»

1 Gbps internet v Hong Kongu

več strani - Internetni ponudnik Hong Kong Broadband bo pričel uporabnikom ponujati 1 Gbps internetne povezave - v obe smeri. Storitev bo lahko uporabljalo okoli 800.000 gospodinjstev v Hong Kongu, cena pa bo 215 ameriških dolarjev mesečno (okoli 40.000 SIT). Po podatkih HKBN bo storitev omogočala 166-krat hitrejši download in 1950-krat hitrejši upload glede na trenutne hitrosti ADSL povezav. Manj zahtevnim uporabnikom že sedaj ponujajo 100 Mbps povezave za 34 dolarjev mesečno (6300 SIT) in 10 Mbps povezave za 16 dolarjev (3000 SIT) mesečno.

Več informacij: Convege Network Digest

118 komentarjev

Kdaj se nam obeta e-Evropa?

The Register - Dejstvo, da je Slovenija še pred nekaj časa imela zelo jasno vizijo postati modelni primer e-države, je verjetno vsem znano. Če ne drugače, smo o tem poročali na Slo-techu. Da je projekt resen tudi na širšem nivoju, pa priča akcijski program eEurope.

Gre za srednjeročen akcijski načrt Evropske komisije, ki zavzema sedem področij, med drugim tudi širokopasovne povezave. Kot ugotavljajo v vmesnem poročilu, je trenutno stanje povezanosti zadovoljivo, in naj bi do leta 2005 doseglo oziroma celo preseglo želene cilje. Tako v poročilu ugotavljajo, da ima ustrezne povezave sedaj že večina izobražavalnih in javnih ustanov, pri čemer navajajo podatek, da je od v zadnjih dveh letih število osnovnih upravnih storitev, ki so dosegljive elektronsko, naraslo od 17 na zavidljivih 43 odstotkov.

Kot ugotavljajo, so glavni problemi poleg geografskih še vedno neustrezna izobraženost kadra in zavednost uporabnikov. Tako sicer ugotavljajo, da manjši del populacije, ki je ustrezno povezan, s pridom...

5 komentarjev

DSL struktura

The Register - Kot vse kaže, zadnje čase pišem samo še novice o DSL in podobnih povezavah. Kakorkoli, danes sem zasledil novico, kako se je v zadnjem času povečalo število uporabnikov, ki dostopajo do vsebin na internetu preko DSL povezav.
Čeprav bi lahko pričakovali, da je ob 25 milijonih DSL povezav na svetu v vodstvu katera od zahodnih držav, temu ni tako. Kot so ugotovili v tem članku, je na prvem mestu po pogostosti DSL priključkov Južna Koreja (s kar 25% le-teh), sledijo pa ji Tajvan, Honk Kong in Belgija (vse s približno 10%), ZDA so šele na 17. mestu. Podatka za Slovenijo sicer ni, samo verjetno ne bi bila visokem mestu. Smo pač e-država.

Slovenska vlada, sedi, nezadostno ena. Uči se pri Južnih Korejcih.

7 komentarjev

Smo res tako zaostali?

The Register - Sicer novica (zaenkrat) ni povezana strogo z računalništvom, samo se mi je vseeno zdela zanimiva za objavo.
V nedeljo sem se "spotaknil" ob e-državo in naše zaostajanje za le-to.
Ta novica na Registerju pa mi je dala vedeti, da smo Slovenci, vsaj kar se tiče določenih zadev, daleč pred Zahodom.
Tako so Britanci sedaj začeli razmišljati, da telefoniranje med vožnjo za nekaj faktorjev poveča možnost nesreč, tako da predlagajo, da bi se uporaba mobitelov med vožnjo prepovedala. Zakon, ki je verjetno pravno gledano podoben določilom našega ZVCP, pa se vendarle razlikuje v eni "malenkosti". Najvišja kazen znaša kar Ł 2.500 (ja, 2.500 funtov).

3 komentarji

E-država?

