»

Ameriška policija testira program za predvidevanje lokacije kaznivih dejanj

Uspešna aretacija na eni od predvidenih 'vročih točk'.

vir: The New York Times
The New York Times - Policijske službe v Santa Cruzu, mestecu v osrednji Kaliforniji, so začele uporabljati posebno računalniško simulacijo za predvidevanje, v katerih delih mesta naj bi se na tekoči dan zgodilo največ kaznivih dejanj. V program, ki osnuje na modelih za predvidevanje lokacij popotresnih sunkov, vsako jutro vnesejo tekoče podatke o kriminaliteti, nakar izračuna 10 najbolj verjetnih žarišč kriminala za tekoči dan. Eno žarišče ustreza kocki s stranico 150 metrov (500 čevljev) in je lahko celo tako natančno kot "ta in ta parkirna hiša". Na najbolj vroče točke nato razpošljejo dodatne patrulje kot sredstvo za odkrivanje in preprečevanje kriminala. Prvi rezultati so vzpodbudni - število vlomov v stanovanja je julija upadel za 27% glede na isti...

38 komentarjev

Razmišljanje: kakšni naj bodo cilji prostega programja?

Slo-Tech - V Free Software Magazine je Terry Hancock v svoji kolumni zapisal zanimivo razmišljanje o tem, da cilj "odprtokodnikov" ne sme biti samo večanje tržnega deleža Linuxa, pač pa predvsem svoboda izbire - kar pa dopušča tudi svobodo izbire operacijskega sistema Windows. Po njegovem mnenju bi namesto tržnega deleža moral biti cilj razvijalcev in uporabnikov Linuxa kvaliteta, stabilnost ter odprti standardi.

Tržni delež ter posledično dotok denarja, ki ga podjetja kot npr. Canonical lahko usmerijo v razvoj je po njegovem mnenju sicer dobrodošel, vendar pa razvoj in obstoj Linuxa nista odvisen od njega. Tudi če komercialni distributerji Linuxa propadejo, se bo Linux razvijal in živel dalje.

Vsekakor zanimivo razmišljanje, ki lepo ponazarja filozofijo prostega programja in ki poudarja dejstvo, da "'uspeh' pomeni nekaj čisto drugega ko je tvoj cilj 'svoboda' kot ko je tvoj cilj 'moč'".

Vredno branja.

49 komentarjev

Čigav je Unix?

Ars Technica - Podjetje SCO je postalo bolj znano leta 2003, ko je vložilo tožbo proti IBM, češ da je slednji vključil v jedro Linuxa na "milijone vrstic" izvorne kode operacijskega sistema Unix, ki so ga kupili leta 1995 od Novella. No, tožili so tudi slednjega, in prejšnji teden je prišlo do končne razsodbe, po kateri Novell SCO-ju nikoli ni prenesel celotnih avtorskih pravic. S tem so postale tožbe, ki jih je vložil SCO, nerelevantne. Novellu tudi pripada 95% vseh licenčnin, ki jih je pobral SCO - k temu sta najbolj prispevala Microsoft in Sun. Sun se pa zlahka znajde v veliki godlji, saj je po tej razsodbi od SCOja kupil nekaj, česar SCO sploh ni imel (precejšnje dele Solarisa in OpenSolarisa).

Še nekaj povezav do člankov:
Arstechnica
Desktoplinux
Linux Weekly News

53 komentarjev

SCO-ju zmankuje denarja?

Slashdot - Slashdot poroča, da naj bi se SCO-ju, samooklicanemu lastniku Unixa, vse bolj krčila denarnica, zahvaljujoč ne ravno rožnati prodaji in številnim tožbam. Krčenje pravnega proračuna na 31 milijonov dolarjev tako ni presenetljiva novica, saj so pravni stroški podjetja v prejšnjem četrtletju znašali zavidljivih 7.3 milijona dolarjev, kar je skoraj polovica stroškov, ki jih je podjetje imelo v prejšnjih petih četrtletjih (15 milijonov). Klik!

