimenovali >Network Handycam IP<, je najlažja in najmanjša kamera na svetu, in je sedaj brezžično povezljiva tako z osebnimi raeunalniki, kot tudi z brezžičnimi napravami in mobilnimi telefoni. Network Handycam IP uporablja novo tehnologijo MICROMV, ki spreminja gibljive slike in zvok v format MPEG2. Ker ta format potrebuje manj pomnilniškega prostora, lahko različne naprave bolj učinkovito hranijo in posredujejo video posnetke. Na voljo bo oktobra 2001.

3 komentarji

Kamera, ki jo pogoltnemo :)

MSNBC - Po dolgem času sem vam pripravil še eno "off topic", ki pa ima tudi nekaj zveze tako z računalništvom, kot z medicino. Za kaj gre? Gotovo ste že kdaj gledali kak dokumentarec, ko pacientu s posebno kamero na nekakšni cevki pregledali črevesje ali želodec. Čeprav izgledajo slike želodca ali črevesja spektakularne, se pacient ne počuti ravno udobno (kar predstavljajte si, kako bi izgledalo, če bi vam nekdo porinil cev v grlo). Da bi pacientom prihranili muke, so se zdravniki domislili kamere velike kot tableta, ki jo pogoltnemo. Kamera tako slika prebavno pot in pošilja slike zunanjemu sprejemniku. Čeprav bi utegnila taka kamera olajšati odkrivanje želodčnih ali...

3 komentarji