Gambit - Sicer sem enkrat že bil ciničen kar se tiče Gantarjevega oglaševanja, da smo model e-države in kot kaže, mi je to pisano na kožo.
Na Gambitu sem zasledil dve novici, ki potrjujeta, da je minister vzorčni model politika, Slovenija pa daleč od e-države (samo spomnite se na Telekom).
Tako viri navajajo, da Hong Kong s svojo tipično poselitvijo omogoča poceni infrastrukturo, zato ne preseneča podatek, da kar 75 procentov prebivalcev do interneta dostopa preko širokopasovnih povezav.
Stanje je podobno tudi na Japonskem, kjer opažajo 17% upad uporabe klasične telefonije in kar 34-kratno povečanje ADSL naročnikov.
Sodeč po podatkih bi se splačalo živeti še v Nemčiji, na Švedskem ali recimo na Nizozemskem, čeprav zaostajo za več kot polovico.

Jaz pa bi se, odkar poznam Metulja, preselil kar na faks..

9 komentarjev

Brezžični DSL

ZDNet - V Avstraliji mislijo vnaprej. V sredini prihodnjega leta mislijo poskusno uvesti tehnologijo brezžičnega broadband internetnega dostopa. Hitrost dostopa na internet naj bi dosegala zglednih 1 Mbit/s, z njo pa ciljajo na uporabnike s prenosnimi računalniki, ki se veliko prosto gibljejo ter rabijo takojšen dostop do največje vseh mrež. Klik!

1 komentar

Mami, mrš dol s kompjutra!

AOL - Tako, le bolj v celofanu, se je glasil slogan reklamne kampanje našega največjega komercialnega ponudnika interneta. Je na reklami kaj resnice? Sodeč po tej raziskavi je razvidno, da mame, ki uporabljajo internet, nalinijsko preživijo v povprečju več kot njihovi nadobudni sinovi. Razlog za tako skokovit porast? Baje je "prišlo v trend". Branje je zanimivo, a bi vseeno svetoval merico nepristranskosti bralca, saj je anketo izvedel sam AOL, ki je najbrž s tem člankom hotel apelirati na še več mamic, naj si kupijo dostop preko njihovega omrežja.

3 komentarji

Smo res e-država?

Gambit - Zadnje čase smo Slovenci priče medijskega bombardiranja, kako postajamo e-država, uvaja se elektronska dohodnina in podobne zadeve. Če se spomnite, je bila Slovenija pred časom celo omenjena kot modelna država za razvoj digitalizacije poslovanja.

To je očitno pravljica, ker je Slovenija še daleč od želja. Tako sem zasledil podatek, da kar 30 odstotkov Američanov uporablja digitalno poslovanje z državo. Podatka za Slovenijo seveda ni najti. In naša vlada se lahko požre :O

3 komentarji

Cenejši dial-up dostop od 1. marca

Finance - Telekom bo s prvim marcem letos znižal tudi cene dostopa do ponudnikov interneta prek telefonskega omrežja med večjo prometno obremenitvijo. Klic na Siolovo telefonsko številko (omrežna koda 0880) se bo pocenil z 1,7 na 1,53 tolarja na minuto. Do drugih ponudnikov (omrežna koda 0889) pa bomo od petka lahko dostopali po ceni 1,89 tolarja na minuto (namesto dosedanjih 2,10).

27 komentarjev

Še bolj odigitalen Hong Kong

Newsbytes - V pretekli novici sem govoril o uvajanju na smart cardu temelječe osebne izkaznice ter dejal, da našo omreženo državo (vlado) Kitajci prehitevajo po odstavnem pasu. Sedaj nas bodo prehiteli še po stranski cesti...

Oblasti v Hong Kongu (Home Affairs Department - okrajšano 'HAD') urejajo odprtje kar 18 računalniških super centrov, vsak s po stotimi računalniki, posebnimi prostori za izobraževanje ter otroke. Taki stvari se ne gre zameriti z izrazom 'Cybercafe'. Prvi že deluje. Klik!.

7 komentarjev