»

Mozilla Jetpack za enostavno izdelavo dodatkov

CNet - Za brskalnik po spletu Mozilla Firefox že obstaja kopica dodatkov (add-ons), s katerimi je moč osnovni program skoraj v celoti prilagoditi in dopolniti. Več kot 8000 razvijalcev je doslej napisalo približno 12000 dodatkov, ocenjujejo avtorji programa. Da bi še razširili bazo piscev in uporabnikom omogočili lažje rokovanje z dodatki, so pri Mozilli izdali prvo eksperimentalno verzijo programa Jetpack, ki postavlja nove standarde.

Najbolj opazna novost je odstranjena potreba po ponovnem zagonu brskalnika po namestitvi nekega dodatka. V tem smislu se Jetpack približa funkcionalnosti Greasemonkeyja, ki uporabnikom omogoča sprotno izbiranje, katere skripte so aktivne. Poleg tega Jetpack uvaja standardizirane API-je, tako da naj razvijalcem ne bi bilo več treba popravljati dodatkov vsakokrat, ko...

9 komentarjev

.NET guru: "iPhone najmočnejša mobilna platforma"

9to5Mc - Kevin Hoffman, eden izmed najbolj uveljavljenih razvijalcev za .NET platformo in avtor večih knjig na temo .NET-a, je pred dnevi na svojem blogu podal nadvse direktno mnenje o iPhone-u kot razvijalski platformi in številnih kritikah NDA pogodb, ki so jih morali razvijalci podpisati ob vstopu v iPhone Developer Program.

Hoffman, sicer že večkratni predavatelj o razlikah med .NET in Cocoa platformo ima svojevrsten pogled na obe platformi, ki ga poseduje le redkokateri razvijalec. Po njegovem mnenju je tako iPhone daleč najmočnejša mobilna platforma za razvijalce do današnjega dne. Besede, ki vsekakor ne bodo dišale Microsoft-u, še manj pa njegovemu PR oddelku, naj bi izrekel med enim izmed svojih predavanj na WWDC-ju. NDA pogodbe pa so kot vse pogodbe po njegovem mnenju popolnoma upravičene in na koncu dneva prostovoljne - če razvijalcu nenazadnje ne dišijo določene omejitve o razkrivanju internih informacij lahko vedno izbere da NDA-ja ne bo podpisal in se osredotoči na druge...

48 komentarjev

Microsoft objavil vrsto specifikacij - Word, Excel, Powerpoint, Exchange

Slashdot - Microsoft se je danes odločil storiti nov korak v svoji želji po odpiranju svoje kode in vključevanju v odprtokodne skupnosti in programe - izdal je namreč skoraj 5000 strani dokumentacije o binarnih zapisih Office programov (Word, Excel in PowerPoint).

Binarni zapisi datotek so bili zelo razširjeni predvsem v preteklih različicah paketa Office in še danes mnogokrat predstavljajo trn v peti razvijalcem konkurenčnih (predvsem odprtokodnih) programov, saj morajo razvijalci izvajati t.i. reverse engineering, najnovejša različica Office-a, 2007, pa primarno že uporablja Open XML, ki temelji na XML-u in katerega specifikacije so znane, njegova implementacija pa je bila zato lažja.

Skupaj s specifikacijo binarnih zapisov pa so izdali tudi specifikacije za povezovanje z Exchange Server 2007 in Office SharePoint 2007, kar omogoča razvijalcem, da v svoje aplikacije vgradijo najrazličnejše storitve, ki se lahko nato povežejo z Microsoft-ovimi strežniki.

V nasprotju s pričakovanji pa je...

153 komentarjev

Adobe odpira FLV in SWF formata

Sodolujoča podjetja

vir: Slashdot
Slashdot - Adobe je danes objavil svojo namero za začetek projekta Open Screen, katerega vizija je da bi odstranili ovire, ki pestijo razvijalce pri razvoju aplikacij za različne platforme - torej za običajne operacijske sisteme, mobilne naprave in multimedijske centre - pri čemer nameravajo seveda koristiti prednosti obeh tehnoloških paradnih konjev Adobe-a - Flash Player in v prihodnjosti tudi AIR-a.