Sicer pa je že na začetku tožb proti "Linuxu" bilo znano dejstvo, da SCO nima pretiranih razlogov za mirno spanje.

16 komentarjev

Negativna propaganda se ne obnese

OpenSource - Potemtakem bi naše politike morda lahko celo označil za preudarne ljudi [;)]

Pa govorimo o prijetnejših stvareh: na Microsoftovem internem se(k)stanku so predstavili rezultate raziskave, ki je pokazala, da se negativno oglaševanje dejansko ne splača. Javkanje na račun prostega programja tako prinese kvečjemu rezultate, nasprotne od pričakovanih. Klik!

"Hmmm", porečete, "kaj nismo to že vedeli?" Mi smo, Microsoft pa je potreboval raziskavo [:D]. No, tako ravno ni -- rezultati so namreč pokazali, da smo Starocelinci po naravi bolj cinični ter ne nasedamo na oglaševanje v taki meri, kot so dovzetni Američani.

Bill Gates: Kupite Linux! Linux ruls, scandisk Windows!

6 komentarjev

<PaJo> tudi pri nas se kaj premika:)

Slo-Tech - Z dotičnimi besedami je naša bwana, PaJo, pospremil pod spodajležečemu ležeči URL.

Verjeli ali ne, 30. avgusta in 1. oktobra se bo v Portorožu odvijala prva Linux Konferenca -- na katere so bili lokalni strokovnjaki ter zanesenjaki do sedaj primorani hoditi (izključno) v tuje dežele. Govorilo se bo o marsičem, tako da bi jo z veseljem obiskal še jaz. Žal pa me je -- v afektu -- neprijetno presenetila cena prijave: reci inu piši 69.600 sit. Klik!

Roko na srce, nad tem ne bi smel biti presenečen -- kljub temu, da govorimo o "Linuxu". Gre namreč za strokovno konferenco, ki konkurira samim Microsoftovim konferencam. Te pa ponavadi trajajo kak dan dlje, cenovno pa so desettisočaka dražje; napak pa ni niti predpostavka, da udeleženci od Microsofta vedno pričakujejo več 'gradiva' ter bonusov. Po tej plati bodo prostokodovniki ceno s svojim dogodkom primorani nad-upravičiti -- kar pa ne dvomim, da jim bo uspelo. ...

2 komentarja

Filmi in Linux

Linux Today - Vse večji kosi filmov so narejeni z računalniki, zadnje čase pa so še posebej modne 3d renderirane risanke. Zanimivo je, da ima Holywood blazno rad Linux (seveda zato ker je poceni), zato Linux vedno bolj sodeluje pri ustvarjalnem procesu, vse od risanja do renderiranja. Tako je igral pomambno vlogo tudi v nastajanju risank Evolution, Final fantasy in Shrek. Tule je zelo zanimiv prispevek, ki govori o tem, kako zakaj in kdaj uporabljajo Linux v podjetju DreamWorks, ki je verjetno eno najbolj znanih na svojem področju. Članek govori tudi o tem zakaj SGIje počasi mečejo ven in zakaj ne uporabljajo AMDjevih procesorjev. Zanimivo branje.

0 komentarjev

Caldera International, Inc.

Caldera International, Inc. - Novica niti ni tako sveža, tako naj samo kot zanimivost objavim, da se je podjetje Caldera Systems združilo s podjetjem The Santa Cruz Operation ali krajše SCO. Do združitve je prišlo 4. maja 2001. Pred časom je Caldera izdala neverjetno dobre distribucije Linuxa za poslovno rabo, toda zadnje čase pa ni bilo o njih slišati skoraj ničesar. Upajmo, da bo nov izdelek, ki bo prišel iz teh dveh podjetij, kaj dobrega.

3 komentarji