»

Motor, ki porabi 80% manj energije!

Slashdot - Japonski izumitelj Kohei Minato je razvil nov tip motorja, ki porabi 80% manj energije od običajnih, pri tem pa ohranja enake zmogljivosti. Minatojev motor znotraj rotorja skriva magnete, ki ustvarjajo magnetno polje, to pa prispeva k večjemu vztrajanju pri vrtenju. Poleg varčnosti z energijo se motor lahko pohvali tudi z večjo diskretnostjo, saj je mnogo tišji od konkurence. Minato je na Japonskem že prodal prve primerke svojega izuma in postavlja se že vprašanje, kdaj bo novi tip motorja postal del vašega domačega mlinčka. Klik!

Bi kdo avto na baterije? Tak, zaresen namreč ...

52 komentarjev

Thermaltakeovi barvni ventilatorji

Thermaltake - Vsi vemo, da je v zadnjem času zrasla priljubljenost barvnih ventilatorjev. Tudi Thermaltake se je odločil, da izda svoj primerek prozornega ventilatorja z barvnimi diodami. Lahko ga dobite v rdeči, modri ali zeleni barvi in stikalom za vklop ter izklop. A1654 FireBall premika zrak z 2000 obrati na minuto ter ga je možno pritrditi na katerokoli stran, saj ima snemljivo okrasno masko.

3 komentarji

Univerzalni ventilator

Modfactor - Še enkrat moram priznati, da izdelkov kot je tale, ne vidimo ravno pogosto in ne, to ni vsestranski odsmrajevalec sekretov™, ampak nekaj povsem drugega. Ventilator lahko uporabimo za različne namene - lahko je uporabljen za hlajenje razgrete in prepotene igirčarske roke, ali pa ga uporabimo celo za hlajenje ohišja in blowhole.

Posebnost tega ventilatorja je, da se lahko napaja preko baterij tipa AAA, ali kabla USB. Proizvede slabih 30 decibelov hrupa, obenem pa lahko prepiha do 27 CFM zraka. Napravico so si podrobneje ogledali na Modfactorju.

2 komentarja

Malo drugačen ventilator

ipKonfig - Kaj je narobe z današnjimi ventilatorji, poleg hrupa? Predvsem to, da je relativno velika površina v centru ventilatorja zakrita z motorjem, kar se lahko pokaže za problem pri procesorskih hladilnikih, kjer je tako kar precejšen del reber manj učinkovit, kot bi bil lahko. Tega problema so se lotili pri podjetju Y.S. Tech, kjer so ga rešili na zanimiv način - motor so iz centra prestavili v okvir ventilatorja. S tem so se ne samo rešili 'mrtve točke' v centru ventilatorja, pač pa so hkrati tudi zmanjšali hrup in porabo ventilatorja.
Ta ventilator so v roke dobili na ipKonfig.com, kako zadeva izgleda in malo tehničnih podatkov pa si lahko preberete v prvi polovici testa.

9 komentarjev

Ventilator brez mrtve točke

Overclockers Australia - Večina ventilatorjev ima na sredi elektronsko vezje, ki vrti lopatice. Ker je to vezje dokaj veliko ter obilno pride do mrtve točke, kjer veter ne piha. To je ravno na sredini ventilatorja, tam kjer pri večini hladilnih reber potrebujemo ravno najboljši zračni pretok.
Nekateri proizvajalci hladilnikov za računala so se temu izognili tako, da so namontirali na rebra kar 2 ventilatorja. Samo zakaj bi povečevali glasnost ter porabo z dvema zrakomlatoma, ko lahko brihtni inžinirji sestavijo ventilator brez mrtve točke.
Kako? Enostavno (ok, ideja je enostavna), zakaj pa...

12 komentarjev

Tiha ventilatorja

Dan's DATA - Veste, kaj je problem vseh današnjih ventilatorjev? Problem vseh, oz. večine današnjih ventilatorjev je, da so od prvega do zadnjega vsi zelo glasni. Po eni strani je to dobro, saj glasnost velikokrat kaže na zmogljivost, vendar pa obstajajo tudi ljudje, ki jim ni vseeno, če jim na hladilniku tuli zmogljiv "badass" ventilator, ki jih iz dneva v dan s svojim hrupom požre nemalo živcev. Rešite za take ljudi pride v obliki ventilatorjev, ki imajo poseben senzor, ki prilagaja število vrtljajev glede na temperaturo procesorja. In ravno o takih primerkih je tekla beseda v Danovem novejšem testu, ki je zopet spisan poučno in zanimivo. V svojem testu je Dan predstavil ventilator podjetja Coolermaster in Thermaltake. Slednji se je...

0 komentarjev