»

Začetek projekta OpenZFS

Slo-Tech - Včeraj so najavili začetek OpenZFS projekta, resnično odprtokodnega naslednika projekta ZFS.

Datotečni sistem ZFS je v aktivnem razvoju že več kot desetletje in je med najbolj naprednimi na svetu. Nedavni razvoj se je nadaljeval odprtokodno, zato se je skupnost razvijalcev, uporabnikov in podjetij, ki izboljšujejo, uporabljajo in gradijo na sistemu ZFS združila v OpenZFS. Ustanovili so ga člani skupnosti razvijalcev GNU/Linuxa, FreeBSD-ja, Mac OS X-a ter skupnost illumos projekta, vključno z Mattom Ahrensom, enim od dveh prvotnih avtorjev ZFS-ja. OpenZFS tako združuje veliko število razvijalcev z različnih sistemov.

OpenZFS skupnost bi rada kot dolgoročni cilj dvignila ozaveščenost o kakovosti, uporabnosti in razpoložljivosti OpenZFS-ja z izboljšanjem dokumentacije za razvijalce in sistemske administratorje. Razvijalci si bodo tudi prizadevali za lažji prenos kode med sistemi tako, da bodo ustvarili plast za prenosljivost kode (uporabili bodo "Solaris Porting Layer").
Za razvoj...

103 komentarji

Microsoft bo moral prilagati Sunovo Javo

The Register - Sun je dobil še eno pravno bitko: sodišče je Microsoftu odredilo, da mora namesto svoje verzije Jave izdelkom prilagati izvirno, Sun-ovo. Odredba sicer ni trajna, saj velja le v času trajanja sojenja. Sun se seveda trudi, da bi bilo temu tako tudi po koncu sojenja -- poleg tega pa si želijo še odškodnine za pretekli čas, ko je bila svetu široko ponujana pankrstka verzija Jave [>:D]. Klik!

Sodnik Judge Motz pa je med zaslišanjem podal zanimivo tezo, da se v kapitalizmu ne vrti vse le okoli denarja, ampak ima velik pomen tudi ponos izdelka. Nimam česa reči -- trditev mi je smiselnostno všečna.

6 komentarjev

XML: Standardi in pisarne

The Register - Zagovornikom prostega programovja -- pa ne le tem -- gre zaprtost Microsoftovih "office" formatov zapisa zelo na ledvici(/o). Namreč, danes je zelo malo ne-Microsoftovih programov, ki bi bili sposobni dokaj pravilno prikazati recimo Word dokument. No, prvi tak uspešnejši je verjetno OpenOffice (1), a kljub temu ne predstavlja enakovrednega substituta. <Klik!>

Predvsem skupnost uporabnikov Linuxa ter MS-jevi konkurentje -- s SUN-om na čelu -- pa že lep čas poudarjajo pomembnost standardizacije formata zapisa, ki naj temelji na XML-u. Pri tem pa so oznanili, da že kar nekaj časa 'izumljajo' ustrezen zapis, za katerega bi bilo zelo lepo, če bi ga uporabil tudi MS. No, tudi ta se 'seli' na zapis XML ... edino vprašanje pa je, čigav xml...

Zakaj bi pa ga, če mu ni treba?

1 komentar

OpenOffice 1 / Staroffice 6

The Register - Od včeraj dalje sta "na voljo" zastonjska produkta OpenOffice(.org) 1 ter StarOffice(.com) 6. Razlika? Ja, prvi je odprtokodna različice druge, je zastonj in ne vsebuje programa za podatkovne baze.

"Na voljo"? Ja, pri zastonjski različici je na voljo, če uspeš priti na vrsto za dolpoteg, bolj kapitalistično orientiran paketek pa ima tudi neke svoje težave -- glej stran proizvajalca :]. Klik!

15 komentarjev

StarOffice: Dodaj v košarico

The Register - Po prevzemu izdelka StarOffice od podjetja StarDivision, je Sun Microsystems uvedlo dobrodošlo novost v 'cenovni' politiki: zastonjskost tudi za komercialne uporabnike.

S težko pričakovano 6. izvedenko pisarniškega paketa, ki v prenekaterih pogledih uspešno konkurira (razen verjetno najpomembnejšemu: uporabljanost) Microsoftovemu Office-u, pa se bo tovrstna politika končala. Sun namreč kani prodajati licence. Cene trenutno še niso znane, je pa jasno, da bodo morale biti veliko nižje od onih pri najbolj znanem konkurentu. Izjema je pak platforma Solaris, za katero bo skupek programja na voljo kot zastonjska 'nadgradnja'. No, v jok nikar. Projekt OpenOffice.org bo živel in se razvijal vzporedno s komercialnim bratom, le brez programja za podatkovne baze.

8 komentarjev

StarOffice 6.0

ZDNet - StarOffice je na trgu že lep čas - bolj priljubljena (še zdaleč pa ne tako, kot Vemočigava pisarna) pa je postala po verziji 5.0, saj je postala zelo primerna alternativa Microsoftovemu Officu. Resda na pogled izgleda bolj špartanska, tudi 'gumbov' ni veliko, vendar se večina naprednih funkcij skriva v 'podikonjih' (jah, kako pa naj človek reče za ikone, ki se pojavijo, ko z miško zapeljemo na drugo ikono? ). Ko je bila pisarna še last StarDivisiona, je bila njena uporaba brezplačna za osebno, kasneje pa tudi za komercialno rabo.

No, kolikor je zbirka nerazširjena med uporabniki Oken, toliko bolj je priljubljena med uporabniki Linuxa. Že nekaj časa je na voljo beta izvorna koda novega paketa s številko 6.0, ki pa prinaša mnogo sprememb glede na prejšnje verzije:
  • nič več vgrajenega poštnega odjemalca,
  • programi so samostojni in ne več povezani preko enotnega namizja,
  • uporabljala bo xml format, specifikacija bo javna.


  • Več o tem tukaj, StarrOffice 5.2 tu, OpenOffice (6.0) pa tu!....

    0 komentarjev