Ker bi seveda tako pogumne besede zlahka označili kot preprost marketinški trik, saj že Flash zaenkrat ni najbolje podprt na nekoliko bolj eksotičnih operacijskih sistemih, so se pri Adobe-u odločili da bodo odstranili licenčne omejitve SWF in FLV/F4V formatom ter objavili specifikacije tako za SWF kot tudi za FLV, v prihodnjosti pa nameravajo izdati API-je za naprave, objaviti še specifikacije za Flash Cast in AMF ter odstraniti licenčnine za Flash...

17 komentarjev

Microsoft popustil razvijalcem varnostne programske opreme

Slashdot - Washington Post poroča, da je Microsoft klonil pod pritiskom razvijalcev varnostne programske opreme ter evropskih komisarjev.

Tako bodo sedaj programi lahko zaobšli t.i. "PatchGuard", ki bi naj preprečeval spreminjanje Windows kernela ter tako poskrbel za varnost. Pri Microsoftu so obljubili, da bodo poskrbeli za API, ki bo dovolil dostop do Windows kernela ter tudi da bodo onemogočili Windows Security Center, da se uporabniki ne bi zmedli ob večih opozorilih o varnosti sistema. Prav tako bodo dovolili drugim razvijalcem, da na pozdravni zaslon Windows Vista dodajo povezave do svoje programske opreme poleg Microsoftovega One Care paketa.

Podrobneje na Slashdot in Washington Post.

Komaj čakam da mi bo Symantecov softvare po kernelu rovaril... spet.

32 komentarjev

Microsoft objavil API-je

The Register - Microsoft je v svoji knjižnjici MSDN končno -- po zahtevi sodišča, seveda -- razkril API-je za nemalo svojih tehnologij ('približno' 272). Kakor se sliši utopično, pa razvijalce na trda tla postavi dejstvo o nedodelanosti, hroščatosti in nepopolnosti dokumentacije. Po besedah nemalo razvijalcev je dokumentacija v takšni obliki marsikomu praktično nekoristna -- po besedah Henka Devosa pa to celo nenamerno. Zaradi svojih prepričanj sodil o tem bom ne. Klik!

3 komentarji

Windows XP SP1...

Vnunet - ... ima iziti v drugi polovici dotičnega leta. Povečini bo kar klasičen skupek popravkov, vendar pa ne gre prezreti dodane podpore za "ne-pcjevska računala", torej razne mutantske zadevice, kot recimo prihajajoča Mira ter Tablet PC-je.

Bo pa skupek popravkov sveboval še nekaj, uporabnikom manj vidnega. Ker gre pač za "naslednjo verzijo oken" (revizijo), se nanjo navezujejo tudi navedbe iz predloga poravnave v zadevi Microsofta proti 18 zveznim državam: razkritje nekaterih API-jev razvjialcem.

1 komentar

MS spet izziva

Slashdot - MS bo v naslednji različici IEja onemogočil plugine, ki so bili narejeni z Netscape APIjem. To pomeni, da bo nehal delovati tudi Quicktime in mnogo drugih uporabnih stvari. Fun, ne? V bistvu gre za to, da bodo vse prisili, da gredo na ActiveX in jih s tem priklenili na 'edino pravo' vero^H^H^H^Hplatformo. Netscapeov API deluje na vseh platformah od Maca preko Unixov do Oken, ActiveX pa uganite sami...
Čudno, da se upajo to narediti medtem, ko sodniki spet premlevajo MSjevo razbitje. Ko smo že pri tem, je ameriško vrhovno sodišče zavrnilo MSjevo pritožbo s katero bi še nadaljne zavlekli protimonopolne tožbe. Poleg tega je še vedno mogoča preprečitev izida XPjev...

16 komentarjev

DirectX 8.0

Tech-Gods - Pred nekaj dnevi nas je kot strela z jasnega ( ok, strela, ki se je pripravljala kar nekaj časa [>:D]) udaril DirectX 8 in prve različice gonilnikov za novi Microsoftov API. Večina uporabnikov je takoj namestila nove gonilnike in bila kojci deležna zvrhane mere sesuvanja. Na Tech-Gods so objavili nekaj meritev z novimi Nvidiinimi 7.17 gonilniki ( ti naj bi podpirali DirectX 8 ) in prišli do zaključka, da pohitritve skoraj ni, v nekaterih testih so novi gonilniki bili celo počasnejši od starih. Torej vsaj za zdaj lahko rečemo: tace stran od DirectX 8 in čakajte na ustrezne gonilnike!

15 komentarjev